Een spannend jaar voor champagne – 2016

Het is geen gemakkelijk seizoen voor de champagneboeren. Een lange winter die werd opgevolgd door een ijzige lente. En tot slot een regenachtige en spannende maand in juni die voor veel producenten moest bepalen of de gaarden het in 2016 gaan redden of niet.

Een strenge winter in de lente

In half april en begin mei kreeg de champagnestreek het zwaar te verduren met periodes van flinke vorst. Côte des Bar werd het zwaarst getroffen, vooral in Les Riceys was de schade groot. Door de plotselinge vrieskou bevroren de toppen van de wijnstokken, waardoor 200 druiventelers in Les Riceys maar liefst 75% van hun druivenranken verloren.

Helaas zag juni er voor veel champagnehuizen niet beter uit. In de eerste dagen van de maand vielen er in Marne hagelstenen zo groot als kikkererwten. De stokken zaten vol krassen en de bladeren waren getergd met gaten. Enkele telers verloren meer dan de helft van hun wijnstokken.

Champagnegaarden onder water

Wat het extra moeilijk maakte voor de champagneboeren, is dat de regen met bakken uit de hemel bleef komen. In mei viel er 2 à 3 keer zoveel regen als normaal. De gaarden lagen constant onder water, waardoor aantasting door meeldouw (schimmels die vaak voorkomen rond de start van de zomer) constant op de loer lag. Ook de preventieve maatregelen die werden getroffen, waren niet 100% effectief door de overmaat aan heftige buien. En deze constante regen maakte het tegelijkertijd ook nog eens lastig om de gewonde wijnstokken goed te kunnen verzorgen en te laten helen.

Geen goede start dus voor de druiven. De periode daaropvolgend zou voor veel telers cruciaal zijn. In sommige gebieden werden er al waarschuwingen uitgestuurd voor mogelijke epidemieën van schimmel en odium. En het officiële Champagne Comité houdt toezicht op de situatie. Het is nog te vroeg om de schade te kunnen bepalen, maar een ingewikkeld jaar is het zeker.

Eindelijk zomer voor onze champagneproducenten

Gelukkig voor onze champagneproducenten verbeterde het weer eindelijk rond eind juni, waardoor zij hun ranken goed wisten te behouden. Voor hen ziet het er nu goed uit, ondanks de moeilijke winter die ook zij beleefden.

De wijnranken van champagnehuis Corbon zagen slechts weinig zonnestralen in de lente en worstelden zich dagenlang door temperaturen onder 0. Toch werden zij op 19 juni blij verrast met de komst van de eerste bloem.

Ook bij onze champagneproducent J.M. Goulard was het een heftig jaar. Een lange, sobere winter zette door met vorst en schimmels in de lente. In mei werd elke sporadische zonnestraal hartelijk verwelkomd en in juni zagen we dan ook de eerste bloemetjes. En nu is de zomer ook in de Champagne eindelijk van start gegaan!