Persdag Comité Champagne 2017

Grégoire van den Ostende, directeur Champagne Comité Benelux heette de gasten welkom, waarna de perspresentatie werd gegeven door Thibaut Le Mailloux, communicatiedirecteur Comité Champagne.

Maandag 2 oktober, tijdens de Nederlandse dag van de Champagnewijnen, werd de Champagne actualiteit gepresenteerd en natuurlijk was Brouzje | Champagne er bij! Deze perspresentatie vond plaats in het monumentale en stijlvolle Arena Hotel te Amsterdam.

  • Het wijnjaar en de oogst 2017
  • Kerncijfers Champagne streek
  • Verzendingen in 2016
  • De Nederlandse markt
  • Duurzame ontwikkeling
  • Bescherming van de herkomstbenaming
  • Europese wedstrijd van de Champagne Ambassadeurs
  • Champagne proeverij met als thema ‘Dosage’

Het wijnjaar en de oogst van 2017

Elk jaar bepaald de natuur hoe de druivenoogst zal zijn. Zo was er dit jaar in april een hele nare vorstperiode waardoor 23% van de knoppen verloren is gegaan. Half mei tot half juli kende uitzonderlijk warme en zonnige periodes waarbij warmte records werden verbroken. Begin augustus teisterden onweer en hagel de wijngaarden wat van invloed was op het rijpingsproces van de druiven. Ook tijdens het begin van de oogst waren er veel onweerbuien. De druiventrossen, waarvan er dus al minder waren, moesten secuur geselecteerd worden op het ontstaan van botrytis (grauwe schimmel).Kortom een onstuimig klimaat betekende dat het toegestane rendement voor 2017 van 10.300 kg/ha niet overal gehaald werd. Gelukkig konden de wijnboeren de druivenoogst aanvullen met reservewijn van vorige jaren. Deze “reservewijn” is een “stille” wijn die opgeslagen wordt in tanks. Onder strenge regels mag deze “stille” wijn gebruikt worden om de te kleine oogst aan te vullen. Een uniek systeem wat uitsluitend in de Champagne mag worden gebruikt. In de meeste regio’s vond de start op 4 september plaats en eindigde rond 15 september. Echter werd er in sommige dorpen al geplukt vanaf 26 augustus. 2017 heeft één van de vroegste druivenoogsten ooit, naast die van 1950-2003-2007 en 2011. 
Kortom: 2017 was een zéér onstuimig groeijaar voor de champagnestreek!

Kerncijfers van de Champagne streek

De Champagnestreek kent 15.800 champagneboeren en 300 champagnehuizen. Totale productiegebied is 33.805 hectare waarvan 22.454 hectare in de Marne, 7.992 hectare in Aube en Haute Marne en 3359 hectare in L’Aisne en Seine-et-Marne De oogst van 2016 was 286 miljoen flessen met een gemiddeld rendement van 9.184 kg/ha.

Het jaar 2016

In 2016 was de omzet €4,71 miljard (waarvan €2,6 export) is de op één na grootste jaar-omzet ooit. Op één staat 2015 met €4,74 miljard. De groei uitschieters in de verre landen waren: Nieuw Zeeland +25,4%, Zuid Afrika +15,1%, Mexico +12% en daarnaast hebben Hongkong en Taiwan een enorm groei potentieel.

En dan dichter bij huis zijn de cijfers ook interessant. Want in Europa zijn de groeicijfers: Italië + 6,4%, Nederland +6,3%, Duitsland +3,4%. Interessant is hierbij te zien dat de champagneconsument zich steeds meer richtte op de bijzondere cuvées. In 2016 zijn er meer rosé champagnes en cuvées de prestige verkocht dan in 2015.

De Nederlandse markt

Nederland staat nog steeds op de 11e plaats met een groei in 2016 van +3,9% in volume en +6,3% in waarde met maar liefst 2.356.500 verzonden flessen. De champagne zonder jaartal groeiden het sterkst waarvan; Extra Brut +141% speciale cuvées +93,5%, Demi-sec +7,7%, Rosé +6,2%. De Millésimés (champagne met jaartal) groeiden 23,6%. Dat is toch geweldig voor ons als Nederlandse champagneliefhebbers. Daarmee komt er steeds meer beschikbaar op de Nederlandse markt aan verschillende champagnes. Ook Brouzje heeft hier aan bijgedragen. Kortom, de Nederlanders waarderen de champagne steeds meer en drinken deze ook vaker bij verschillende gelegenheden dan alleen tijdens de feestdagen.

Duurzaamheid

Na alle verkoopcijfers was er aandacht voor de duurzame ontwikkeling van de champagne. Deze infographic laat de ontwikkeling hiervan goed zien.

Champagne Ambassadeur 2018

Ook een mooi moment was het toen Sabas Joosten, sommelier van de Restaurant De Librije** in het zonnetje werd gezet. Sabas is de winnaar van het “Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne” met dit jaar de dosage als thema. Hij mag zich de Nederlandse Champagne ambassadeur 2018 noemen en zal ons land vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in november 2017 in Epernay. Hij werd door de jury, bestaande uit Grégoire van den Ostende, Violene Violaine de Caffarelli – oenologe en communicatie-verantwoordelijke Comité Champagne -, Frank Jacobs – wijnjournalist en docent – en Hinke de Jong – Champagne Ambassadeur 2016-, unaniem tot winnaar uitgeroepen.

Na de presentatie was er een walking lunch met heerlijke kleine gerechtjes waarbij een zestal prachtige champagnes met verschillende dosages van Extra-brut naar Demi-sec werden uitgeschonken. Hinke en de andere aanwezige Champagne Ambassadeurs gaven toelichting op de verschillende champagnes.