In de nieuwste editie van De Grote Hamersma ontvingen 8 van onze champagnes opnieuw een review van wijnkenner Harold Hamersma. Uiteraard in typisch Hamersma-stijl. Net als in 2016 en 2015 heeft Brouzje weer een eigen bescheiden sectie in de beroemde wijngids.
Onze favoriet de Grand Cru Chardonnay Brut 2005 van champagnehuis Corbon ontving net als in 2015 het hoogste cijfer. Wederom een 9! Daar zijn we heel trots op.
De beoordeelde champagnes proeven? Je kunt ze natuurlijk altijd los bestellen in onze shop. En wil je er meerdere proeven? Dan hebben we het extra gemakkelijk voor je gemaakt, want ook dit jaar hebben weer een bijzondere Hamersma box samengesteld met de 6 hoogst geselecteerde champagnes. Én met korting!
Ontdek de unieke Hamersmabox 2017 met korting in de shop!
Naast mooie cijfers krijgen de champagnes ook altijd prachtige beoordelingen. Hamersma proeft als geen ander de smaken van de champagnes en weet deze op een unieke manier te beschrijven. Lees alle levendige beoordelingen hieronder:
De 2005-oogst blijkt voor Corbon een buitengewoon vintagejaar. De frisse romigheid van honderd procent chardonnay, specialiteit van het huis. Eerder proefde ik al eens 2004: beschaafd wit en geel fruit. Milde meloen. Peer op zijn rijpste kunnen. Amandeltjesbitterzoet. En een mooie ‘mistige’ mousse. Dit oogstjaar presteert zich pittiger, lichter, opmerkelijk levendig en daardoor doordrinkbaarder. En doordrinken is precies wat je met Champagne moet doen. Zeer goed. En geloof het of niet: erg goed bij Brie. ‘Wie had dat nou gedacht?’ om in Telfort-termen te eindigen.
Etiket meldt Brut maar is non-dosage. Geen korreltje suiker toegevoegd. Aan smaak echter geen gebrek. Opwaaiend wit zomerjurkjesfruit. Verlegen mousse. Mild gistig. Beschaafd droog zonder zuinig te worden. Voor de vorige DGH al geproefd maar ik klaag niet dat ik nog eens mag. Absolument aanrader. Ook dit jaar. Met plezier herproefd.
Niet beendroog. Glooiend geel fruit. Discrete witte vruchten. Nootscenario. Fijn-gistig. Vieve, gesoigneerde Champagne. En zo veel karaktervoller dan veel van de instapmodellen van De Grote Merken. Kijk vooral naar de prijs. Proefde ’m vorig jaar al. Smaak en prijs onveranderd. Vandaar dat-ie weer in de gids staat. Ook al omdat vanwege een groeiende populariteit Champagnes steeds kostbaarder worden.
De Paul Tradition Brut goed en smakelijk. Deze ronder, zachter en wulpser. Het zal de chardonnay zijn. Of de wat hogere dosering restsuiker. Of lijkt het nu gekonfijt geel fruit dat ik proef? Rijke buit. Ster in de Guide Hachette. Medaille bij Challenge International du Vin. En wederom in DGH. Blijverdje.
Ten opzichte van vorig jaar niet in prijs verhoogd. En daarom kan ik nog steeds zeggen: vondst voor dit geld. In alles buitengewoon verzorgd. Om te beginnen: prachtige fles. Facet geslepen helder glas. En een Champagne die nog meer facetten kent. Rosé, romig en rondborstig. Rozenperk. Zonnig zomerfruit. Aardbeienaandacht. Frambozenfeest. Kersenkraam. Zacht zonder zoet te worden. Smeuïg tot op de bodem. Maakte al indruk op vele wijnproefessionals. Volle prijzenkast plus complimenterende woorden in het blad Perswijn. Facetfles is nu vaas geworden? Nee, toch maar in de glasbak gegooid. Mijn schoonmoeder vond een kunstroos in een lege Mateus-fles al genoeg.
Familiebedrijf. Zevende generatie. Biologisch. En nog goed bovendien. Is typisch weer een van die leuke vondsten die steeds regelmatiger in Champagne opduiken. Voor wie goed zoekt is in dit geval de beloning: jne mousse, discrete notigheid, Manzanilla-zweempje en een chique fraîcheur. Eerder al de 2004 geproefd. Maar ook de 2005 bevalt weer goed. Wat fijner, wat frisser, wat eleganter. En ongekend levendig. Mede dankzij een oogstjaar dat als zeer goed te boek staat.
Niet dat nuffige. Niet die stylisten-act. Niet dat gedoe met ‘girls’ best friend’. Wat stoere rosé Champagne. Opvallend droog. Gistig. Milde bitters. Kersen uit de kist. Aardbeien uit de mand. Gedroogd geel fruit. Ronde mousse. Opnieuw beoordeeld voor deze DGH; hij is fijn.
Bepaald geen aperitief-Champagne slechts bedoeld om de eerste dorst te lessen. Heeft de stevigheid en vulling van gedroogd fruit. Abrikoos, appels en perzik. Amandeltjes, licht geroosterd. Popcornkraakje met een zweempje zoet. Romigheid in mond en in de mousse. Zacht en mild tijdens de eerste kennismaking. Om uiteindelijk bijna ziltig droog af te drinken. Importeur ziet er kalfsvlees bij. En als ik daar nog iets aan mag toevoegen: met morilles. Vorig jaar al geproefd. En veroorzaakt nog steeds lekkere trek.