Het nieuwste champagne vat van Maxime Ullens

Begin deze maand brachten wij, Hinke de Jong en Peter Liem, een bezoekje aan de Champagne. De oogst was in volle gang en er werd overal hard gewerkt. Samen hebben we een aantal prachtige bezoeken gemaakt, waaronder een wel heel erg speciale bij Domaine de Marzilly. Maxime Ullens, eigenaar en wijnmaker van Domaine de Marzilly, heeft namelijk een nieuw vat ontwikkeld. En daar vertellen we je graag meer over in deze blog! 

Domaine de Marzilly 

Maar eerst even wat achtergrondinformatie over dit wijnhuis. Want het verhaal van Maxime is een wel heel bijzondere… Maxime Ullens de Schouten (1985) met een Belgische afkomst was samen met zijn vader in de Champagne vanwege hun gedeelde interesse in historische panden. Samen ontdekten ze in 2012 het vervallen Château de Marzilly in het meest noordelijke deel van de regio Massif de Saint-Thierry nabij Hermonville. Het château was omringd door een park en een bos van zo’n 32 hectare. Hoewel het château de Eerste Wereldoorlog had overleefd was het erg verwaarloosd en was een grote renovatie noodzakelijk. In over leg met zijn vader besloot hij om deze kans te pakken en samen met zijn vrouw Anna kocht hij het kasteel. Maxime was tenslotte opgeleid als bouwkundig ingenieur en dat in combinatie met zijn aandacht voor historische bouw was dit een ultieme droom! Het kasteel is volledig gerestaureerd met kenmerkende details. Ook lieten zij de gerenommeerde bodemonderzoeker Claude Bourguignon langskomen. Hij ontdekte dat er een kleine, volledige overwoekerde wijngaard op het landgoed stond aangeplant met wijnstokken van vóór de phylloxera plaag (druifluis). Het vinden van deze wijngaard was voor Maxime het begin van een nieuw hoofdstuk…

Maxime was zó enthousiast dat hij besloot om de benodigde oenologiestudie aan Lycée Viticile in Avize af te ronden. Dat hij vol zit met doorzettingsvermogen en overtuigingskracht is wel gebleken toen hij een week voor de oogst van 2018 toestemming kreeg van het Comité Champagne voor een nieuw champagnehuis. Dit was een uitzonderlijke situatie, want sinds 1999 zijn er geen aanvragen meer geautoriseerd. Het jaar daarop bracht hij zijn eerste cuvée op de markt. Deze was gemaakt van ‘vin clair’ die hij had aangekocht. Deze vin clair was tevens gemaakt met de druiven van de percelen die hij nu zelf bewerkt. Zijn harde werken werd het jaar daarop direct beloond met de titel ‘Winemaker of the Year 2020’ uitgeroepen door Gault Milau. 

Nu runt hij samen met zijn Russische vrouw Anna het wijnhuis. Voorheen werkte zij ook nog als Russisch vertaler voor wijnboeken, waaronder Wine Folly van Madeline Puckette en Wine Sample van Aldo Sohm. Tegenwoordig focust zij zich volledig op Domaine de Marzilly. 

De nieuwe vaten van Maxime

Al snel in zijn nieuwe carrière bedacht Maxime dat hij een eigen vaten zou willen ontwikkelen. Maxime: “Eerst wilde we terug naar de basis, naar een traditioneel vat. Zo kapten we de eikenbodem uit het aangrenzende bos, waar de nabijgelegen Tonnelerie vaten van heeft gemaakt. Maar we kwamen erachter dat de bodems van deze vaten te veel groene aroma’s naar boven brachten.” In 2019 kwam het idee voor een glazen bodem. Wat hier lastig bleek te zijn was dat het glas ook licht en kou vanuit de kelder toelaat. Dit vertraagde de vergisting en resulteerde in een lichte smaak. Uiteindelijk moest er op de glazen delen stof aangebracht worden om tot een beter resultaat te komen. Ook niet optimaal. Twee jaar later werden de glazen delen vervangen voor een roestvrijstalen bodem. Er werd gehoopt dat deze dik genoeg was om de temperatuur te kunnen reguleren, maar dit bleek een misverstand. De dikke rvs-bodem absorbeerde juist te veel kou, waardoor ook weer het gewenste effect uit bleef. Na drie jaar experimenteren met diverse vaten werd in 2022 dan toch het perfecte materiaal gevonden. “We vroegen het Italiaanse Clayver om een zandstenen basis te maken die we aan weerszijden van het vat konden plaatsen. Dit materiaal biedt de juiste balans en gaat zowel ongewenst licht als de invloed van temperatuur tegen. De manier waarop de steen gebakken is zorgt ervoor dat micro-oxidatie nog mogelijk is, wat zeer positief is” aldus Maxime. 

Domaine de Marzilly heeft zes vaten laten produceren en hoopt dit aantal te verhogen na succesvolle jaargangen. Maxime geeft aan dat hij het fantastisch zou vinden als de vaten ook internationaal gebruikt gaan worden – al zouden het maar om een handvol wijnboeren gaan. Met dat geld kunnen ze verder onderzoek financieren en doorgaan met nieuwe experimenteren. Er is al één andere producent uit de regio die graag met dit nieuw vat van Maxime gaat werken en dat is producent Champagne Henri Giraud uit Aÿ.

Tijdens ons bezoek waren wij de eerste die het vat in het echt hebben mogen bekijken. Maxime heeft ons met veel enthousiasme over het onderzoek verteld en uiteraard zijn nieuwe creatie laten zien. Het vat ziet eruit als een traditioneel eikenvat met de zandstenen platen boven en onder waar 225 liter in kan. Het toont opnieuw dat Maxime zeer zorgvuldig te werk gaat om de mooiste wijnen en champagnes te kunnen produceren. En daarbij ook de juiste partijen weet samen te brengen middels de experimenten die hij uitdenkt. Zo zie je maar eens een ingenieur altijd een ingenieur. We kijken uit naar het resultaat van dit gedegen onderzoek, maar zoals met alle champagnes: geduld is gevraagd!