Vintage en Millésime champagne

Een vintage champagne, in het Frans Millésime genaamd, is een vrij zeldzame champagne. Slechts 15% van de champagnes die worden geproduceerd mogen dit label dragen. En dat zijn vaak de meest bijzondere champagnes!

Champagne serveren

Vintage champagne van één oogstjaar

De Vintage champagne, of Millesime, is een veel minder voorkomende champagne dan bijvoorbeeld de welbekende Brut. En dat is ook niet gek, want aan de bereidingswijze van deze champagnesoort zitten strenge eisen.

Vintage champagne wordt namelijk geproduceerd van druiven uit één oogstjaar. Dit in tegenstelling tot de andere champagnes die vaak worden vervaardigd met reservewijnen uit meerdere jaren.

Een ander verschil tussen een Vintage champagne en andere champagne soorten ligt in het veel langere rijpingsproces dat vereist is.

Zeldzame Vintage champagnes

Om een Vintage champagne te kunnen maken is een champagneproducent afhankelijk van de grootte van de oogst en kan deze ook vanzelfsprekend geen extreem grote voorraad maken. Er zijn maar zoveel druiven die een oogst kan opbrengen. En door de lange rijping is een Vintage champagne ook niet snel geproduceerd. De meeste champagnehuizen produceren dan ook niet elk jaar een nieuwe Vintage champagne. Daarvoor kiezen ze enkel de beste jaren uit. 

Het unieke smaakprofiel van een Millésime

Champagne gemaakt van één oogstjaar betekent dat je niet kunt mengen met eerdere wijnen. Dat heeft, naast de schaarste, ook direct als gevolg dat elk vintage jaar zijn eigen specifieke smaak kent.

Daar ligt weer een groot verschil met de Brut champagnes, waar vaak gestreefd wordt naar dezelfde kenmerkende smaak van het champagnehuis. Een Millésime van hetzelfde huis uit 2014 zal daarentegen een heel verschillend smaakprofiel hebben dan een Millésime uit 2018.

Bovendien maakt het lange rijpingsproces deze champagnesoort zeer vol van smaak en rijk aan aroma’s. Perfect voor een goede maaltijd of bij kleine hapjes. 

Kiezen voor een Vintage champagne

Een Vintage champagne, of Millésime, is vaak een van de beste champagnes die een huis in zijn collectie heeft. Daar kun je eigenlijk niet mis mee gaan. Maar blijft kiezen lastig? Dan kun je vaak online beoordelingen vinden van experts en wijnkenners over een specifieke millesime champagne.

CHAMPAGNE TIP!
Dom Pérignon 2010 van Dom Pérignon. €169,00 per fles. Een prachtige Vintage champagne uit 2010 die zowel het karakter van het jaar 2015 als het karakter van Dom Pérignon uitdrukt.

Na minstens 8 jaar rijping in de kelders, belichaamt de wijn de perfecte balans van Dom Pérignon, de complete harmonie.

Complex, licht, witte bloemen, tropisch fruit, citrus, steenfruit, iets anijs en munt. Daarnaast kruidige, houtachtige en geroosterde tonen. En een volle, royale, sappige, gulle, kruidige smaak met een pepertje en een fijne zuurgraad.

Bekijk onze bijzondere collectie met unieke Vintage champagnes

Ontdek ook deze champagne soorten:


Verdiep je verder in de champagne!

Vind ons ook op social!

Ontdek onze Vintage champagnes!

Populaire blogs