Pers

Nominatie Wijnvrouw van het Jaar 2024

Rotterdam, 10 januari 2024

Eerste nominatie voor de titel van Wijnvrouw van het Jaar 2024 gaat naar Hinke de Jong

Aftrap van 6e Wijnvrouw van het Jaar verkiezing op Horecava
De verkiezing van Wijnvrouw van het Jaar 2024 is van start gegaan. Op woensdag 10 januari heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 Hinke de Jong aangekondigd als eerste titelkandidaat van dit jaar. Haar kandidatuur werd onthuld tijdens de vakbeurs voor horecaondernemers, Horecava in RAI Amsterdam. Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing ieder jaar wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Alle genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De overige titelkandidaten worden de komende maanden bekendgemaakt.

Juryrapport

Hinke de Jong heeft een bijzondere staat van dienst. Haar liefde voor wijn en in het bijzonder champagne, komt tot uiting in haar twee bedrijven Brouzje en Champagne Travel. Na haar eerste bezoek aan de Champagne regio was ze verkocht. Ze werd niet alleen een liefhebber, maar besloot er haar werk van te maken. In het juryrapport lezen we: “De jury vindt Hinke een waardige kandidate vanwege haar jarenlange inzet voor het product Champagne. Zij is een inspirerende vrouw met kennis die haar liefde voor champagne altijd goed weet over te brengen. Ook door middel van de sommelier reizen naar de Champagne die zij organiseert brengt zij haar vakmanschap over aan de vaak jongere generatie sommeliers”

Over Hinke de Jong

Hinke barst van de energie en passie voor exclusieve champagne. Haar liefde voor de drank en streek ontstond na een bezoek aan de regio. In de jaren die volgden, deed ze veel kennis op, begon proeverijen te organiseren en reisde regelmatig af naar die magische streek in Frankrijk. Naast haar baan in de zakelijke dienstverlening, richtte ze in 2011 Brouzje op en begon met het importeren van bijzondere en kwalitatief hoogwaardige champagne. Door haarzelf geselecteerd. De naam van het bedrijf heeft een link met haar Friese roots: het is afgeleid van het woord brûzje, dat bruisend, levendig en energiek betekent. Dat past perfect bij zowel de drank als Hinke zelf. Ze bouwde al snel een goede naam op en startte met het leveren van champagne aan gerenommeerde restaurants. Diverse bijzondere opdrachten kwamen op haar pad. In 2016 werd ze uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur van Nederland, wat haar bekendheid een enorme boost gaf. Inmiddels levert ze hoogwaardige champagne aan restaurants van Groningen tot Maastricht. Tussen het importeren door, begon ze reizen aan te bieden naar de Champagne regio. Voor haar klanten van over de hele wereld stelt ze reizen op maat samen met haar bedrijf Champagne Travel.

Hinke: “In 2007 was mijn eerste bezoek aan de Champagne regio. Al snel daarna merkte ik dat mijn interesse in champagne was gewekt. Naast mijn baan in de zakelijke dienstverlening, begon ik thuis proeverijen te organiseren. Dat deed ik vooral met champagne van kleinere producenten, waar we in die tijd in Nederland nog niet zo bekend mee waren. De groep liefhebbers groeide snel en het gaf mij zo veel energie en plezier, dat ik besloot om er ‘iets’ mee te doen. Zo is in 2011 mijn eerste bedrijf Brouzje ontstaan, dat ik uitbouwde naast mijn baan in HR. In eerste instantie importeerde ik alleen champagne, later ben ik ook reizen gaan organiseren naar de regio en heb ik Champagne Travel opgericht. Inmiddels ben ik leverancier van kwalitatief hoogwaardige champagne aan (Michelin) restaurants, particulieren en bedrijven. En organiseer ik reizen naar de Champagne regio voor particulieren, zakelijke klanten en studiereizen voor sommeliers.”

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2023), Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 23 september 2024 . Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via Wijnvrouw van het Jaar.

Wijnvrouw van het Jaar

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. In 2019 richten Clarissa en Barbara de Stichting Wijnvrouw van het Jaar op, inmiddels zijn er vijf vrouwen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Inmiddels zijn er verschillende sponsoren betrokken bij de Award waaronder Walraven Sax, Gastvrij Rotterdam, Royal Leerdam en Bru tafelwater.

Perswijn – Champagne | Vrolijk, Spannend, Feestelijk

december 2021

Perswijn – Champagne | Vrolijk, spannend, feestelijk

Dit jaar is er in het eindejaarsnummer van Perswijn veel aandacht voor – uiteraard – champagne maar ook voor Brouzje en Hinke. Zo werd Hinke gevraagd om als importeur deel te nemen aan de rubriek ‘Aan tafel met…’. Daar hoefde ze natuurlijk niet over na te denken en mocht samen met een aantal zeer gewaardeerde sommeliers champagnes proeven in combinatie met de gerechten.

