Oogst in de Champagne 2017 begonnen!

Ieder jaar maakt het Comité Champagne in Epernay bekend wat de oogstdata zijn per ‘cru’ (gemeente) en per druif. Eerder dan de afgegeven data mogen de wijnboeren niet beginnen met oogsten. Dit jaar is de eerste oogstdatum vastgesteld op vrijdag 26 augustus 2017 voor Montgueux in de Aube voor alle drie de druiven. Overigens een bijzondere situatie nu we weten dat er op maandag 28 augustus een enorme hagelbui is geweest.

De startdata vallen dit jaar tussen 26 augustus en 12 september (Germaine). De reden dit ieder jaar wordt bepaald is omdat elke oogst elk jaar anders is. Denk aan de rijping van de druiven, potentiële alcoholniveaus en de natuurlijke zuurgraad. Het is dan ook van het grootste belang om het juiste moment te kiezen om te oogsten.

De vaststelling van de oogstdata

Als leidraad geldt dat de oogst 100 dagen na de bloei van de druif met kleine witte bloemetjes kan starten. Dit is in de loop der jaren vervroegd naar 96 à 97 dagen. Toch kan de rijping elk jaar weer anders zijn. Zo was er in het voorjaar ook een flink desastreuze bui in de Champagne waar bijna iedereen last van heeft gehad gevolgd door flinke zon. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de ontluikende druif het niet haalt. Later bleek dat een aantal van deze druiven het toch hebben gered maar dat zijn dan wel de uitzonderingen. Vorig jaar was er een behoorlijk natte juli maand waardoor de oogst in 2016 ongeveer twee weken later starte. Nu lijkt het weer meer op de oogsttijden van daarvoor. Deze vaststelling van de oogstdata wordt daarom ieder jaar uitgevoerd door een observatienetwerk. Vanaf het moment dat de druif begint te veranderen van kleur (véraison) worden 2 keer per week monsters genomen op circa 450 druivenvelden in de gehele Champagne.

Deze monsters worden gecontroleerd op de mate van verkleuring, gemiddeld gewicht, geschatte suikergraad, de totale zuurgraad en op de aanwezigheid van grijze rot. Deze grijze rot en de meeldouwschimmel lagen vaak op de loer dit seizoen en zal de data in enkele gebieden ongetwijfeld hebben beïnvloed dit jaar. De metingen worden vervolgens dezelfde dag nog doorgegeven aan het laboratorium van het officiële Champagne Comité die de resultaten vaststelt voor elke wijngaard en die vergelijkt met de gemiddelde waarden. Op basis van de resultaten krijgt elke gemeente en druivenras zijn eigen startdatum toegewezen.

Aube, Montgueux als eerste gestart!

Zoals hiervoor genoemd mocht Montgueux als eerste starten. Dat ligt ten oosten van de stad Troyes. Juist hier was afgelopen maandag een enorme bui met flinke hagelstenen. Dat is op het kaartje precies het rode stuk. 
En dus is het de vraag in hoeverre de boeren al begonnen waren met het oogsten. Want de afgegeven startdatum wil niet zeggen dat ze dan ook direct gaan beginnen. Dat bepaald de producent en wijnboer zelf.

In de andere departementen volgen ze overigens allemaal snel en zullen de meesten aan het oogsten zijn vanaf 1 september. Hoewel de gemiddelde boer 1,5 hectare wijngaard heeft zijn deze veelal verdeeld over verschillende gemeentes. En is er om die reden een strakke planning waar er wanneer geoogst wordt. Zo is de Aube traditiegetrouw als eerste aan de beurt aangezien daar het klimaat zonniger is. En zijn er ook boeren uit bijvoorbeeld de Côte de Blancs die wijngaarden hebben in de Aube.

Chardonnay oogst

De oogst van de Chardonnay-druif start vaak wat later dan de andere 2 druivenrassen. Dit jaar zien we dat de data veelal hetzelfde zijn als die van Pinot Noir en Meunier. Danwel dat de Chardonnay zelfs eerder mag worden geoogst in een enkele gemeente zoals in Montgenost. Overigens gaat het hier dan om 1 of 2 dagen eerder. De gemeente die dit jaar als laatste mag starten met de Chardonnay oogst start hiermee dan 17 dagen na de allereerste oogstdag. Vorig jaar was dat verschil 15 dagen.

Oogstdata voor onze champagneproducenten

Onze champagneproducenten hebben uiteraard ook wijngaarden in verschillende gemeentes. Als we echter kijken naar de ‘thuisbasis’ dan zijn dit de oogstdata:

Vrigny (Lelarge Pugeot)
Meunier vanaf 30 augustus
Pinot Noir vanaf 1 september
Chardonnay vanaf 4 september

Landreville – Côte des Bar (Petiteaux)
Alle druiven vanaf 31 augustus

Meurville – Côte des Bar (Rémi Leroy)
Alle druiven vanaf 1 september

Avize – Côte de Blancs (Corbon + Barbier)
Alle druiven vanaf 1 september

Vertus – Côte de Blancs (Person)
Pinot Noir en Meunier vanaf 3 september
Chardonnay vanaf 4 september

Prouilly – Massif de Saint Thierry (Goulard)
Alle druiven vanaf 4 september

Brouillet – Vallée de l’Ardre (Aspasie)
Alle druiven vanaf 4 september

Hoe zal het uitpakken?

De producenten die we hebben gesproken zijn vooral positief gespannen voor de oogst. Het lijkt nog lastig te zeggen hoe deze oogst zal uitpakken. Reden dat ze dit zeggen is het weer van half april, zoals hierboven genoemd en het weer van de laatste maand. Dat was erg wisselend. Dezelfde producenten hebben ons overigens al mooie beelden laten gezien van volle trossen druiven. Willen we weten hoe de oogst uitpakt zullen we in ieder geval nog even geduld moeten hebben. Eerst moet er hard gewerkt worden om de druiven allemaal handmatig te oogsten zoals verplicht is in de Champagne.

We gaan weer een spannende en enerverende tijd in de Champagne tegemoet!