Rosé champagne

Rosé champagne is herkenbaar aan zijn fabelachtige roze gloed. Deze kleur verkrijgt de champagne meestal door de toevoeging van rode wijn in het mengproces. Maar wist je dat dat niet altijd zo hoeft te zijn?

Champagne serveren

Waarom is Rosé Champagne roze?

Dat Rosé Champagne een roze tint heeft, is natuurlijk bekend. Maar hoe komt deze sierlijke champagnevariant eigenlijk aan zijn mooie kleur?

Er zijn 2 methodes om Rosé champagne te maken.

Rosé d’assemblage

In de Champagnestreek is een toevoeging van 8 tot 20% rode wijn toegestaan voor het maken van Rosé champagne. Tijdens het blending proces wordt de rode wijn gemengd met de witte wijn(en). Samen kleuren ze in een roze tint.

Afhankelijk van de rode wijn waarvoor wordt gekozen, krijgt de champagne zijn vaak fruitige smaak. Een voordeel van deze methode is namelijk dat het kiezen van de rode wijn de champagneproducent veel controle geeft over de aanwezige aroma’s, de kleur en het uiteindelijke smaakprofiel van de Rosé. Natuurlijk komt de rode wijn hierbij altijd uit de Champagnestreek!

Deze manier van Champagne Rosé maken heet de ‘methode d’assemblage’, omdat de champagne geassembleerd (lees: samengevoegd) wordt. Maar er is nog een andere verfijnde methode die mag worden toegepast!

Rosé de saignée

In de productie van deze Rosé champagnes worden de schillen van de blauwe Pinot Noir en/of Pinot Meunier druiven geweekt. Dit weken gebeurt al direct na de persing van de druiven. De blauwe schillen worden toegevoegd aan de witte druivenmost en weken maar liefst 12 tot 24 uur mee. Dankzij de donkere schillen resulteert in de prachtige roze gloed die Rosé champagne zo herkenbaar maakt. 

Deze manier heet de ‘methode de saignée’. Afkomstig van het werkwoord saigner wat bloeden betekent, omdat de schillen hun kleur afgeven.

Wanneer drinken we Rosé champagne?

Rosé champagne is vanwege de luxe uitstraling en vaak lichte afdronk perfect om te schenken bij vrolijke gelegenheden of romantische settings. Ook past een rosé champagne goed bij verschillende type maaltijden. Al kan je het beter niet bij een dessert schenken, hiervoor is hij namelijk vaak te droog. 

Nog een leuk weetje! Het gerucht dat Rosé champagne zoet is, klopt niet! Wel is de smaak van deze champagne vaak fruitig. 

CHAMPAGNE TIP!
Een van onze populairste champagne rosé’s is de Grand Cru Rosé van Champagnehuis F. Barbier. €41,75 per fles. Een romantische champagne met rode fruit aroma’s en een delicate en lichte nasmaak. 

Aroma; breed en krachtig, verfijnd, rokerig. Smaak; zacht fruit, fijne zuren en fijne bitters.” 

Perswijn beoordeling: 16 punten

Bekijk onze volledige collectie bijzondere Rosé champagnes

Ontdek ook deze champagne soorten:


Verdiep je verder in de champagne!

Vind ons ook op social!

Ontdek onze Rosé Champagnes!

Populaire blogs