Een Demi-sec champagne is een zoetere soort champagne dan bijvoorbeeld de Brut champagne. Dit zoete smaakprofiel wordt veroorzaakt door de hogere suikerdosage die aan de champagne is toegevoegd. Dat maakt deze champagnesoort perfect bij een lichtzoet dessert of tijdens een after dinner genietmoment!
In vergelijking met Brut champagnes hebben demi-sec champagnes een hoger suikergehalte. Zo bevat een demi sec 32 tot 50 gram suiker per liter, terwijl een brut maximaal 15 gram suiker bevat. Hierdoor krijgt deze champagnesoort een zoetere smaak, waardoor hij vaak bij het dessert wordt geserveerd of na het diner wordt geschonken.
Een hoger suikergehalte betekent overigens geen limonadedrankje. Houd je van een echt zoet wijntje bij je taartje? Dan kun je beter kiezen voor onze Ratafia Champenois of een dessertwijn. Een demi-sec combineer je het beste met een lichtzoet dessert, kaasplankje of drink je los na de maaltijd. Bij een te zoet dessert gaat de smaak snel verloren.
Ter vergelijking:
Het hogere suikergehalte maakt dit type champagne soms minder populair onder champagnekenners. Het is ook een vrij zeldzame champagne. Maar er zijn uitstekende demi-sec en sec champagnes te vinden!
CHAMPAGNE TIP!
Geen Demi-sec champagne, maar wel een goed zoet alternatief? Kies dan voor de Ratafia Champenois van Goutorbe-Bouillot. Ideaal ook bij kaas en zoet dessert.
Past goed als ‘after dinner’ wijn of om in de late avonduren van te genieten.
De aroma’s zijn subtiel en fris en doen denken aan de heerlijke geuren van witte bloesem en rijp fruit met hinten van gele perzik en gedroogde abrikozen. De smaak is zacht, fluweel en met een rijke afdronk. Een rijpe volle intense wijn en prachtige rond. De ultieme after dinner wijn!
Bekijk onze volledige collectie heerlijke champagnes!