Heb jij een prachtige fles champagne gekocht en wil je deze op de ideale manier serveren aan je gasten? Lees dan verder!
Champagne is een heerlijke mousserende wijn uit de champagne streek in Frankrijk. Met een glaasje bubbels kom je meteen in een feestelijke stemming en verdient het dus ook om op de juiste manier geserveerd te worden. Onder de ideale omstandigheden is een champagne ook nog eens extra lekker!
Een van de belangrijkste aspecten van champagne serveren is het zorgen voor een ideale serveertemperatuur! De beste serveertemperatuur van champagne ligt rond de 10 graden Celsius. Het koelen van een fles champagne is essentieel, want een te warme champagne zorgt voor minder mousse en een minder volle smaak. Een te koude champagne is ook zonde, want dan zal je minder genieten van de heerlijke aroma’s in de wijn.
Het is daarom belangrijk om de fles champagne op de juiste temperatuur te koelen. Dit kun je doen door de fles ongeveer een half uur in een ijskoeler te plaatsen, of een nachtje onder in de koelkast te leggen. Een wijnkoelkast, ook wel wijnklimaatkast genoemd, op de juiste temperatuur is natuurlijk helemaal perfect!
Een champagnefles op de juiste manier ontkurken draagt bij aan de sensatie tijdens een bijzondere gelegenheid. Maar als de kurk met een hoge snelheid in iemands gezicht komt, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen.
Het is dus van groot belang om te zorgen voor een veilige manier van ontkurken. Daarbij is het weg laten schieten van een kurk eigenlijk niet bevordelijk voor het behoud van smaak en bubbelvorming van de champagne.
Het begint met de stand van de fles; de kurk dient altijd naar een veilige plek gericht te zijn. Om de karakteristieke eigenschappen van de champagne te behouden is het rustig ontkurken van de champagnefles de veiligste en beste manier. Hieronder volgen de stappen voor het ontkurken.
Champagne ontkurken in 3 stappen
Houd de fles enigszins gekanteld vast en verwijder de folie en het ijzerdraad (muselet in het Frans), zodat de kurk wordt vrijgemaakt. Houd tijdens deze stap je duim op de kurk, hiermee voorkom je het spontaan wegvliegen van de kurk.
Draai aan de fles terwijl je de kurk stevig blijft vasthouden. Houd hierbij de fles met je goede hand aan de onderkant vast.
Je zult voelen dat er steeds meer druk in de fles ontstaat en de kurk omhoog komt, waardoor hij vervolgens naar buiten zal komen. Pop! Fizz! Clink!
Na het ontkurken van de fles gaan we de champagne natuurlijk inschenken zodat iedereen van een lekker glaasje bubbels kan genieten. De juiste champagneglazen dragen dan ook bij aan het optimaliseren van de smaak.
Om zoveel mogelijk bubbels te behouden zijn flûtes de beste optie, deze champagneglazen zijn voorzien van een hoge kelk. Een hoge kelk geeft ook altijd een luxe uitstraling waardoor de ervaring en gelegenheid nog wat feestelijker wordt. Maar om de aroma’s tot hun volste smaak te laten komen, is een bolvormig wijnglas juist beter. Lees erover in onze blog over champagneglazen!
Als je de champagne inschenkt, zijn de volgende richtlijnen een handige reminder!
Ogen dicht en genieten maar!
Hoe en hoelang kan je champagne bewaren? Dit zijn natuurlijk belangrijke vragen! Wij geven graag bewaaradvies. In het algemeen geldt dat je champagne het beste als volgt kunt bewaren:
De houdbaarheid van een fles champagne is een ingewikkelder verhaal, aangezien er geen houdbaarheidsdatum op de etiketten staat. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een champagnefles altijd al gerijpt is, voordat hij op de markt komt. Je hoeft hem dus niet zelf nog langer te bewaren om te zorgen voor de beste smaak. Er is echter geen eenduidig antwoord op de vraag hoelang een champagnefles houdbaar is.
Er zijn meerdere factoren die meespelen bij de houdbaarheid van een fles champagne. Zo heeft een vintage champagne een langere houdbaarheid dan een non-vintage champagne en zullen flessen met een betere kurk langer bewaard kunnen blijven.
De beste manier om erachter te komen of een fles champagne nog goed is, is om hem gewoon te openen en te proeven.
Raadzaam is echter om een nieuwe fles champagne achter de hand te hebben als je twijfelt over de fles van vorig jaar. Het is natuurlijk zonde om op een speciaal moment geen smaakvolle champagne te kunnen serveren.
Bij Brouzje geven we je natuurlijk altijd graag advies over de houdbaarheid van een fles champagne! Heb je een vraag hierover? Stel hem in een DM op Facebook of Instagram of stuur een mailtje!
Wij houden natuurlijk enorm van pure champagne drinken. Maar champagne mixen, kan dat ook? Het antwoord op deze vraag is zeker ja!
Er zijn hartstikke veel bijzondere champagne cocktails die je kunt serveren. Zo een chamoagne cocktail maken, is vaak niet eens moeilijk en zorgt voor een afwisselend drankje op een speciale gelegenheid.
Champagne is een ontzettend veelzijdige drank om mee te mixen. Daardoor bestaan er veel verschillende cocktailrecepten met champagne. Je kunt vrijwel eindeloos blijven variëren. Geniet bijvoorbeeld van een Bellini of Mimosa met je vrienden tijdens een heerlijk diner of zorg hiermee voor een avondje gezelligheid.