Een geheime champagneparel met de druiven van weleer

Champagne wordt meestal gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier of een combinatie hiervan. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er naast deze drie druivenrassen nog drie soorten zijn toegestaan voor het produceren van champagne. Dit zijn de Arbane, Petit Meslier en Pinot Blanc druif, die gaandeweg lang in de vergetelheid zijn geraakt. Daardoor bleven er weinig producenten over die het verbouwen van deze druiven nog aandurfden. Deze druiven maken echter weer hun opmars en zijn zogezegd ‘herontdekt’ door de champagnekenner. Des te meer reden voor Brouzje om een kwalitatief goede champagne te vinden die gemaakt is van de ‘druiven van weleer’!

Een bijzonder champagnehuis

Ongeveer 120 kilometer ten oosten van Parijs vinden we champagnehuis Aspasie in Marne. Vijf generaties lang heeft dit familiebedrijf de kunst van het champagne maken geperfectioneerd. Een uitdaging, aangezien er veel factoren zijn die invloed hebben op de kwaliteit van champagne, waaronder de selectie van het druivenras, de assemblage, de dosage, de vinificatie, het terroir en het klimaat. Zo hebben de eigenaren, Remi Ariston en zijn zoon Paul-Vincent, zich vijftien jaar lang bezig gehouden met de perfecte samenstelling van Arbane, Petit Meslier en Pinot Blanc. Dit als een hommage aan hun voorouder, mevrouw Aspasie, die ooit begonnen is met het telen van de ‘vergeten’ druiven. Zelfs het personeel was er niet van op de hoogte dat Ariston père et fils op zoek waren naar deze schat!

De schat van Aspasie: Cépages d’Antan

Langzaam werd het grootst bewaarde geheim van Aspasie ontrafeld en was daar de Cépages d’Antan. Een uitzonderlijke champagne! Brouzje vond dat het tijd was voor deze geheime parel, nadat er 15 jaar was gewerkt deze ‘hommage’ te creëren, naar Nederland te halen. Je vindt hem in de webshop!

Deze bijzondere champagne is vervaardigd met enkel zeldzame druiven. De samenstelling bestaat uit 40% Arbane, 40% Petit Meslier en 20% Pinot Blanc. De Cépages d’Antan is droog met een vineus palet van appel, amandel en citrus. De smaak is rijkelijk en complex met een minerale en friszure afdronk die lang aanhoudt. Als gevolg van de vijf jaar durende rijping is de Cépages d’Antan verfijnd en harmonieus ontwikkeld. Door de samenstelling van de champagne is deze schat van Aspasie perfect als aperitief, maar ook ideaal bij visgerechten en sushi. Hopelijk vind jij de ‘druiven van weleer’ net zo lekker als wij! Ook de De Cépages d’Antan proeven? Je vindt hem in de webshop!