Ook hebben we weer prachtige beoordelingen ontvangen over ‘onze’ champagnes van de profesionele proevers. Zie hieronder de uitslagen.

Interview Hinke
Als onderdeel van de rubriek ‘Aan tafel met…’ vindt er ook een interview plaats met de importeur.
In het interview lees je meer over de achtergrond van Hinke en haar werk.

‘We proeven champagne. En dan mag Hinke de Jong niet ontbreken. Al tien jaar maakt zij zich sterk voor deze prachtige wijn.’
‘Als het om champagne gaat, kun je niet om Hinke de Jong heen.’

Lees hier het hele interview. Interview Hinke de Jong – Perswijn 8 – december 2021

Aan tafel met … Hinke
Het geheel vond plaats bij restaurant Zilt & Zoet in Maartensdijk. Hinke zegt hierover;
‘De chef had ervoor gekozen zijn vaste menu te serveren. Met als gevolg dat veel gerechten te zoet waren. Wanneer er te veel zoete elementen in een gerecht zitten bepaald dat veelal de keuze van de wijn. Aangezien champagne vooral kenmerkend is vanwege de zuren was het niet zo’n gelukkige keuze van de chef. Jammer voor de werkelijk prachtige ingestuurde champagnes en de gerechten. Met dit in je achterhoofd geeft het meer inzicht in de uitkomsten van de keuzes voor de champagne.’

De deelnemende sommeliers waren Chris Wijland van Restaurant Hotel De Havixhorst, Vladimir Sarkisyan van Restaurant Hotel Lauswolt, Roos Stevens van Restaurant Hotel The Grand, allen ook zeer gewaardeerde klanten van Brouzje. Daarnaast was de sommelier van Zilt & Zoet, Lindsey van Oors aanwezig.

Menu
Hieronder het overzicht van de gerechten en de door ons ingestuurde champagnes.
Voorgerecht; Rauwe Tonijn met zuurkool met een zoete cracker – Premier Cru L’Audacieuse – Person | 1. Tonijn – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Tussengerecht; Kaaskroket Old Amsterdam met zuur – Blanc de Blancs 2015 – Rémi Leroy >> winnaar wijn/spijs | 2. Kaaskroket – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Tussengerecht; Paling met piccalilly en aardappelschuim – Grand Cru Chetillon de Haut – Elise Bougy | 3. Paling – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021
Hoofdgerecht; Eendenlever met confit van eend en Elstar appel – Rosé Orphise – JM Goulard | 4. Eend – Aan Tafel – Perswijn 8 – 2021

Resultaten Perswijn | Blanc de Blancs
We sturen uitsluitend champagnes in die nog niet eerder door Perswijn zijn geproefd. Dat waren in deze categorie dan champagnes van onze nieuwkomers Gaspard Brochet en Pierre Gerbais. En kijk eens wat voor scores ze krijgen!
Geproefd door Ronald de Groot en Lars Daniëls.

Pie Tome I – Gaspard Brochet; 16,5 punten – zeer goed tot excellent
Geur; rokerig, breed, noten, toast, brioche
Smaak; zacht, elegant, mooie zuren, diepgang

L’Originale – Pierre Gerbais; 16,5 punten – zeer goed tot excellent
Geur; peer, verleiding, breed
Smaak; krachtig, rijp, intens, mooie bitters, diepgang

Champ de Craie Brut – Goutorbe-Bouillot; 15,5 punten – goed tot zeer goed
Geur: peer, citrus, brioche
Smaak: fruitig, milde zuren, goede mousse

Druiven van toen
In dit nummer heeft Magda van der Rijst ook een interessant artikel geschreven over de onbekende druiven die ook mogen worden gebruikt voor champagne.
Zo noemt ze ook de champagnes die wij importeren en gemaakt zijn van de ‘vergeten druiven’ zoals ze ook wel worden genoemd.

Het betreft de Cépages d’Antan (Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc) van Aspasie en de L’Originale (Pinot Blanc) van Pierre Gerbais.

Ook enthousiast over deze champagnes? Bestel ze dan in onze webshop!

Winelife – Bubbels in hun blootje

december 2020

Winelife – Bubbels in hun blootje met de Brouzje ‘uitblinker’

Het decemberblad van Winelife is vaak het meest feestelijke nummer met champagne in de hoofdrol. Deze keer kozen de proevers voor champagne extra brut en brut nature. Oftewel vrijwel geen dosage tot helemaal 0. De ingestuurde en gepubliceerde champagnes zijn ingedeeld in drie categoriën. Eén ster is een goed glas, twee sterren zijn uitblinkers en drie sterren een must have.

We hebben ook ingestuurd en zie hier hebben we volgens Magda van der Rijst en gastproever Anja Vondenhoff een uitblinker te pakken!

