Voordat we duiken in de soorten champagnes en champagnehuizen, staan we kort stil bij wat champagne is!
Champagne is een mousserende wijn, die enkel vervaardigd wordt in de Champagnestreek. Deze door UNESCO beschermde Champagnestreek is een prachtige heuvelachtige regio met een kalkrijke grond en veel bijzondere natuurgebieden die zich situeert in het noordoosten van Frankrijk. Daarmee is champagne anders dan andere mousserende wijnen, zoals cava of prosecco. Dat verschil ligt echter niet alleen in de streek waar de wijn wordt gemaakt, maar ook in de productiemethode en richtlijnen. Lees in onze blog meer over de verschillen tussen mousserende wijnen.
Het begint natuurlijk bij de druif! Champagne wordt verreweg het vaakst geproduceerd van 3 populaire druivenrassen: de pinoit noir, meunier en chardonnay druif. Pinot noir en meunier behoren tot het blauwe druivenras. De chardonnay tot het witte druivenras. De druiven zijn geselecteerd op basis van hun aanpassingsvermogen aan het terroir in de Champagne.
De meeste champagne soorten gebruiken een combinatie van deze drie, maar er zijn ook zeker champagnes die enkel één type druif bevatten, ook wel mono cépage genoemd.
Wat niet veel mensen weten, is dat er ook nog 4 andere druivenrassen zijn toegestaan. Dat zijn de arbanne, petit meslier, pinot blanc en pinot gris druiven, allemaal wit. Deze vertegenwoordigen samen nog geen 0,3% van de aanplant.
Maar deze ‘druiven van weleer’ kunnen zeker hele bijzondere champagnes opleveren. Zoals onze Cépages d’Antan van champagnehuis Aspasie gemaakt van 40% L’Arbanne, 40% Petit Meslier en 20% Pinot Blanc. Met een prachtige 9- van De Grote Hamersma:
“Bepaald geen veelvoorkomend druiventrio in Champagne: pinot blanc, petit meslier en l’arbanne. Geeft een bijzondere, rijkgeschakeerde brut. Met molligheid, curves, een zachte romigheid, paddenstoelen met een zonnetje op hun hoed, amandelmousse en een jeugdherinnering: het pannetje met stoofpeertjes dat mijn ouwe omaatje op de oliekachel had staan om lauwwarm te worden.”
In het productieproces vergist het druivensap twee keer. De eerste vergisting of fermentatie vindt al snel plaats nadat de druiven zijn geperst en het sap, de most, in het vat zit. Wanneer de wijn in de fles zit, zorgen de de toegevoegde gisten voor de tweede fermentatie doordat zij het suiker eten en omzetten in CO2, waardoor de bekende champagnebubbel ontstaat. Met een prachtig woord heet dit proces effervescence.
De bellenbruis geven champagne haar kenmerkende uiterlijk en maken de eenmaal geserveerde drank extra feestelijk. Ontdekken hoe het komt dat de bellenlijntjes ontstaan? Laat ons je meenemen in het bruisende leven van een champagnebubbel!
In essentie: een betoverende mousserende wijn die volgens strenge en beschermde richtlijnen exclusief geproduceerd wordt in de Champagnestreek. Voor het maken van champagne zijn 7 druivenrassen toegestaan.
Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over het bruisende goud! Zonder je te overspoelen met ons enthousiasme hopen we je een korte indruk te hebben gegeven met deze eerste kenmerken van wat champagne is. Nieuwsgierig naar meer? Ontdek dan ook onze blogs over de geschiedenis van champagne en de fases in het champagne productieproces. Of klik op een van de paginalinks hieronder om je verder te verdiepen in de champagne!