WineLife – Hinke te gast als profproever

EVEN VOORSTELLEN

Hinke de Jong schoof aan bij Magda van der Rijst om vintage-bubbels te proeven. Hinke: ‘Als profproever mocht deze Champagne Ambassadeur aanschuiven om de parels te proeven die collega-importeurs had- den ingestuurd. Nu heb ik als champagnespecialist, die ook reizen naar de Champagne organiseert, uiteraard een grote liefde voor champagne. Maar er zat toch ook echt een aantal andere mooie mousserende wijnen bij. Niet uit de Champagne dus.’ De selectie van Rijst & Hinke de Jong staat op pagina 68.


MILLÉSIMÉS: 25 x MOUSSEREND OP Z’N MOOIST

Elke bubbel heeft zijn eigen moment. Dat geldt ook voor millésimés: mousserende wijnen van druiven uit één oogstjaar met een lange rijpingstijd. Die wijnen stonden op onze proeftafel. Magda van der Rijst stelde met Hinke de Jong, Champagne Ambassadeur Nederland 2016 en importeur van exclusieve champagnes, een prachtige selectie samen.

AANPAK & CRITERIA

Wijnverkopers en importeurs werd gevraagd wijnen in te sturen die volgens de traditionele methode zijn gemaakt. Dat zijn de wijnen die mousserend werden tijdens een tweede vergisting in de fles. Ook was het een voorwaarde dat de druiven uit één oogstjaar kwamen en dat de wijn minstens 30 maanden heeft gerijpt. Pas dan ontstaan die specifieke vintage aroma’s waarover je op pagina 65 kunt lezen.

Die verplichte rijpingsduur varieert per gebied: voor cava en franciacorta geldt bijvoorbeeld een minimum van 30 maanden en voor champagne is dat 36 maanden, maar de meeste millésimés verblijven nog veel langer in de kelder. Er werd enthousiast gereageerd op het thema. Importeurs weten dat deze wijnen het verdienen om in de schijnwerpers te staan, maar ook dat er uitleg bij nodig is. Daarom vroegen we Hinke de Jong, een ervaren vintage-proefster, aan te schuiven. Hinke is eigenaresse van Brouzje en importeert en verkoopt uitsluitend champagne. Zelf zendt ze trouw in voor de WINELIFE-proeverij, ook deze ronde. Haar wijnen kwamen, zoals alle wijnen, blind op tafel, maar werden zonder Hinke geproefd.

PROEVEN

Er kwamen circa 54 flessen binnen. We proefden uit Riedels Riesling-glazen, op circa 12°C. Soort bij soort en zo veel mogelijk oogstjaar bij oogstjaar. We zochten naar wijnen met diepte en breedte, wijnen die ons bezighielden, waarin steeds iets anders te ontdekken viel. Serieuze bubbels dus, maar wel wijnen die swingen. De proefportretten zijn op herkomst ingedeeld en daarbinnen op alfabetische volgorde per producent. We sloten af met de rosés. Bij elke wijn bedachten we wanneer en waarbij wij hem zouden willen drinken. De prijs deed er minder toe; dit soort wijnen zijn logischerwijs prijzig omdat ze zo veel tijd en aandacht vergen. Zoals altijd bestaat de selectie uit louter winnaars.