Het is de Cuvée Mobline van Petiteaux uit het zuiden van de Champagne. Een bijzonder verhaal omdat hij als een van de laatsten een nieuwe AOC Champagne wijngaard kreeg toegekend. Geïnteresseerden moesten een ijzersterke motivatie indienen waarna vervolgens een besluit werd genomen. Sebastien Petiteaux was de gelukkige. Toen volgde pas echt het harde werk door eerst de bomen te rooien op de onwijs steile helling. Nu ligt het er prachtig bij en geeft het dus ook nog eens heerlijke champagne!

Cuvée Mobline – Petiteaux ** Uitblinker!
Anja Vondenhoff; ‘Verschonende, frisse champagne, vol van vers fruit, met vriendelijke roostertonen en romigheid. Die zorgt voor een strelend mondgevoel. Elegant. Kan altijd.

Nieuwsgierig naar deze champagne? Bestel de uitblinker dan in onze webshop!

Perswijn – Champagnetoppers van Brouzje

december 2020

Perswijn – De champagnetoppers van Brouzje!

Aan het einde van het jaar worden door diverse wijnjournalisten veel champagne geproefd en beoordeeld. Brouzje stuurt ook altijd champagne in. En wat blijkt, opnieuw is de champagne met hoogste scores door de professionals beoordeeld! En daarnaast is ook één van onze champagnes door de eindredacteur als favoriet voor 2020 genoemd!

In het voorwoord van de hoofdredacteur Ronald de Groot overigens een mooie inleiding over champagne, ook in vergelijking tot andere mousserende wijnen zoals Franciacorta en Cava. Hier een aantal fragmenten;

‘… moesten aardig wat mousserende wijnen worden geproefd. Niet zo eenvoudig als het lijkt. Want er zijn niet alleen kwaliteitsverschillen, maar ook belangrijke stijlverschillen, bijvoorbeeld door zuren en (toegevoegde) suikers. Er worden heel mooie wijnen gemaakt, maar die echte spanning, die mooie zuren, kom je weinig tegen. Het zijn niet alleen de zuren die champagne een voorsprong geven. Op de een of andere manier lijkt wijn van minder aromatische druiven als chardonnay, meunier en pinot noir gemakkelijker die mooie typische toastaroma’s te krijgen, zodat een kortere flesrijping op de lie volstaat. En het fijne is: er is een champagne voor elke smaak.

Het geeft in het kort aan waarom wij zijn gespecialiseerd in champagne. Er is veel te kiezen daarom selecteren wij kritisch de champagnes voor ons assortiment. Vervolgens is het aan u wat uw voorkeur heeft, daar kunnen we uiteraard ook bij adviseren!

De resultaten
Als eerste in de favoriete wijnen van 2020 van de eindredacteur Anda Schippers.
Premier Cru L’Audacieuse 2004 – Person (eerder beoordeeld met 16,5 punten – zeer goed tot excellent)
‘Blanc de Blancs, deels op hout gerijpt, deels op rvs. De fijne mousse bruist elegant om de volle, complexe smaak heen; de kracht wordt ingetoomd door een elegant zuur en een vleugje bitter. Wijn waarvoor je je moet kleden, dus even weg met die joggingbroek.’

Dan nu de resultaten van onze ingestuurde champagne, geproefd door Ronald de Groot en Lars Daniëls.
Special Club 2014 – J.M. Goulard > 16,5 punten – zeer goed tot excellent
Geur; breed en fruitig, peer, meloen, rijp
Aroma; sappig en rijp, weelderig, bitters, fijne mousse

Extra Brut – Rémi Leroy > 16,5 punten – zeer goed tot excellent
Geur; breed noten, toast, citrus, complex
Aroma; mooi intens, zuren, droog, lengte

La Sereine – J.M. Goulard > 16 punten – zeer goed
Geur: kruiden, rijpe appel, noten, toast
Smaak: stevig, droog, gerijpt, goede mousse

Absolument Brut – Corbon > 16 punten – zeer goed
Geur: subtiel, peer, perzik, citrus, breed
Smaak: strak en droog, goede zuren, lengte

Champ de Craie Extra Brut – Goutorbe-Bouillot > 16 punten – zeer goed
Geur: peer en noten, verleiding, bloemen, frambozen
Smaak: elegant en fijn, citrus, mooie zuren, lengte

Ook enthousiast over deze champagnes? Bestel ze dan in onze webshop!

Hello Zuidas – Visit the enchanting Champagne region with friends or colleagues!

september 2020

Hello Zuidas – Visit the enchanting Champagne region with friends or colleagues!

Voor het magazine van de Zuidas in Amsterdam is Hinke de Jong geinterviewd om meer te vertellen over haar bedrijven Brouzje en Champagne Travel.

Hinke zegt;‘For the new edition of the magazine Hello Zuidas I was interviewed about my companies Brouzje and Champagne Travel.

For everybody who is wondering what I do and deliver. If you are triggered let me know what I can do for you!’

De Telegraaf – Schuimend goud

december 2019

De Telegraaf – Schuimend goud

Opnieuw een winnaar in ons assortiment!

Deze keer de La Charme van J.M. Goulard op #3 in de Bubbeltest van De Telegraaf van alle ingestuurde champagnes onder €45.

