Oogst in Champagne is begonnen – 2015!

Zaterdag 29 augustus werd door het Comité Champagne uitgeroepen als de officiële startdatum van de druivenoogst! En dit jaar was de eer aan het stadje Montgueux, in het departement Aube, om als eerste druiven te mogen oogsten. De startdata voor de 312 wijndorpen in de Champagnestreek verschillen per dorp, afhankelijk van factoren als type druif, grond en weersomstandigheden.

Druiven van uitzonderlijke kwaliteit

De wijngaarden verkeren in een goede gezondheidstoestand en de oogst is veelbelovend. Dit is wel bijzonder na een extreem warme en vooral droge zomer. Dit jaar is de oogst 10 dagen vroeger gestart ten opzichte van 2014. De druiven zijn erg vroeg rijp door de warmte en het vele zonlicht. Te veel hitte kan de rijping echter tegenhouden. De droogte tot en met half augustus vertraagde ook de groei van de wijnstokken. Het weer van de aankomende weken is ook nog van belang. De rijpste trossen worden telkens eerst geoogst. De druiven die later pas geknipt worden, kunnen zo nog verder rijpen in hopelijk iets minder droge omstandigheden.

120.000 druivenplukkers nodig dit jaar!

Hoewel de warmte en het gebrek aan water de hoeveelheid druiven en de groei wat verminderden, groeit er toch een verhandelbare opbrengst van 10.500 kg druiven per hectare! Op het hoogtepunt van de oogst zullen er maar liefst 120.000 plukkers nodig zijn (4 per hectare) om de oogst binnen te halen. Een druivenplukker snijdt ongeveer 3000 trossen per dag of 300 à 400 kilo druiven. De seizoenarbeiders zullen druiven verzamelen over 34.000 hectare in de champagneregio’s: Aube, Aisne, Marne, Haute-Marne en Seine-en-Marne. Dit komt overeen met een totaal van 306,7 miljoen champagneflessen.

Pascal Férat, de voorzitter van de Unie van de wijnmakers van de Champagne (SGV), verwelkomde de oogst met de veelbelovende woorden:

“We hebben gezonde, zonovergoten druiven met een goede zuurtegraad, dit belooft een goede wijn.”

Benieuwd welke fases er na de oogst plaatsvinden in het champagne productieproces? Lees het hier!

Elke champagneoogst is uniek

De oogstperiode duurt ongeveer 3 weken. Elke oogst is verschillend van de vorige qua rijpheid, zuurtegraad en alcoholgraad. Het is enorm belangrijk het juiste moment te kiezen om de druiven te oogsten. Het gemiddelde gewicht van de druiven, het suikergehalte, de totale zuurtegraad, de rijping en het bederf worden tweemaal per week gemeten. Die resultaten worden elke dag door het Champagne Comité nagekeken en doorgegeven aan de belangrijkste technische managers en regionale correspondenten om te bepalen wanneer de druiven geplukt kunnen worden. Bekijk het overzicht van alle startdata op de site van het Champagne Comité.

Wij kijken uit naar de champagnes die uit deze zonnige oogst voort zullen komen!