De meest gedronken champagnesoort is de Brut champagne met een klassieke blend van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Deze champagne wordt ook wel gezien als de ‘veilige’ keuze om te serveren. Zo’n 90 tot 95% van alle champagnes vallen onder de noemer ´brut´ en hebben de klassieke assemblage. Wat is brut champagne eigenlijk?
Brut heeft te maken met de hoeveelheid suiker (dosage) van de betreffende mousserende wijn. Het is overigens vloeibare suiker, gemaakt van veelal riet- of bietsuiker. In een Brut zit er minder dan 12 gram suiker per liter in. En wanneer het bijvoorbeeld 6 gram suiker per liter is, valt het óók onder de categorie Extra Brut. Echter er zijn genoeg wijnmakers die in dat geval toch Brut op het label zetten. Omdat de laatste jaren de Extra Brut champagnes populairder zijn geworden, passen sommige producenten toch het label aan naar Extra Brut, terwijl er geen aanpassing is gedaan in de hoeveelheid suiker. Tegelijkertijd zijn er ook producenten die niet mee doen aan deze hype en houden gewoon Brut aan.
Belangrijkste is altijd dat de wijn in balans is met de dosage. Goede wijnmakers maken heel precies de afweging hoeveel suiker er wordt toegevoegd om deze balans te creëren. En dat geldt ook zeker voor de huizen waar wij mee samenwerken. Het is precisiewerk.
Dankzij de dosage wordt de natuurlijke zuurheid van de champagne gecompenseerd met suiker. Soms wordt het ook gebruikt om ‘fouten’ te maskeren. Echter het algehele kwaliteitsniveau is goed dat dit tegenwoordig veel minder voorkomt.
Het toevoegen gebeurt aan het einde van het productieproces. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid likeur, meestal in de vorm van rietsuiker opgelost in wijn, toegevoegd aan de champagne. Deze likeur wordt ook wel met een mooie term ‘liqueur d’expédition’ genoemd.
Van de zoetere champagnes kom je de varianten Doux, Sec en Extra Dry niet zoveel tegen. Wij hebben wél een hele gave Sec champagne opgenomen vanwege de kwaliteit en stijl. Past ook zeer goed bij een lichtzoet dessert en bij paté. Maar ook zeker als aperitief. Absolute aanrader!
Wist je overigens dat er in het begin vooral zoete champagne werd gedronken? Langzaam aan wilden de mensen steeds minder zoetere champagne. En dat is de reden dat de benaming nu zo is zoals aangegeven. Het is soms verwarrend omdat Sec, letterlijk droog betekent. Echter nadat men nog minder zoete champagne wenste, moest er opnieuw een term worden bedacht die daarop aansloot. En zo ontstond de Brut!
We ontwikkelen allemaal onze eigen smaak voorkeuren. Daarom is het juist zo fijn dat je champagne in vele varianten hebt. Natuurlijk op basis van samenstelling van druiven, de dosage en zeker ook door de specifieke keuzes van de wijnmaker voor de champagne. Ontdek meer over smaaktypes en dosage en bepaal welk smaakprofiel bij jou past!
Bekijk onze volledige collectie heerlijke Brut champagnes!
CHAMPAGNE TIP!
Een van onze favoriete Bruts die keer op keer in de prijzen valt, is de Esprit Octavie van J.M. Goulard, in een prachtig facetgeslepen fles.
‘Breed en open, grapefruit, lichte toasting, zacht en smaakvol, heel opwekkend, fijne zuren en finesse’.
Bubbeltest in De Telegraaf