Geproefd door de professionals Ronald de Groot, hoofdredacteur van het vakblad Perswijn, Johan Kragtwijk, sommelier van hotel/restaurant Grandhotel Karel V in Utrecht, Nienke Munnik, vinoloog en Pieter Nijdam wijncolomnist van De Telegraaf.

De La Charme is de eerst genoemde van de kleine producenten in dit rijtje.
‘Breed en krachtig, hazelnoot, brioche, weelderig en rijp, romig, fijne mousse, lengte.’

In het artikel schrijven ze;
‘in deze top 5 een paar grote namen, maar ook kleine kwaliteitshuizen met een hoofdrol voor meunier.’

Product: Naar de webshop

Winelife – Blancs & Noirs, De beste bubbels

december 2019

Winelife – Blancs & Noirs, De beste bubbels
Winnaars champagne!

In de nieuwste editie van Winelife is de Champ de Craie Extra Brut van Goutorbe-Bouillot als dé winnaar uit de bus gekomen!

Job de Swart, Master of Wine, heeft samen met Magda van der Rijst, 61 Blancs de Blancs en Blancs en Blanc de Noirs geproefd. Hiervan hebben 24 een ster(ren) notering gekregen. Lees hier van ze van onze Champ de Craie Extra Brut vinden.

‘Ongelooflijk zen. Ik kan deze wijn niet anders omschrijven. Zuiverend met een vanzelfsprekend gevoel voor precisie.’ De complexiteit en verfijning schrijft importeur Hinke de Jong van Brouzje toe aan de blend met 33 procent reservewijnen uit 14 verschillende jaren. Lichtvoetig met veel inhoud. Voor zo en aan de lunchtafel.

Product: Naar de webshop

Perswijn – 10 jaar later – 2009

december 2019

10 Jaar later over 2009
De professionals van het vakblad Perswijn hebben weer geproefd. Deze keer hebben we de Grand Cru Les Bacchantes (snor) 2009 van Corbon ingestuurd. En zie hier het resultaat.

Maar liefst 16,5 punten, hoogst gegeven in deze categorie van ’10 jaar later’.
Het is een stoere champagne die eerder al hoge ogen gooide bij wijnjournalist Hamersma met een 9! Nu dus ook bij Perswijn.

En ja het klopt helemaal, want deze houtgerijpte champagne gaat ook heel goed samen met deze kersttijd. Gemaakt door één van de weinige vrouwelijk wijnmakers in de champagne, de zeer gedreven en excentrieke Agnès Corbon!

Les Bacchantes is vernoemd naar de snor van Claude Corbon, haar vader, die ten tijde van het maken van deze cuvée de zo typische ‘Bacchantes’ snor koesterde.

Corbon, Les Bacchantes 2009 – 16,5 punten (Excellent tot Zeer goed)
Aroma; peer en toast, vanille, citrus, hazelnoten
Smaak; zacht en weelderig, fijne mousse, mooi droog

Product: Naar de webshop

Financieel Dagblad – Persoonlijk: Maar een beetje alcohol

juni 2019

Maar een beetje alcohol
Hilary Akers, van het Financieel Dagblad kreeg Sparkling Tea te proeven met 5% alcohol. En haar liefde voor de Jamesse glazen.

‘De bellen zijn grover dan in gerijpte champagne, want ze ontstaan niet in de fles, zoals bij champagne, maar worden aan het eind toegevoegd. Sparkling teas zijn een interessante ontwikkeling en als je op internet een doosje van die geweldige Jamesse grand-champagneglazen aanschaft, is de illusie van wijn compleet.’

Artikel: Maar een beetje alcohol

Perswijn Biodynamisch werken in de Champagne

december 2017

Champagne editie Perswijn
In de speciale champagne editie is verslag van Ronald de Groot te lezen over biodynamie. Hij schrijft het het nogal uitdagend is om op deze manier te werekn omdat in deze noordelijk gelegen wijngebied valt flink wat regen. Daardoor zijn er grenzen aan de biodynamie.

“Mijn aankomst bij Champagne Person in Vertus is helemaal op het juiste moment. De paarden zijn net bezig met het ploegen van de zware klei van Le Clos des Belvals, de ommuurde wijngaard direct bij het huis van de Persons. Een mooi fotomoment, tegenwoordig zelfs een ‘filmmoment’. Het blijft een indrukwekkend gezicht, die grote, krachtige paren tussen de wijnstokken.”

Artikel: Perswijn – Biodynamie – Person

Naast de in het artikel genoemde champagnes heeft Ronald ook de Rosé geproefd. Hier zijn notitie.
Person, Premier Cru L’Audacieuse Rosé, 16 punten.
‘Rokerig en breed, licht kruidig, bloemen, pruimen, brioche, zacht en smakelijk, elegant, mooie zuren, 100% Pinot Noir’

Perswijn Champagne aan tafel

december 2017

In de speciale champagne editie is een interview te lezen met Sabas Joosten, sommelier bij Librije*** te lezen. Hij vertelt wat champagne voor hem en in zijn werk betekent. Zo vertelt hij onder andere over een champagne in het wijn-arrangement. In dit geval over onze Grand Cru Rosé champagne van F. Barbier, bij het ‘eitje met kaviaar’.

