Naast verschil in type druif, jaartal, champagnedorp en blending is er nog een factor waarop enkele champagnehuizen zich onderscheiden, namelijk de productiewijze. Zo zijn er Vegan champagnes die geproduceerd worden zonder dierlijke producten. Biologische champagnes zonder het gebruik van pesticiden. En zelfs biodynamische champagnes die geproduceerd worden in volledige harmonie met de natuur.
Ook zeker van champagne bestaan biologische varianten! In de champagnestreek kun je een aantal kleine wijnboeren vinden die deze biologische champagnes produceren. Zij maken hierbij geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De champagne wordt dan enkel geproduceerd met biologisch geteelde druiven.
Bekijk onze collectie biologische champagnes!
Er worden ook biodynamische champagnes geproduceerd in de Champagnestreek. Deze biologisch dynamische champagneproducenten richten zich op een druiventeelt en champagneproductie die in harmonie is met de natuur, met zo min mogelijk (kunstmatige) ingrepen.
Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke chemische middelen die wijngaarden al preventief zouden moeten beschermen of genezen. Biodynamische champagnehuizen werken liever met natuurlijke antigiffen en natuurlijke producten die weer teruggegeven worden aan de natuur. Daarnaast wordt er gewerkt volgens een biodynamische kalender conform de stand van de zon en de maan.
Een van de doelen is om wijnstokken zelf zo sterk te laten worden dat deze niet zo snel meer ziek worden. Daarnaast is het doel dat de natuurlijke werkwijze de kwaliteit van de champagne ten goede komt.
Bekijk onze collectie biodynamische champagnes!
Je zou misschien denken dat champagnes standaard veganistisch zijn, aangezien champagne wordt gemaakt van druiven en daarmee plantaardig is.
Maar voordat de kurk op de fles gaat wordt champagne eerst nog geklaard en gefilterd. En daarvoor worden vaak dierlijke producten gebruikt zoals gelatine, melk proteïne of eiwit.
Deze producten worden enkel gebruikt tijdens de productie en zitten dus meestal niet in het product zelf. Daarom vind je ze ook niet altijd terug op het etiket. Champagnes die vegan gecertificeerd zijn, maken helemaal geen gebruik van deze dierlijke producten in de productiewijze.
Bekijk onze collectie vegan champagnes!
Door het Comité Champagne wordt veel aandacht besteed aan het Co2 neutraal werken in de Champagnestreek. Hierbij ligt de focus onder andere op duurzaam met water omgaan en het inzetten van zonnepanelen. Als doel wordt gesteld dat de streek in de toekomst een stuk minder uitstoot heeft.
Niet alleen het Champagne Comité, maar ook veel champagneproducenten zijn gericht op het verduurzamen van hun productie. En een aantal producenten produceert ook prachtige duurzame champagnes.
Zo was Bollinger het eerste champagnehuis dat een High Environmental Value certificering (HVE) behaalde. Het champagnehuis zet zich in voor de bescherming van hun wijngaard door onder andere:
Bekijk onze collectie duurzame champagnes!
CHAMPAGNE TIP!
Premier Cru L’Audacieuse Rosé de Saignée van Person. €45,90 per fles. Een biologisch dynamische Rosé champagne van 100% Pinot Noir, die minimaal 3 jaar gerijpt is.
“Aroma; rokerig en breed, licht kruidig, bloemen, pruimen, brioche. Smaak; zacht en smakelijk, elegant, mooie zuren, 100% Pinot Noir.”
Vakblad Perswijn beoordeling: 16 punten