Ratafia Champenois is een zeldzame en nog vrij onbekende wijn. Desondanks een ware beleving met een geweldige elegante en pure smaak!
De naam van deze prachtige drank komt van – je raadt het al – de combinatie van Ratafia en champagne. Ratafia is een alcoholische drank zonder bubbels, die veel geschonken wordt in Catalonië (Spanje), Italië en Frankrijk. Ratafia Champenois is net even anders! Ontdek hieronder waar de verschillen in zitten.
Ratafia wordt al heel lang geproduceerd, hoewel het nog altijd een vrij zeldzaam product is. Zeker in Nederland.
Deze drank werd oorspronkelijk gedronken bij de ratificatie van een verdrag of akkoord. Daar komt de naam Ratafia vandaan. Tegenwoordig wordt het vaak geschonken als aperitief en als dessertwijn.
Het is een zoete wijn versterkt met een aantal pure ingrediënten. Zo worden er onder andere pitten van fruit, kruiden, suiker en eventueel schillen van citrusvruchten aan de druivenmost toegevoegd. Deze toevoegingen zorgen samen voor een zeer zoete en rijke smaak van de wijn. Je kunt Ratafia qua type drank een beetje vergelijken met port.
Het grote verschil met Ratafia is dat er in de productie enkel druiven uit de Champagnestreek in Frankrijk worden gebruikt. Vandaar de naam Ratafia Champenois!
Daarnaast wordt er bij Ratafia Champenois alcohol met een neutrale smaak toegevoegd.
De neutrale alcohol in combinatie met de champagnedruiven resulteert in een bijzonder pure smaak die je een keer geproefd moet hebben!
Het productieproces van Ratafia Champenois, ook Ratafia de Champagne genoemd, is net als bij champagne, vastgelegd in een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) benoeming. De AOC is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. De producten, waaronder wijnen, moeten hierbij voldoen aan de vastgestelde productie-eisen. Daarbij dienen ze geproduceerd te worden binnen een vastgesteld geografisch gebied.
Het alcoholpercentage van Ratafia Champenois is meestal hoger dan champagne en ligt tussen de 12% en 22%.
Ratafia Champenois heeft een pure en zeldzame smaak die goed geserveerd kan worden in alle seizoenen. Dankzij zijn lichtzoete fruitige smaak is het een ideale drank als aperitief. Ook is de amberkleurige wijn heerlijk bij dessert en kaas. Het kan ook zeker worden ingezet als bijzonder digestief na het kerstdiner.
De Ratafia Champenois komt vaak in een elegante bijzondere fles en staat ook goed in het glas. Hierdoor is deze zeldzame wijn een feestelijke toevoeging bij speciale gelegenheden of om van te genieten op een bijzonder moment.
Dankzij de elegante en pure smaaksensatie is Ratafia Champenois een geweldig cadeau voor een verjaardag, als verassing of als kerstcadeau.
Vrijwel niemand in Nederland is nog bekend met Ratafia Champenois en dat maakt het een extra bijzondere drank om cadeau te doen.
Daarnaast is het een wijn die geheid in de smaak bij wijnliefhebbers, foodies en connaisseurs!
In onze champagneshop verkopen we een zeer bijzondere Ratafia Champenois die je zeker een keer moet proberen.
De Ratafia Champenois van champagnehuis Goutorbe-Bouillot heeft een elegante en verfijnde smaak, waardoor hij ideaal is als dessertwijn.
De sensatie begint al met de fles die zeer stijlvol is uitgevoerd. De champagne komt met een kruidige steenfruitige smaak en is minimaal 10 jaar op vaten gerijpt.
Deze dessertwijn wordt gemaakt op de Clos des Monnaies, een wijngaard van Goutorbe Bouillot in het dorpje Damery. Voor deze smaakvolle Ratafia Champenois zijn 50% chardonnay en 50% meunier druiven gebruikt.
CHAMPAGNE TIP!
Ratafia Champenois van Goutorbe-Bouillot. €41,00 per fles. Een bijzondere parel in ons assortiment. Ratafia is nog altijd een zeldzaam (onbekend) product. Wij vielen echter voor de zó elegante en pure smaak dat deze wijn niet kan ontbreken in onze shop.
Prachtig zuivere en elegant zachte dessertwijn. Bijna 10 maanden op vaten gerijpt. Toast, vanille, honing, steenfruit.