‘Op dit moment hebben we een Rosé champagne van Barbier (uit Avize) in het arrangement, bij het eitje-kaviaar. Een gerecht met kaviaar werkt heel goed met deze champagne. Hij is heel zacht in mondgevoel en pakt zowel het ei als de kaviaar goed op. Tegelijk wordt het karakter van de champagne niet verstoord. Dat is heel belangrijk. In vegetarische menu’s gebruikt Jonnie veel gegaarde eidooier. Daarbij kom je gauw op een champagne uit. De mousse reageert goed op het filmende karakter van de eidooier en dat frist de mond goed op. Een droge wijn is lastiger want dan botsen de zuren eerder door het ‘botsende’ gevoel tussen eidooier en zuren.’

Knack Weekend (België) Vorstelijk duurzaam feestduo: oesters en champagne

december 2016

Feestelijk duo!
Op uitnodiging van het MSC keurmerk (duurzame vis) was Brouzje uitgenodigd de champagne te verzorgen voor deze speciale dag.

Oesters en champagne, het is niet alleen een klinkende combinatie om een feestmaaltijd mee te starten, de verhalen achter de producten zijn ook erg gelijkend, zo bleek tijdens een boottocht richting de oesterkweekpercelen in Yerseke. Op pad met Jean Dhooge van de Oesterij en de Nederlandse Champagneambassadeur Hinke de Jong. Het is een gure, grijze dag en er staat een stevige wind: het ideale moment om de zeebonk te gaan uithangen. Hoewel de delicatessen misschien een tikje decadent lijken, zijn ze dat allerminst op vlak van duurzaamheid.

Artikel: Vorstelijk duurzaam feestduo- oesters en champagne – Culinair – Knack Weekend

Knack Weekend Recepten oesters en champagne

december 2016

MSC dag recepten
Tijdens deze bijzondere dag hierboven genoemd heeft Laurent Smallegange van het Michelin restaurant Spetters* in Breskens de meest heerlijke oesteramuses gemaakt bij de champagnes van Brouzje!

Artikel met recepten: Oesters en Champagne – Recepten / Recepten Oesters L. Smallegange

NRC Limoenfrisse champagne voor de kerst

december 2016

NRC: Limoenfrisse champagne voor de kerst
Harold Hamersma; ‘… een Blanc de Blancs 2009 Extra Brut, geheel gemaakt van chardonnay uit Aube. Zeldzaam, want de druif is daar nauwelijks te vinden. Kortstondige lagering op eiken zorgt voor een soepele smaakruggengraat. Perzikzwoel, limoenzest-fris, licht-notig en revitaliserend.’

Financieel dagblad – Persoonlijk: Bellenspel

december 2016

Bellenspel
Hinke voor de FD geïnterviewd, door Hilary Akers, en gaat het over ‘onze’ geliefde Jamesse glazen.

Hilary Akers is kok, vinoloog en historicus. Voor FD Persoonlijk schrijft zij de cursus; hoe wordt ik restaurantcriticus?

Aan champagne kleeft een luxueus om niet te zeggen prollerig imago. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt Hilary Akers, net als die iele smalle glaasjes, waarin alle aroma’s verloren gaan.

Artikel: Bellenspel

Fryske Sakelju De charme van de Champagne

november 2016

Fryske Sakelju (Friese zakenmensen)
Fryske Sakelju werd getipt om Hinke de Jong voor dit gloednieuwe magazine te interviewen.

‘Ze is gedreven, ambitieus en bovenal een ondernemer met eindeloze passie. “It moat altyd brûzje” glimlacht ze. Niet voor niets gaf ze haar champagnebedrijf de naam Brouzje. Sprankelend, verfrissend en een tikkie ondeugend.’

Artikel: Fryske Sakelju De charme van de Champagne

FavorFlav – Top 100 Influencerslijst She know’s what poppin

november 2016

FlavorFlav
Op 21 november werd tijdens een diner bij BAUT & Dreesmann bekend wie de 100 smaakmakers, shakers en movers zijn. De lijst is samengesteld door de redactie en lezers van FavorFlav.com en bestaat uit een bonte mix. Van gevestigde namen en veelbelovende ‘rising stars’ door elkaar. Met als belangrijkste criterium: wat heeft diegene bijgedragen aan lekker en goed eten en drinken in Nederland – indachtig de missie van FavorFlav.com. En Hinke op nummer 67!

‘Weet met haar kunde en enthousiasme iedereen aan de bubbels te krijgen. Levert champagne van kleinere champagneproducten aan sterrenzaken door heel het land. Zij deed als eerste en enige Nederlander de opleiding Mastering Champagne aan de Universiteit van Reims én ging er dit jaar vandoor met de titel Champagne Ambassadeur van Nederland 2016. Kortom: she knows what’s poppin’.

