Oogstdata Champagne 2014 bekend!

De oogstdata voor dit jaar zijn bekend gemaakt en vallen afhankelijk van de gemeente en het type druif tussen 8 en 19 september. Elke oogst is anders, denk aan de rijping van de druiven, potentiële alcoholniveaus en de natuurlijke zuurgraad. Daarom is het van het grootste belang om het juiste moment te kiezen om te oogsten. De bepaling van deze data is dan ook niet zomaar uit de lucht gegrepen.

De leidraad van de oogstdata

In het algemeen geldt dat de oogst 100 dagen na de bloei van de druif met kleine witte bloemetjes begint. Dit is in de loop der jaren veranderd naar 96 à 97 dagen. Dit jaar begon de bloei vrij vroeg, waardoor de oogst naar verwachting eind augustus zou plaatsvinden. Vanaf half juli had de champagneregio echter te maken met zeer veel regen. In 1,5 maand viel er evenveel regen als normaliter in 3 maanden! Dat heeft de rijping zeer vertraagd. In het laatste weekend van augustus is de zon weer gaan schijnen en dat had een goed effect op de verdere rijping.

De daadwerkelijke vaststelling van de oogst

Hoewel we met de leidraad van rond de 100 dagen na de bloei een indruk krijgen van wanneer de oogsten kunnen plaatsvinden, worden deze data zeer accuraat bepaald door een observatienetwerk. Vanaf het moment dat de druif begint te veranderen van kleur (véraison) worden twee keer per week monsters genomen op ongeveer 450 druivenvelden in de gehele Champagne. Deze monsters worden gecontroleerd op de mate van verkleuring, gemiddeld gewicht, geschatte suikergraad, de totale zuurgraad en als laatste op de aanwezigheid van grijze rotting. Deze metingen worden dezelfde dag nog via internet doorgegeven aan het laboratorium van Comité Champagne die de resultaten vaststelt voor elke gaard en daarbij vergelijkt met de gemiddelde waarden. Op basis van de resultaten krijgt elke gemeente en type druif zijn eigen startdatum toegewezen.

De oogstdata voor onze champagneproducten

Vanaf 8 september vinden de eerste oogsten van de 3 druiven Chardonnay, Pinot Noir en Meunier plaats in de dorpen Balnot-sur-laignes, Neuville-sur-seine, Polisot en Polisy in Aube en Cumieres in Marne. Onze champagneproducenten hebben de volgende oogstdata:

Vrigny + Geau (Lelarge + Aspasie) >> alle druiven vanaf 10 september
Avize (Corbon + Barbier) >> alle druiven vanaf 11 september
Prouilly (Goulard) >> Pinot Noir + Meunier vanaf 12 september
Prouilly (Goulard) >> Chardonnay vanaf 12 september

Op naar een dynamische tijd in de Champagne!

Ontdek welke champagnefases we de komende maanden tegemoet gaan!