Cru, Premier Cru en Grand Cru. Je hebt het wellicht wel eens op een champagnefles zien staan. Maar wat betekent het eigenlijk? We lichten graag toe!
De champagne classificatie op basis van cru’s richt zich op een heel andere factor dan de rest van de champagne benamingen die we kennen.
Deze soorten champagnes worden namelijk niet ingedeeld op basis van type druif, jaartal, suikergehalte, blend of rijping, maar op basis van locatie. Dit classificatiesysteem heet in het Frans ‘Échelle des Crus’ en geeft champagnedorpen een rating van laag naar hoog in cru, premier cru en grand cru.
Het cru classificatiesysteem ontstond halverwege de 20e eeuw om de prijzen van druiven te kunnen bepalen. Elk dorp in de Champagnestreek kreeg een rating op basis van de geografische eigenschappen van de gemeente en de toenmalige verkoopprijzen van druiven.
Hoe hoger de kwaliteit van de druiven, hoe hoger de rating. Wijngaarden in een dorp met een hogere rating konden als gevolg hogere prijzen vragen dan gemeenten met een lagere beoordeling.
De rating van de champagnedorpen gaat als volgt:
Als resultaat van het classificatiesysteem zijn er:
In zowel Bordeaux en Bourgondië bestaat zo’n zelfde classificatiesysteem voor wijn, maar hier worden de scores toegekend aan specifieke wijndomeinen en wijngaarden. De ratings zijn daarmee veel gerichter en omvatten geen volledige gemeentes. Om deze reden is er ook kritiek op het historische champagne systeem.
Door een dorp een rating toe te kennen wordt er geen rekening gehouden met individuele verschillen in het terroir van de wijngaarden binnen die gemeente. Ook worden Grand Cru druiven vaak met Premier Cru en Cru druiven uit de hele streek samengevoegd in één champagne blend.
Ondanks dat het gebruik van een Grand Cru druif op zichzelf niet altijd voldoende hoeft te zeggen over de kwaliteit van de champagne, zijn Grand Cru’s vaak bijzondere champagnes.
Een Grand Cru champagne mag namelijk enkel druiven uit Grand Cru gebieden gebruiken. Daardoor zijn deze champagnes vaak gemaakt met druiven afkomstig van wijngaarden van één champagnehuis.
Een goede Grand Cru champagne is daardoor niet alleen een zeldzame champagne, maar laat zich ook onderscheiden in de aandacht van de maker en de puurheid van het smaakprofiel.
CHAMPAGNE TIP!
Clos des Maladries 2015 van Etienne Calsac. €78,40 per fles. Biologische en duurzame Grand Cru champagne van 100% Chardonnay druiven.
Een vintage champagne uit 2015 met aroma’s van fris fruit en witte bloemen. De smaak is delicaat, zuiver en mineraal.
Limited Edition waarvan slechts 1000 flessen zijn geproduceerd!
Bekijk onze collectie met prachtige Grand Cru champagnes!