December 2024
In de nieuwste editie van het vakblad Perswijn heeft de jury tal van champagnes geproefd en beoordeeld. De champagnes met de hoogste scores worden opgenomen in de december uitgave. Dit jaar hebben acht van onze champagnes het blad gehaald met allen prachtige punten!
TIEN JAAR LATER
Voor veel wijngebieden was 2014 een behoorlijk lastig jaar. Oorzaak: een zomer die lange tijd maar geen zomer wilde worden. En vervolgens heel wisselende omstandigheden bij de oogst, met vaak onbestendig weer. Dat is in de resultaten terug te zien. Met name Italie had het lastig met de zomer, die vooral bij rood zorgde voor wisselende resultaten in alle wijngebieden. Voor Frankrijk was de situatie iets gunstiger. Een été indien, een late nazomer, zorgde voor een goede riping van cabernet sauvignon, met name in het noorden van de (Haut-)Médoc. De sombere augustusmaand bracht veel zuren. Dat betekent heel fraie witte Bourgogne en champagne van uitstekende kwaliteit. Ook witte Bordeaux en Sauternes blinken uit in 2014.
Corbon – Grand Cru Chardonnay 2014: 17/20 punten – Excellent
Geur: Mooie toasting, breed, rijp, citrus, peer. brioche, schil.
Smaak: strak en droog, mooi ontwikkeld, goede zuren, lengte.
Joseph Perrier – Joséphine 2014: 17/20 punten – Excellent
Geur: zeer zuiver, fijn citrusfruit, bloemig, vuursteen, heel fijne toast.
Smaak: fijne mousse, opwekkend, goede diepgang en elegant.
CHAMPAGNE: BLANC DE BLANCS EN ROSÉ
Champagne is een fascinerende wijn. Aan de ene kant een soort ‘merkwijn’, slim in de markt gezet als een prestigeproduct, waarbij de geproduceerde hoeveelheden strikt in de hand worden gehouden om de markt niet te overvoeren. Aan de andere kant een prachtig type wijn, dat een bijzondere afspiegeling kan zijn van een uniek terroir. Dat geldt bovenal voor blanc de blancs, waarbij het in verreweg de meeste gevallen de chardonnaydruif is die schittert. Met name de sterk kalkhoudende ondergronden van de Côte des Blancs, ten zuiden van Epernay, brengen heel bijzondere exemplaren voort. En die worden zowel gemaakt door kleine producenten als door grote huizen. Rosé (gemaakt met saignée of door toevoeging van wat rood) is een heel ander verhaal. Het is op de een of andere manier een buitenbeentje in de Champagne. Want een lange rijping op fles geeft mooie champagnes hun fijne toastaroma’s, maar bij rosé wil je vaak ook nog wat fruit. Een bijzondere balanceeract.
Antoine Chevalier – Carkonnia 2019: 17/20 punten – Excellent
Geur: noten, hint fijne oxidatie, grapefruit, toast.
Smaak: spanning en diepgang, strak, goede zuren, lengte.
Antoine Chevalier – Tecta Silva 2019: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Geur: rokerig, grapefruit, toast, hazelnoten, limoen, gist.
Smaak: zacht en elegant, mooi zilt, goede zuren, droog, spannend.
Joseph Perrier – Cuvée Royale Blanc de Blancs: 16/20 punten – Zeer goed
Geur: opwekkend, peer, perzik, limoen, toast.
Smaak: mild en sappig, mooi rond, verleiding, mooie zuren.
ROSÉ
Person – Premier Cru L’Audacieuse Rosé de Saignée: 16,5/20 punten – Zeer goed / Excellent
Geur: intens fruit, donkere kleur, kersen, rokerig, intens.
Smaak: vol en krachtig, rokerig, lichte tannine, diepgang.
Joseph Perrier – Cuvée Royale Rosé: 16/20 punten – Zeer goed
Geur: peer, aardbeien, bloemen, rokerig, toast.
Smaak: mooi krachtig en droog, balans, mooie zuren, fijn, lengte.
J.M. Goulard – Origine Rosé: 15,5/20 punten – goed tot zeer goed
Geur: heel licht, peer, appel, aardbeien, rokerig.
Smaak: zacht en fijn fruit, milde zuren, verleiding.