Jurylid Champagne Ambassadeur 2018

Zoals de meesten wel weten is Hinke de Jong Champagne Ambassadeur van Nederland 2016. Een titel die zij met eer draag en gelukkig de rest van haar leven houdt. Een keer gewonnen betekent echter dat je niet nog een keer mag meedoen met het ‘Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne’. Zo zijn er iedere keer weer nieuwe finalisten. Wel had het Bureau BeNeLux van het Comité Champagne Hinke gevraagd deze keer jurylid te zijn, voor de nieuw te benoemen Nederlandse Champagne Ambassadeur op 13 september 2017.

Wat moet je doen voor deze competitie?

Om mee te dingen naar deze titel dien je een dossier in bij het Champagne Bureau Benelux. Dit dossier bevat je motivatie om mee te doen aan de wedstrijd, beantwoording van vragen over het gekozen champagne onderwerp én er wordt je gevraagd een les te beschrijven over dit specifieke onderwerp. Dan is het wel de bedoeling dat je de tekst begrijpelijk houdt aangezien champagne onderwerpen snel erg technisch zijn. Dat heeft te maken met de vele keuzes die de producenten hebben in het proces van champagne.

Dan de finale!

Uit deze ingezonden dossiers worden de drie – op papier – beste kandidaten gekozen. En dan begint het eigenlijk pas… De finalisten mogen voor een jury de ‘les’ over het onderwerp geven. Doel is binnen 20 minuten het onderwerp het meest duidelijk en begrijpelijk toelichten, vier champagnes proeftechnisch beschrijven in relatie tot het onderwerp én een wijn-spijs combinatie geven. Daarna volgen de vragen van de juryleden. Waarop op een andere wijze wordt gekeken naar de aanwezige kennis en wijze van beantwoording. Degene die dit geheel het meest aansprekend doet is de winnaar.Als winnaar van de vorige competitie weet ik hoe pittig deze opgave is. Deze keer was ik één van de juryleden. En dat was een mooie ervaring. We waren als jury overigens unaniem over de uitslag. Het is dan ook prachtig te melden dat Sabas Joosten, sommelier van restaurant De Librije*** nu Champagne Ambassadeur van Nederland 2018 is en ons vertegenwoordigt in de Europese Finale!

Persbericht Comité Champagne

SABAS JOOSTEN WINT DE NEDERLANDSE FINALE VAN DE EUROPESE WEDSTRIJD VAN DE CHAMPAGNE-AMBASSADEURS

De Nederlandse finale van de elfde editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs, een initiatief van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, werd vandaag gewonnen door Sabas Joosten te Renaissance Hotel Amsterdam.

Het initiatief van de “Concours européen des Ambassadeurs du Champagne”, dat dertien jaar jaar geleden werd gestart, heeft vooral als doel, door middel van een unieke en originele wedstrijd extra aandacht te besteden aan de wijndocenten en al diegenen die beroepsmatig bijdragen tot de uitbreiding van de kennis over Champagne bij toekomstige sommeliers, docenten en consumenten. De wedstrijd vindt plaats in negen Europese landen die de belangrijkste Europese markten voor de Champagnestreek uitmaken.

Sabas Joosten, sommelier bij restaurant De Librije te Zwolle, nam het in de Nederlandse finale op tegen Eline Groenendijk en Guillaume Coret. Het hoofdthema van de finale 2017 was « Dégorgement en dosering bij het maken van Champagnewijn”

De juryleden van de Nederlandse finale waren:Hinke de Jong, Nederlandse winnares van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs 2015Frank Jacobs, wijnjournalistViolaine de Caffarelli, oenologe en communicatie-verantwoordelijke Comité ChampagneGrégoire Van den Ostende, Directeur Champagne-Bureau Benelux

Sabas Joosten zal Nederland vertegenwoordigen op de Europese finale van de wedstrijd, van 6 tot 9 november 2017 in Epernay (Frankrijk).

Foto vlnr. Grégoire Van den Ostende, Hinke de Jong, Frank Jacobs, Guillaume Coret, Eline Groenendijk, Sabas Joosten en Violaine de Caffarelli.