december 2021
Perswijn – Champagne | Vrolijk, spannend, feestelijk
Dit jaar is er in het eindejaarsnummer van Perswijn veel aandacht voor – uiteraard – champagne maar ook voor Brouzje en Hinke. Zo werd Hinke gevraagd om als importeur deel te nemen aan de rubriek ‘Aan tafel met…’. Daar hoefde ze natuurlijk niet over na te denken en mocht samen met een aantal zeer gewaardeerde sommeliers champagnes proeven in combinatie met de gerechten.
Ook hebben we weer prachtige beoordelingen ontvangen over ‘onze’ champagnes van de profesionele proevers. Zie hieronder de uitslagen.
Interview Hinke
Als onderdeel van de rubriek ‘Aan tafel met…’ vindt er ook een interview plaats met de importeur.
In het interview lees je meer over de achtergrond van Hinke en haar werk.
‘We proeven champagne. En dan mag Hinke de Jong niet ontbreken. Al tien jaar maakt zij zich sterk voor deze prachtige wijn.’
‘Als het om champagne gaat, kun je niet om Hinke de Jong heen.’
Lees hier het hele interview. Interview Hinke de Jong – Perswijn 8 – december 2021
Aan tafel met … Hinke
Het geheel vond plaats bij restaurant Zilt & Zoet in Maartensdijk. Hinke zegt hierover;
‘De chef had ervoor gekozen zijn vaste menu te serveren. Met als gevolg dat veel gerechten te zoet waren. Wanneer er te veel zoete elementen in een gerecht zitten bepaald dat veelal de keuze van de wijn. Aangezien champagne vooral kenmerkend is vanwege de zuren was het niet zo’n gelukkige keuze van de chef. Jammer voor de werkelijk prachtige ingestuurde champagnes en de gerechten. Met dit in je achterhoofd geeft het meer inzicht in de uitkomsten van de keuzes voor de champagne.’
De deelnemende sommeliers waren Chris Wijland van Restaurant Hotel De Havixhorst, Vladimir Sarkisyan van Restaurant Hotel Lauswolt, Roos Stevens van Restaurant Hotel The Grand, allen ook zeer gewaardeerde klanten van Brouzje. Daarnaast was de sommelier van Zilt & Zoet, Lindsey van Oors aanwezig.
Menu
Hieronder het overzicht van de gerechten en de door ons ingestuurde champagnes.
Voorgerecht; Rauwe Tonijn met zuurkool met een zoete cracker – Premier Cru L’Audacieuse – Person | 1. Tonijn – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Tussengerecht; Kaaskroket Old Amsterdam met zuur – Blanc de Blancs 2015 – Rémi Leroy >> winnaar wijn/spijs | 2. Kaaskroket – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Tussengerecht; Paling met piccalilly en aardappelschuim – Grand Cru Chetillon de Haut – Elise Bougy | 3. Paling – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Hoofdgerecht; Eendenlever met confit van eend en Elstar appel – Rosé Orphise – JM Goulard | 4. Eend – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Resultaten Perswijn | Blanc de Blancs
We sturen uitsluitend champagnes in die nog niet eerder door Perswijn zijn geproefd. Dat waren in deze categorie dan champagnes van onze nieuwkomers Gaspard Brochet en Pierre Gerbais. En kijk eens wat voor scores ze krijgen!
Geproefd door Ronald de Groot en Lars Daniëls.
Pie Tome I – Gaspard Brochet; 16,5 punten – zeer goed tot excellent
Geur; rokerig, breed, noten, toast, brioche
Smaak; zacht, elegant, mooie zuren, diepgang
L’Originale – Pierre Gerbais; 16,5 punten – zeer goed tot excellent
Geur; peer, verleiding, breed
Smaak; krachtig, rijp, intens, mooie bitters, diepgang
Champ de Craie Brut – Goutorbe-Bouillot; 15,5 punten – goed tot zeer goed
Geur: peer, citrus, brioche
Smaak: fruitig, milde zuren, goede mousse
Druiven van toen
In dit nummer heeft Magda van der Rijst ook een interessant artikel geschreven over de onbekende druiven die ook mogen worden gebruikt voor champagne.
Zo noemt ze ook de champagnes die wij importeren en gemaakt zijn van de ‘vergeten druiven’ zoals ze ook wel worden genoemd.
Het betreft de Cépages d’Antan (Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc) van Aspasie en de L’Originale (Pinot Blanc) van Pierre Gerbais.
Ook enthousiast over deze champagnes? Bestel ze dan in onze webshop!