PROFPROEVER

Hinke de Jong ontdekte tijdens een lange reis over het zuidelijk halfrond de magie van wijn. Eenmaal thuis ging ze dichterbij op zoek naar boeiende wijnen. Eerder wilde ze voortdurend door, op weg naar iets nieuws, een volgende streek, maar nu bleef ze hangen in de Champagne en verlangde ze er steeds naar terug. Haar enthousiasme over mousserende wijn deelde ze tijdens thuisproeverijen en langzaam groeiden haar bezigheden uit tot wat sinds 2011 Brouzje is: Hinke’s importbedrijf van uitsluitend exclusieve champagnes. Hinke speurt altijd naar iets wat een aanvulling is op haar assortiment, dat inmiddels nagenoeg alle terroirs en stijlen uit de streek dekt. Om iedereen kennis te laten maken met het wonder van champagne regelt Hinke via Champagne Travel, haar reisbureau, champagnereizen op maat. Voor sommeliers organiseert ze een speciale educatieve reis, die ze zelf begeleidt en waarbij haar eigen huizen en die van andere importeurs worden bezocht. Verder zet ze met veel creativiteit trips in elkaar voor bedrijven die bijvoorbeeld willen teambuilden of brainstormen. In 2016 was Hinke Champagne Ambassadeur van Nederland. Hinke komt oorspronkelijk uit Friesland en Brouzje (uitspraak: Broe-szje) is afgeleid van het Friese brûzje, dat voor bruisend, levendig en energiek staat. Als Hinke zelf. Meer over Hinke en haar werk op Brouzje.nl en Champagnetravel.nl.


Domaine Des Tuileries – Empreintes Brut Nature 2019: WineLife: winnaar (Eetwijn / Late avond wijn)
Deze pinot-noir champagne is rond en mollig en tegelijkertijd zo rank. Met impressies van een amandelbroodje, pijnboompitjes en citrusfruit. Geloof maar dat dit goed gaat bij knapperig gebakken kabeljauw of zwezerik. Niet voor jou? Tempura van oesterzwam of bloemkool werkt ook.
Eetwijn / Late avond wijn

Laurent Lépitre – Le Levant Blanc de Noirs Extra Brut 2017: WineLife: winnaar
De vin clair (basiswijn) die voor 100 procent uit meunier bestaat, vergist en rijpt in oude eikenhouten vaten. Die geven geen smaak af, maar dragen bij aan een smeuïge textuur. Tonen van een geroosterd briochebroodje maken hem zóóó vintage. Wat kwieke, bessenachtige zuren erbij en je hebt een superspannend geheel. Ideaal voor bij elke gratin met kaas.
Borrelwijn / Eetwijn / Kaaswijn / Uitblinkwijn / Relaxwijn

Person l’Audacieuse – Blanc de Blancs Extra Brut 2012: WineLife: winnaar
Intrigerende champagne waaraan je blijft ruiken. Kruidige honing, croissant en marasquin zijn maar enkele van vele aroma’s die je dan ontdekt. In zijn smaak stoeien romigheid en frisse zuren met elkaar. Schenk hem bij een pasteitje met paddenstoelragout of een bitterbal met truffel.
Eetwijn / Late avond wijn

Rousseaux-Batteux – Grand Cru Les Chauffours 2018: WineLife: winnaar
Hoe verrukkelijk is dit? Met bloesem en bloemenhoning, heel precies, elegant en in balans. Doordat de basiswijn in eiken vaten vergist en rijpt, voelt deze tintelfrisse champagne op een bepaalde manier zacht aan. En dat terwijl het een Brut Nature is waaraan dus geen ‘suiker’ is toegevoegd. Een klassieke oeuf mayonaise erbij bleek een hit.
Borrelwijn / Eetwijn / Lievelingswijn


#DURFTEVRAGEN

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Vernieuwers in de Champagne

OMMUURDE WIJNGAARD

Dominique Person maakt sinds 1999 zijn eigen champagnes en boert biodynamisch. De grote huizen Roederer en Krug kopen ook graag zijn druiven in! Bij wijnbar Shiraz dronken we L`Audacieuse (€ 68 per fles) van chardonnay. Dominique heeft een clos, een ommuurde gaard met planten van 65 jaar.

NEW KID ON THE BLOCK

Het sprookje van Maxime Ullens de Schooten (1985). Jonge Belg valt voor vervallen chateau, laat zich omscholen en mag in 2016 van Comité Champagne een nieuw champagnehuis openen. Er scharrelen kippen rond en ook de Marzilly-wijn wordt zo natuurlijk mogelijk, en ambachtelijk gemaakt.