Oogstdata Champagne 2016 bekend!

De oogstdata voor dit jaar zijn bekend gemaakt en de eerste oogstdag van 2016 is vastgesteld op 12 september! Dit betekent echter niet dat iedere boer in de champagne dan al mag oogsten! Dit is namelijk afhankelijk van de gemeente en het type druif.

De startdata vallen dit jaar tussen 12 en 27 september. Per dorp in elk departement én per druifsoort is door het Champagne Comité bepaald op welke dag er gestart mag worden. Waarom? Omdat elke oogst elk jaar anders is, denk aan de rijping van de druiven, potentiële alcoholniveaus en de natuurlijke zuurgraad. Daarom is het van het grootste belang om het juiste moment te kiezen om te oogsten. De bepaling van deze data is dan ook niet zomaar uit de lucht gegrepen.

De vaststelling van de oogstdata

Als leidraad geldt dat de oogst 100 dagen na de bloei van de druif met kleine witte bloemetjes kan starten. Dit is in de loop der jaren vervroegd naar 96 à 97 dagen. Toch kan de rijping elk jaar weer anders zijn. Zeker met de erbarmelijke omstandigheden van dit jaar, waarbij veel boeren oogst verloren, is het belangrijk om de data zeer accuraat te bepalen. Deze vaststelling wordt daarom ieder jaar uitgevoerd door een observatienetwerk. Vanaf het moment dat de druif begint te veranderen van kleur (véraison) worden 2 keer per week monsters genomen op circa 450 druivenvelden in de gehele Champagne.

Lees ook: Een spannend jaar voor champagne >>

Deze monsters worden gecontroleerd op de mate van verkleuring, gemiddeld gewicht, geschatte suikergraad, de totale zuurgraad en op de aanwezigheid van grijze rot. Deze grijze rot en de meeldouwschimmel lagen vaak op de loer dit seizoen en zal de data in enkele gebieden ongetwijfeld hebben beïnvloed dit jaar. De metingen worden vervolgens dezelfde dag nog doorgegeven aan het laboratorium van het officiële Champagne Comité die de resultaten vaststelt voor elke gaard en die vergelijkt met de gemiddelde waarden. Op basis van de resultaten krijgt elke gemeente en druivensoort zijn eigen startdatum toegewezen.

Aube mag als eerst starten!

Vanaf 12 september dit jaar vinden de eerste oogsten van de 2 druiven Pinot Noir en Meunier plaats in het departement van Aube. De dorpen Ailleville, Balnot-sur-Laignes, Bar-sur-Seine, Buxeuil, Merrey-sur-Arce, Montier-en-l’Isle, Polisot, Polisy en Celles-sur-Ource hebben de eer gekregen om te starten. In de departementen van l’Aisne, Marne en Seine-et-Marne valt de eerste oogstdag in enkele dorpen op 14 september. Dan mag enkel nog de Meunier-druif geoogst worden. Een uitzondering is het dorp Reuil, daar mag naast de Meunier ook de Pinot Noir druif geoogst worden. De Chardonnay-druif moet hier echter nog wachten tot 21 september. In het departement van Haute-Marne start de oogst op 19 september, maar dan mogen wel gelijk alle druiven in beide dorpen worden geoogst.

Chardonnay vanaf 15 september

De oogst van de Chardonnay-druif start vaak wat later dan de andere 2 druivensoorten. Dit jaar mag de eerste chardonnay-druif geoogst worden in Aube op 15 september, in de dorpen Balnot-sur-Laignes, Buxeuil, Polisot en Polisy. In de departementen van l’Aisne, Seine-et-Marne en Haut-Marne kan de Chardonnay geoogst worden vanaf 19 september. En in Marne iets eerder, vanaf 17 september. De laatste startdatum voor de oogst dit jaar is 27 september. De Chardonnay-druif in het dorp Bouleuse, Marne zal tot dan moeten wachten om geoogst te worden!

Oogstdata voor onze champagneproducenten

Onze champagneproducenten kregen de volgende oogstdata toegewezen:

Vrigny (Lelarge Pugeot)
Meunier vanaf 15 september
Pinot Noir vanaf 20 september
Chardonnay vanaf 22 september

Avize (Corbon + Barbier)
Alle druiven vanaf 20 september, waarbij wel wordt opgemerkt dat ze de gemeentelijke bestemmingsplannen moeten raadplegen.

Prouilly (Goulard)
Pinot Noir + Meunier vanaf 17 september
Chardonnay vanaf 21 september

Brouillet (Aspasie)
Pinot Noir + Meunier vanaf 19 september
Chardonnay vanaf 24 september

Een stuk later dan voorgaande jaren

Vorig jaar startte de oogst in de Champagnestreek zeer vroeg op zaterdag 29 augustus, ondanks de extreme hitte in de zomer was het een werkelijk excellent oogstjaar. In 2014 begon de oogst op 8 september en eindigde op 19 september, maar liefst 9 dagen eerder dan dit jaar. We hebben in 2016 dus een late oogst en dat zal zeker te maken hebben met de slechte weersomstandigheden die de wijnranken deze zomer hebben moeten verdragen. Onze huizen gaan er echter vol moed en passie in en verwachten ook dit jaar weer een mooie oogst!

We gaan weer een spannende en enerverende tijd in de Champagne tegemoet!

Ontdek welke champagnefases we de komende maanden tegemoet gaan!