Artikel: FavorFlav-Top-100-Food-Influencers-List-2016

Europe Talks Saatchi Gallery Londen

oktober 2016

Saatchi Gallery Londen
Hinke de Jong werd uitgenodigd om een short talk te geven rondom het theme The Champagne Life. Haar onderwerp was Bubbles in my Head over het hebben van een business in champagne.

‘Vandaag zelf op pad naar Londen voor @EUTalks. In Saatchi mijn Engelse talk gedaan over mijn liefde voor champagne, de Why, How en What.’

Meer informatie: Europe Talks

Financieel Dagblad – Persoonlijk: Zij verdienen aan zuid

augustus 2016

Zij verdienen aan zuid
Drie ondernemers vertellen over hun handel in zuidelijke producten.
Hinke vertelt persoonlijk over haar liefde voor champagne en het ontstaan van Brouzje en Champagne Travel.

‘Bron van alles is mijn liefde voor de wijn. Champagne heeft iets magisch. Zet een fles op tafel, en mensen beginnen meteen te stralen. Het is heerlijk om met zo’n mooi product te werken. Ondernemen in een nichemarkt als deze is best spannend en betekent voortdurend zoeken naar kansen om te groeien. Sinds kort organiseer ik reizen naar de Champagne die bijvoorbeeld geschikt zijn als incentive of voor een teambuilding weekend. Ideaal, want zo kan ik ook mijn enthousiasme voor de streek overbrengen.’

Artikel: Zij verdienen aan zuid

Groen Licht (VARA) – Duurzaamheid van champagne

maart 2016

Duurzaamheid van champagne
Modeontwerper Monique Collignon drinkt graag champagne, maar hoe duurzaam is dat? Dat was de vraag die zij de Champagne Ambassadeur van Nederland, Hinke de Jong werd gevraagd.

Hier de hele uitzending, vanaf minuut 28 het item: VARA – Groen Licht

VROUW: Wat je nog niet wist over champagne

december 2015

Met oud & nieuw publiceerde het online magazine VROUW een leuk interview met Hinke.

Wat je nog niet wist over champagne
Als er iets niet mag ontbreken tijdens oudejaarsavond, dan is het champagne wel. Maar hoe weet je of je een goede fles bubbels in handen hebt? En moet de je kurk juist wél of niet laten ploppen? VROUW vroeg het Champagne Ambassadeur.

Het Parool: Mijn Amsterdam

december 2015

Hinke de Jong als PS van de week!
In dit interview vertellen mensen in en uit Amsterdam over hun favoriete plekjes! Hinke kreeg de eer over ‘haar Amsterdam’ te vertellen.

Hinke de Jong is Champagne Ambassadeur van Nederland. Met haar bedrijf Brouzje distribueert en verkoopt ze champagne. Dit zijn voor haar de drukste maanden van het jaar. Ze groeide op in Friesland en woont sinds 2006 in Amsterdam.

Artikel: Mijn Amsterdam – Hinke de Jong

Winelife: de 50 meest invloedrijke mensen in de wijn!

november 2015

De lijst der lijsten in wijnminnend Nederland!
Onze ‘Bubbelkoningin’ kreeg een mooie 46e plaats in de 2016-editie van de Winelife hotlist.

Is het de wijnschrijver of de sommelier? De inkoper of de wijndocent? Wie bepaalt wat wij drinken? Wie liet bijzonder van zich horen? Ook dit jaar presenteren wij de lijst van de meest invloedrijke mensen in de wijn. Met naam en toenaam!

Artikel: Bubbelkoningin

Winelife: 5 vragen aan Hinke!

november 2015

Kom maar op met de lintjes
Hinke won de tiende editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs en mag zich nu Nederlands Champagne Ambassadeur noemen.
1. Gefeliciteerd, was het een zware strijd?
….

Artikel: 5-vragen-aan-Hinke

Elle Eten: Size does matter!

november 2015

Esmee Langereis schrijft over wijn zonder een blad voor de mond en immer met een glas aan de mond.
– Schat, ik vind groter toch lekkerder.
– Pardon?
– Tuurlijk kan ik ook genieten van een standaard maatje, maar ik beleef toch echt méér plezier aan een groot formaat.
– Je bedoelt ‘Size does matter?’
– Schat ik heb het nu even over Magnums
– …..

Artikel: Elle Eten, Size does matter!

Perswijn: Quintessence 2015 – Lelarge Pugeot

november 2015

René van Heusden over de Quintessence 2015
De 21e eeuw wordt de eeuw van de vrouwen, ook in wijnland. Eindelijk! Een van de wijnvrouwen die in Nederland aan de weg timmert, is Hinke de Jong, sinds enkele weken Ambassadeur de Champagne én importeur van champagnes direct van de boer. Champagnes die door hun relatieve onbekendheid veel waar voor hun geld bieden. Want met dit exemplaar uit Vrigny heb je werkelijk een prachtige millésimé die minder kost dan menig standaardbrut van grandes marques.

