Perswijn – uitmuntende scores voor onze champagnes

December 2023

Voor de december editie van vakblad Perswijn heeft het proefpanel verschillende Blanc de Blancs en 100% meunier champagnes geproefd en beoordeeld. In deze categorie zijn wel negen champagnes van Brouzje opgenomen! Bekijk de scores en proefnotities hieronder.


CHAMPAGNE: BLANC DE BLANCS EN 100% MEUNIER

Champagne is nogal eens op zijn best als een blend van de ‘klassieke’ rassen chardonnay, pinot noir en meunier. De druiven vullen elkaar vaak mooi aan. Maar nu meer terroirexpressie de trend is, zie je ook in de Champagne de opkomst van wijnen van één druivenras. Bepaalde terroirs in de streek zijn ook geschikter voor één bepaalde druif. De kalkhoudende heuvels van de Côte des Blancs bijvoorbeeld voor chardonnay en het dal van de Marne, ten westen van Epernay, voor meunier. En er zijn steeds meer kleine producenten die op één plek wijngaarden hebben en daar iets moois van willen maken. Ook lagere of zelfs geen dosage is een trend, en daardoor zie je mooie, pure wijnen. Chardonnay kan dan flink strak zijn, maar na een langere flesrijping geweldig complex. Meunier werd altija als minder beschouwd; toch zijn er heel mooie exemplaren, met een wat fruitigere stijl. Er gebeurt veel in de Champagne, zeker bij kleinere producenten.

100% PINOT MEUNIER

Domaine des Tuileries | Marx & Fils – Acacia 2019: 17,5/20 punten – Excellent
Aroma: subtiel en fijn, peer, brioche, bloemen, rokerig, breed.
Smaak: prachtig weelderig en zacht, mooie zuren, diepgang, lengte.

Laurent Lépitre – Le Levant 2017: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Aroma: peer, open, aardbeien, fijn fruit, breed, verleidelijk.
Smaak: mooi droog en strak, goede zuren, bitters, sap.

Ullens | Domaine de Marzilly – H.: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Geur: open, peer en meloen, heerlijk fruit, rokerig.
Smaak: krachtig en sappig, rijp, mooi droog, diepgang.

BLANC DE BLANCS

Elise Bougy – Les Coullemets 2019: 17,5/20 punten – Excellent

Domaine des Tuileries | Marx & Fils – Le Clos du Château 2018: 17/20 punten – Excellent
Geur: krachtig, rokerig, rijp, citrus, brioche, breed.
Smaak: droog, fijne mousse, goede zuren, strak, lengte.

Laurent Lépitre –  Le Couchant 2017: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Geur: rokerig, citrus, toast, verleiding, grapefruit, fijn.
Smaak: elegant en fijn, mooi droog, mooie zuren, lengte.

Philippe Glavier – Génésis: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Geur: mooi, breed, grapefruit, toast, fijn.
Smaak: krachtig en rijp, mooie zuren, fijne mousse, lengte.

Pierre Gerbais – Experimentale N18 2018: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Geur: peer, perzik, exotisch, bloemen.
Smaak: volle en rijpe stijl, weelderig bijna, rijp, sappig, breed.

Philippe Glavier – La Grâce d’Alphaël: 16/20 punten – Zeer goed
Geur: rokerig, peer, citrus, bloemen, toast.
Smaak: zacht en mild, rijp, goede zuren, elegant.