Champagne soorten

Champagne, een feestelijke drank die bij veel mooie gelegenheden wordt geschonken. Maar van dit bruisende goud bestaan nogal wat varianten. Laten we eens duiken in de verschillende champagne soorten!

Champagne serveren

Zoveel varianten champagne

Denk aan Millésime of Vintage champagne, Rosé champagne, Grand Cru champagne, het zijn allemaal verschillende type champagneduidingen met hun eigen kenmerken. 

Je kunt daardoor heerlijk blijven combineren, maar het kan het kiezen soms wel wat lastig maken. We lichten graag de verschillen tussen de champagne soorten toe, zodat jij bij de volgende gelegenheid precies weet welk type champagne je kunt schenken. Santé!

Champagne in categorieën

Er zijn behoorlijk wat champagne soorten en die worden ook nog eens verdeeld naar een tal van verschillende categorieën. Dat komt omdat al die verschillen effect hebben op het smaakprofiel van de mousserende wijn. 

De samenstelling van druiven, leeftijd, rijping, regio, terroir en suikergehalte zorgen ervoor dat elke soort zijn eigen kenmerken heeft. Hierdoor past de ene champagnesoort beter als aperitief en de ander ook heel goed bij lunch of diner.

De categorisering en daaruit volgende benamingen van champagne zijn gebaseerd op de volgende factoren:

  • Dosage
    Dosage refereert aan het suikergehalte van de champagne. Deze suiker wordt toegevoegd in de vorm van een likeur, gemaakt van wijn waarin riet- of bietsuiker is opgelost. De verschillende suikerhoeveelheden oftewel ‘dosage’ wordt ingedeeld in verschillende champagne varianten. Waar de ene champagneliefhebber houdt van een droge champagne met een lage dosage, heeft de ander een voorkeur voor een iets zoetere variant.
  • Druivenras
    Wordt er gekozen voor één druivenras voor de productie van de champagne? Of worden er meerdere druiven gebruik, voor een blend? De keuze voor welk druivenras en de samenstelling van de blend heeft uiteraard grote gevolgen voor het aroma- en smaakprofiel van de champagne.
  • Oogstjaar
    Is de champagne een samengestelde blend van wijn uit meerdere jaren? Of is er gekozen voor wijn van druiven van één jaaroogst? Ook dit is heel specifiek en leidt tot verschillende varianten!
  • Productiewijze
    De productie van champagne is wettelijk vastgelegd en is exclusief genoemd als ‘méthode champenoise’. Deze productiemethode is uitsluitend voor de champagne. Wanneer een andere mousserende wijn wel dezelfde productiewijze volgt, wordt dat ‘méthode traditionelle’ genoemd. Dat betekent dat er strenge eisen zijn verbonden aan de bereidingswijze. Toch heeft een champagneproducent nog bepaalde vrijheid in een aantal keuzes tijdens productieproces. Zoals gebruik van hout of rvs, malo-lactische vergisting of niet. Maar ook hóe er wordt gewerkt dus biologisch, biodynamische, vegan of duurzaam. De laatstgenoemde werkwijzen wordt vaak gehanteerd door authentieke, zelfstandige champagneproducenten. Heel wat om te ontdekken dus!
  • Cru
    Wist je dat bepaalde champagnedorpen in 1911 een hogere status hebben gekregen dan andere dorpen? Deze classificatie onderscheidt zich in cru, premier cru en grand cru gemeentes. Cru betekent letterlijk in het Frans ‘gemeente’. In dat jaar werd het systeem échelle des crus geïnstalleerd. Gebaseerd op de score van het terroir; het  meso- en microklimaat, de hellingsgraad van de wijngaard, de ligging ten opzichte van de zon, de bodemstructuur en bodemsamenstelling. Deze schaal bepaalde de prijs van de druiven en elimineerde de terugkerende moeilijke onderhandelingen. Tegenwoordig wordt er vooral gekeken naar de wijnmaker en zijn druiven. Dat is pas echt bepalend voor de prijs van de druiven en daarmee de champagne.
    • De scores van de drie type Crus zijn;
      • Grand Cru > 100%, 17 dorpen,
      • Premier Cru > 90 – 99%, 42 dorpen
      • Cru > 80 – 89%, 264 dorpen (lagere kwaliteitscategorieën werden niet toegelaten).

De champagne soorten!

Nu we een beknopte intro hebben gegeven op welke factoren de benamingen zijn gebaseerd, is het tijd om die verschillende champagnesoorten eens onder de loep te nemen. We hebben de volgende champagne varianten uitgelicht.

Dosage

Druivenras

Oogstjaar

Productiewijze

Cru

Welke champagne kies jij?

Hopelijk heb je nu meer inzicht in welke champagne soorten er zijn en waar de verschillende categorieën op zijn gebaseerd! Volgende keer dat je ‘Grand Cru’ of ‘Millésime’ op het etiket van een champagnefles ziet prijken, weet je wat deze champagnevariant zo bijzonder maakt. 

Ook benieuwd naar wat de lettercombinaties op het etiket zeggen over de kwaliteit van een fles champagne? Lees het in onze blog over het champagne etiket!  

En ben je er toch nog niet uit welk smaaktype het best bij jou past? Ontdek meer over de aroma – en smaakprofielen in de blog over champagne kiezen.

CHAMPAGNE TIP!
Ratafia Champenois van Goutorbe-Bouillot. €41,00 per fles. Een bijzondere parel in ons assortiment, want géén champagne!

Ratafia is nog altijd een zeldzaam (onbekend) product. Wij vielen echter voor de zó elegante en pure smaak dat deze wijn niet kan ontbreken in onze shop.

Prachtig zuivere en elegant zachte dessertwijn. Bijna 10 maanden op vaten gerijpt. Toast, vanille, honing, steenfruit.


Verdiep je verder in de champagne!

Vind ons ook op social!

Ontdek onze bestverkochte producten!

Populaire blogs