Artikel: Perswijn Quintessence

AdFundum: Mensen in dranken – Nederlands champagneboegbeeld

oktober 2015

Intro
Mannelijke benamingen voor functies die ook – of beter – door vrouwen vervuld kunnen worden, rukken op. Natuurlijk kun je betogen dat een directrice toch nét iets anders is dan een directeur maar in het geval van Hinke de Jong zouden we haar toch liever champagne-ambassadrice noemen dan ambassadeur. Voordat we van seksisme worden beschuldigd, haar gewicht in deze functie is er niet minder om.

Artikel: Nederlands champagneboegbeeld

Comité Champagne: Hinke de Jong wint de Nederlandse finale van de Europese wedstrijd van de champagne-ambassadeurs

september 2015

Persbericht
Vorige dinsdag vond de Nederlandse finale plaats van de achtste editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs, een initiatief van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. De winnares werd Hinke de Jong, een 41-jarige onafhankelijke wijnprofessional uit Amsterdam.

De “Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne” werd elf jaar geleden opgericht en heeft vooral als doel om door middel van een unieke en originele wedstrijd extra aandacht te geven aan de wijndocenten en al diegenen die beroepsmatig bijdragen tot de uitbreiding van de kennis over Champagne bij toekomstige sommeliers, docenten en consumenten. De wedstrijd vindt plaats in negen Europese landen die de belangrijkste Europese markten voor de Champagnestreek uitmaken.

Hinke versloeg in de finale Guillaume Coret, een zelfstandige sommelier uit Utrecht en Rob Voorzee, wijndocent aan het ROC De Rooipannen in Tilburg.

Het hoofdthema van de finale 2015 was « De reservewijnen in de Champagne».

De jury was als volgt samengesteld:
Frank Jacobs, wijnjournalist
Niek Beute, winnaar van de Nederlandse en Europese finale van de Champagne-Ambassadeurs in 2013, zelfstandig sommelier
Leonie Mooijekind, wijnjournaliste en winnares van de Nederlandse finale van de Champagne-Ambassadeurs in 2007
Grégoire Van den Ostende, directeur van het Champagne-bureau Benelux

Hinke de Jong zal Nederland vertegenwoordigen op de Europese finale van de wedstrijd, van 25 tot 29 oktober 2015 in Epernay (Frankrijk).

Wijnbloggers: Hinke de Jong Nederlandse Champagne Ambassadeur

september 2015

Amsterdamse onderneemster Nederlandse afgevaardigde op Europees Champagne Concours
Afgelopen dinsdag won Hinke de Jong de felbegeerde titel voor Nederlandse Champagne-Ambassadeur 2015. De Nederlandse jury in opdracht van het Comité Champagne verkoos haar, een zelfstandige champagneprofessional uit Amsterdam, uit drie finalisten om haar heldere presentatie en inhoudelijke argumentatie over het hoofdthema reservewijnen in de Champagne. Daarmee maakt Hinke volgende maand kans om in Epernay uitgeroepen te worden tot Europees Champagne-Ambassadeur.

Artikel online: Hinke de Jong Nederlandse Champagne Ambassadeur

Franse KvK Brouzje genomineerd voor Startup Award 2014

juni 2014

Brouzje nominatie voor Startup Award 2014 Franse Kamer van Koophandel

Door de aandacht voor lokale producten en haar enorme kennis op het gebied van champagnes heeft Brouzje een plaats weten te veroveren tussen de genomineerden voor de Startup Award 2014!

‘Bruisende onderneming laat Nederland kennismaken met verfijnde champagnes’

Perswijn: Hinke de Jong wint de Nederlandse finale Champagne-Ambassadeurs

september 2015

Intro
Dinsdag 8 september jl. vond de Nederlandse finale plaats van de achtste editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs, een initiatief van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. De winnares werd Hinke de Jong, een 41-jarige onafhankelijke wijnprofessional uit Amsterdam.

Artikel online: Hinke de Jong wint de Nederlandse finale Champagne-Ambassadeurs

Misset Horeca: Hinke de Jong Nederlandse Champagne-Ambassadeur – 2015

september 2015

Intro
‘Hinke de Jong heeft de felbegeerde titel Nederlandse Champagne-Ambassadeur 2016 behaald. De Nederlandse jury in opdracht van het Comité Champagne verkoos haar, een zelfstandige champagneprofessional uit Amsterdam, uit drie finalisten om haar heldere presentatie en inhoudelijke argumentatie over het hoofdthema reservewijnen in de Champagne.’

Artikel online: Hinke de Jong Nederlandse Champagne-Ambassadeur

Friesch Dagblad: Friezin genomineerd als Europees ambassadeur van champagnes – 2015

september 2015

Door de gewonnen titel van Champagne Ambassadeur van Nederland heeft het Friesch Dagblad dit artikel geschreven.

