Op 13 oktober 2016 werd de jaarlijkse persdag van Bureau Benelux van het Comité Champagne weer georganiseerd. Op suggestie van Hinke vond het event haar onderdak op een prachtige locatie, namelijk het luxueuze W Hotel in Amsterdam. En op 28 november 2016 werd er een speciale bijeenkomst voor sommeliers georganiseerd in de Sotto Lounge, in Ermelo. Grégoire Van den Ostende, directeur Champagne Comité Benelux en Thibaut Le Mailloux, communicatiedirecteur Comité Champagne waren de sprekers.
De bijeenkomsten bevonden zich op 2 fantastische locaties. In oktober trapten we af met een fantastisch panorama op de 6e etage van het W Hotel. De sommelier bijeenkomst in Ermelo vond plaats in de Sotto Loundge. Een bijzondere locatie waar ze iets heel spannends hebben, namelijk ultiem geklimatiseerde wijnkluizen. Iedereen was onder de indruk was van deze goed verborgen parel. Twee locaties om te ontdekken!
De pers- en sommelierdag hadden een belangrijk en zeer actueel thema, namelijk ‘Reservewijn van de Champagne’. Tijdens de presentaties van het comité kregen we een recap van dit moeilijke oogstjaar. Het belang van de reservewijnen werd ingeleid. Daarnaast werden de verkoopcijfers uiteraard behandeld. En het thema innovatie kwam ook nog even aan bod.
Na de presentaties droeg ook Hinke haar steentje bij. Tijdens een walking lunch lichtte Hinke een aantal van de champagnes toe die werden geschonken bij de kleine gerechten. Welke druiven vindt men in de champagne? Wat voor type champagne is het? Waar komt de champagne vandaan? En bij welk gerecht past dit smaaktype? Wat is kenmerkend voor dit type champagne?
De verwachtingen voor dit jaar waren hooggespannen. 2015 had een excellente oogst opgeleverd. Na een zachte winter begon 2016 veelbelovend. En zelfs de oogstdagen in september verliepen voornamelijk onder een schijnend zonnetje. Toch pakte het allemaal anders uit.
Vanaf januari tot aan de oogst kregen de gaarden flink wat te verduren. Voortdurende regenbuien en een tekort aan zonneschijn tot aan juni. Vorstperiodes in de lente. Onweer en hagel van april tot en met juli. En tot overmaat van ramp zonnebrand door temperaturen boven de 35°C eind augustus. Maar liefst 30% van het oogstpotentieel ging verloren.
Gelukkig zorgden de zon en warmte in augustus, in combinatie met frisse nachten, voor een snelle rijping in perfecte omstandigheden. De trossen waren daardoor in uitstekende gezondheid. Het natuurlijke alcoholgehalte heeft de vereiste 9% vaak ruim overschreden.
Het was een spannend jaar, lees verder hoe dit verliep!
Door de ontzettend barre weersomstandigheden en tegenvallende oogst dit seizoen, wordt eens te meer duidelijk dat reservewijn in de champagnesector van groot belang is. Minder druiven betekent natuurlijk minder champagne van de oogst van dat jaar. Daarnaast zijn de producenten elk jaar verplicht om een vastgesteld volume aan opbrengst te leveren per hectare. Het toegestane verhandelbare rendement voor de druivenoogst 2016 werd vastgelegd op maximaal 10.800 kg per hectare, waarvan 9.700 kg per hectare uit de oogst en 1.100 kg per hectare uit de voorraad mag komen. Het gemiddelde rendement voor de appelatie zal volgens het Champagne Comité echter rond de 8.400 kg per hectare draaien. In geval van ontoereikende oogst mogen de exploitanten hun voorraad aanboren tot 9.700 kg per hectare.
Wat betekent dit? Als de boeren niet voldoende halen uit de huidige oogst, mogen ze het aanvullen met de reservewijn van voorgaande jaren. Ook voor deze reservewijnen gelden namelijk ieder jaar regels en een vastgesteld minimum van een bepaald aantal kilo aan geperste druiven van vorige oogsten. Deze geperste druiven worden volgens omgezet in stille wijn en opgeslagen in tanks.
Lees meer over het thema Reservewijn tijdens het Concours du Champagne!
Je begrijpt nu waarschijnlijk waarom het verplicht is om deze reservewijn ieder jaar aan te maken. Op deze manier wordt een champagnetekort voorkomen in slechtere jaren, zoals dit jaar het geval is.
Reservewijn wordt overigens niet alleen gebruikt in slechte jaren, maar ook doorgaans om een consistente smaak jaar na jaar te kunnen behouden bij een type champagne van een champagnehuis. De koper van die champagne heeft bij elke nieuwe fles van dat huis bepaalde verwachtingen en met reservewijn kun je die smaak elke keer opnieuw benaderen. Daarnaast wordt reservewijn uiteraard gebruikt om juist nieuwe blends samen te stellen tijdens de assemblage.
Leer over het productieproces van champagne!
De Champagnestreek behaalde in 2015 een nieuw record! Er werd een omzet behaald van maar liefst 4,7 miljard euro. 2,6 miljard hiervan kwam voort uit de export. Er werden in totaal 312.531.444 flessen wereldwijd verspreid, die voortkwamen uit 4461 wijnboeren, 39 coöperatieven en 306 champagnehuizen. 25,6% van de verzendingen ging naar de EU, waarbij Groot-Britannie de grootste importeur blijft met 34 miljoen flessen. Eind juni 2016 hield de stijging lichtjes aan met +1%.
Ruim 2,3 miljoen champagneflessen reisden in 2015 naar Nederland. Hiermee behoudt Nederland zijn positie op de 11eplaats in de ranglijst van invoerende landen. We blijven het meest fan van de brut champagne (83%), maar daarnaast laten we ook onze appreciatie zien voor varieteit. Rosé champagne nam 6,8% van het importtotaal voor haar rekening. En 6,2% van alle champagnes betrof een demi-sec.
Een ander zeer interessant onderwerp dat aan bod kwam is innovatie en duurzaamheid. Ten gevolge van de klimaatverandering wordt nagedacht over actuele ontwikkelingen en eventuele nieuwe methodes. Zo wordt op dit moment onderzocht of er mogelijk andere druivenrassen zijn of nog te ontwikkelen zijn die beter kunnen omgaan met nieuwe klimaatomstandigheden. Een erg spannende ontwikkeling!
Het waren gezellige en zeer informatieve dagen met uiteraard weer heerlijke champagnes!