Een routekaart voor … Champagne!

Veel mensen zijn met de kerstdagen samen met familie en vrienden, maar ook als je deze dagen alleen doorbrengt, niet getreurd. We hebben champagne om onszelf eens verwennen tijdens de feestdagen! Maar welke champagne kies je op welk moment? Of het nu gaat om het kerstdiner of een mooi oudejaarsfeest, ontbijt, lunch of diner…

Ik neem je graag even mee op reis om je keuze te maken voor de juiste champagne. Wij geven suggesties vanuit ons eigen Brouzje assortiment. Op basis hiervan krijg je ook tips waar je op moet letten wanneer je champagne in de wijnwinkel koopt.

Het champagneontbijt!

We beginnen met de ochtend… het champagneontbijt. Bij het ontwaken, heerlijk genieten met je geliefden en je laten verwennen met een warm kerstbroodje of, wat zeg je van, een Franse Brioche samen met een gekookt eitje? En dan de champagne! De meeste champagnes krijgen aan het eind een liqeur de tirage toegevoegd, voordat de kurk op de fles gaat, om de champagne een speciale smaak mee te geven. De Millésime 2000 van J.M. Goulard heeft zo’n aroma meegekregen van de typische brioche aroma.

Ben je meer van het ‘puur natuur’ wakker worden? Ontbijten met fruit, geen zoetigheden, maar zuivere smaken? Ook dan zijn er champagnes die fantastisch samengaan met je ontbijt. Kijk dan uit naar een non-dosé champagne. Bijvoorbeeld de prachtige Grand Cru, Absolument van Corbon. Deze champagne is zeer puur van smaak met citrustonen en zeer helder met fijne mousse.

Verrukkelijke taart met champagne

En dan wat later op de ochtend, een zelfgebakken taart met marsepein, cupcakes of een ouderwetse, maar o zo heerlijk stukje appeltaart. Wil je dit combineren met champagne? Dan hebben we twee suggesties. Kies bijvoorbeeld voor een Demi-Sec, een half zoete champagne die in je mond helemaal samensmelt met een heerlijk taartje. En het blijft champagne, dus het is geen suikerwijn, wat nog wel eens wordt gedacht. Misschien is het daarom wel, dat juist deze champagne nog niet ontdekt is in Nederland, terwijl dit echt een aanrader is.

Je kunt denken aan de Demi-Sec van J.M. Goulard, die hiervoor de Meunier druif gebruikt. Ook zeer geschikt voor mensen die minder van de jonge bubbels houden, die soms wat meer zuur en bitter hebben.

Wil je toch een droge champagne, kies dan voor een Brut met een hoger zoetgehalte. Zoals de Grand Cru Blanc de Blancs van F. Barbier.

Bruisende lunch

En dan de lunch! Heb je een lichte lunch met groente, salade en kip of een fijn tartaartje? Dan is bijvoorbeeld een lichte Rosé champagne een aangename combinatie. Kies dan wel voor een champagne met chardonnay. Zoals de Rosé van F. Barbier. Maar wat ook heel erg lekker is, is een champagne met iets meer Pinot Noir in haar samenstelling. Zoals de Cuvée Prestige van Corbon.

Sprankelend champagne aperitief

En dan zijn we aangekomen bij de aperitief. Eerlijk gezegd, komt het hier aan op je persoonlijke smaak, omdat de meeste champagnes heel goed als aperitief zijn. Wanneer je toch een suggestie wenst, dan is de Brut Tradition van J.M. Goulard een tip. Een mooie droge Brut, samengesteld uit de meunier druif waardoor deze wat fruitiger is en goed in evenwicht is met het zuur.

Champagne exclusief, want …. it’s dinnertime!

Voor het diner mag er tijdens de feestdagen worden uitgepakt en is de keuze voor een Millésime 2002 zeker aan te raden. Millésime 2002 is een champagne van één van de beste oogstjaren in de Champagnestreek. En dan is het dit jaar ook nog een hét jaar om deze 2002 te ontkurken. We adviseren je met veel liefde de Corbon Millésime aan. Door velen ontzettend gewaardeerd. Door de lange rijping is deze champagne zeer harmonieus van smaak en gaat perfect samen met een prachtig gerecht waar zorg aan is besteed. Denk aan gerecht met vis of licht vlees gecombineerd met een fijn romige saus en kleurrijke groenten.

Brouzjende vintage afsluiter

En dan het Nederlandse kaasplankje…. Onverwacht ontdekt en zowaar een prachtige champagne om hierbij te drinken is de Millésime 2004 van Corbon. Dat doet menig Nederlander goed!

Champagne en oliebollen

Mocht je op Oudejaarsavond een champagne bij de oliebollen willen ontkurken, dan is de beste smaakcombinatie een Demi-Sec of een Brut met een hogere zoet gehalte.

Ik hoop dat je van de reis hebt genoten en jij weer wat makkelijker je keuze kan maken. Geniet van je eigen champagne avontuur!

Hebt je vragen? Neem gerust contact met ons op.