Intro
‘Als jaren is Hinke bedrijfsmatig geïnteresseerd in champagne. De oud-inwoonster van Tirns mag nu Nederland vertegenwoordigen bij de Europese wedstrijd van Champagne-Ambassadeurs.’

Artikel: Friezin genomineerd als Europees ambassadeur van champagnes

De Telegraaf: sabreren van champagne – 2015

juli 2015

Vinologe Jacqueline Niesten over de do’s en dont’s voor wijnliefhebbers. Mét in het kort over Brouzje: het sabreren van de meest magische wijn!

Over champagne en sabreren
“Champagne nog een paar jaar laten liggen, wachtend op het juiste moment. Grijp die kans aan om het leven vaker te vieren! Champagne wordt namelijk op de markt gebracht als hij perfect is en hoeft dus niet meer lang te rijpen voordat je hem in je achtertuin sabreert. Sabreren is met een lang mes de kurk en stuk van de fles eraf slaan. Mocht je dit een keer willen leren, bij Brouzje kun je onder leiding van Hinke de Jong, een gecertificeerd Chevalier, deze kunst leren.”

Het artikel online: Do’s en dont’s voor wijnliefhebbers
Het artikel in word: Wijndossier deel 8 – Do’s en dont’s voor wijnliefhebbers

Jacqueline Niesten
Jacqueline is een gediplomeerd vinologe en het brein achter het product Sulfree. Deze geboren ondernemer heeft een enorme passie én liefde voor wijn en spijs.

Vakblad Perswijn: interview René van Heusden met Hinke de Jong – 2015

24 april 2015

René van Heusden in Perswijn
“Hinke de Jong is gezegend met energie en ambitie. Haar bedrijf Brouzje is gericht op zo ongeveer alle aspecten van champagne. Brouzje is nog jong, maar levert nu al aan de Franse ambassade en is als het aan Hinke ligt over 5 jaar hét adres voor champagne in Nederland.”

Het artikel: Perswijn – Brouzje – april 2015

Delicious Magazine: ‘buitengewone bubbel’ – 2014

december 2014

Ellen Dekkers
Vinoloog Ellen Dekkers over onze Prestige Brut (nu Esprit Octavie) Champagne van J.M. Goulard in haar artikel ‘5x buitengewone bubbels:
“Kietelchampagne Champagne Prestige Brut J.M. Goulard. Engelachtige champagne van een klein familiehuis. Zo zacht, zo lief, zo vol. De gisten bij de tweede gisting op fles mogen vijf jaar rijpen. Sla minimaal een doos in om iedereen met kerst mee te kietelen.”

Het artikel: Delicious – wijnselectie

Winelife: Prestige Brut van Goulard in het champagne editie – 2014

december 2014

Prestige Brut (Esprit Octavie)
De Prestige Brut Champagne van Goulard stond tussen grote namen op nr. 4 van de 15 lekkerste champagnes van de zelfstandige producenten!

Wijnproever Nicolaas Klei beschrijft hoe heerlijk hij is:
“Heel zuiver. Ik neig naar tweeënhalve flûte als waardering en, belangrijker, ik voel ernstig de neiging om deze niet uit te spugen. Rijker dan veel andere champagnes. Je proeft van alles, van geroosterd brood en nootjes tot citrus. Hij geeft me een voorjaarsgevoel.”

De Telegraaf: Nummer 1 van de Bubbeltest 2013!

december 2013

De Telegraaf voerde in samenwerking met het vakblad Perswijn de Bubbeltest uit. Een proefpanel koos de 5 beste schuimwijnen uit verschillende categorieën.

Champagne winnaar
De Prestige Brut (nu genaamd Esprit Octavie) van J.M. Goulard werd unaniem verkozen tot winnaar van de Bubbeltest 2013!

Het juryrapport beoordeelde de champagne als volgt:
‘Breed en open, grapefruit, lichte toasting, zacht en smaakvol, heel opwekkend, fijne zuren en finesse.’

De experts
Het proefpanel bestond uit Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn), Sjoerd de Groot (redacteur Perswijn), Johan Kragtwijk (sommelier van het jaar, restaurant Karel V Utrecht), Marga van Winsen (wijnimporteur Rhône Value Wines) en Pieter Nijdam (wijncolumnist De Telegraaf). De wijnen werden blind geproefd uit Riedel Vinum glazen.

Zie Oud Zuid: Ontdek de wondere wereld van Champagne – 2012

Een interview waarin Hinke vertelt over haar enthousiasme en opgebouwde kennis.

Intro
“Er is meer dan Moët en Piper Heidsieck. Alleen weinig mensen hebben weet van de sprankelende smaak die de talloze champagnes die er bestaan te bieden hebben. Met haar bedrijf Brouzje laat Hinke de Jong mensen kennismaken met de smaaksensaties van het bruisend goud, zoals ze champagne zelf graag noemt.”

Artikel: Artikel ZOZ dec 12