Champagnestreek UNESCO Werelderfgoed!

Goed nieuws voor champagne

In Frankrijk gingen er afgelopen juli heel wat mooie flessen champagne doorheen. Een jarenlange intensieve lobby heeft er eindelijk toe geleid dat de bijzondere culturele waarde van de Champagnestreek nu wereldwijd wordt erkend.

Een deel van de beroemde Champagnestreek in Frankrijk is namelijk op 4 juli 2015 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijngaarden Ay en Mareuil-sur-Ay, de heuvel Saint-Nicaise, het dorp Hautvillers in Reims en ook de Fort Chabrol en Avenue de Champagne in Epernay mogen zich vanaf nu Werelderfgoed noemen. In deze wijndorpen werd sinds het begin van de 17e eeuw champagne geproduceerd op basis van het principe van secundaire fermentatie. Niet alleen de wijngaarden, maar ook vele champagnehuizen en wijnkelders zijn aan de lijst toegevoegd.

Benoeming tot UNESCO Werelderfgoed liet lang op zich wachten

De benoeming tot Werelderfgoed heeft lang op zich laten wachten: het proces begon al in 2006 en in 2014 heeft de Franse overheid eindelijk deze delen van de  Champagnestreek aangemeld bij UNESCO voor mogelijke aansluiting bij de lange lijst Werelderfgoederen. Bekijk hier de teaser van de Champagne nominatie voorafgaand aan de beslissing van UNESCO.

Viering in Hautvillers, Epernay en Reims

Op zondag 5 juli stond het dorp Hautvillers volledig op zijn kop en werd de UNESCO Victory gevierd met flink wat glazen champagne. De festiviteiten – aangekleed met banners in de kleuren van UNESCO – begonnen al vroeg in de ochtend en er werden tot diep in de nacht speeches gegeven en gedanst en gejoeld in de hoofdstraten. Michel Guillard, de verantwoordelijke voor de aanmelding van de Champagnestreek bij UNESCO, jubelde:

“This truly is a victory for the whole Champagne region; it brings recognition for the exceptional and unique cultural heritage we have”.

Op een groot scherm werd het tellen van de stemmen nog een keer afgespeeld en met elke stem voor werd het dorpsplein gevuld met luid gejoel en begon iedereen mee te zingen met ‘Vive le champagne et vive la Champagne!’

Ook in Reims werd de benoeming uiteraard breed gevierd. Op 13 juli 2015 nodigde de stad zijn inwoners uit voor een Soirée Blanche en muziekspetakel in Parc Léo Lagrange. Arnaud Robinet, de loco-burgermeester van Reims, sprak de mooie woorden: 

Dit is het begin van een groot avontuur en van een sterke betrokkenheid bij de stad om deze schat te behouden en te ontwikkelen voor toekomstige generaties.”

Ook werd er speciaal voor de gelegenheid een groot formaat fototentoonstelling geopend in Le Parc de Champagne over de ‘hand van de mens en de wijnstok’.

La ville d’Epernay vierde de toekenning tijdens de Nationale Onafhankelijkheidsdag van Frankrijk op 14 juli. Maar liefst 10.000 mensen verzamelden zich in de Avenue de Champagne om de Nationale Dag en de toekenning van de “heuvels, huizen en kelders van de Champagne” aan de UNESCO World Heritage lijst te vieren!

UNESCO: Champagne heeft uitzonderlijke culturele waarde

Volgens UNESCO is een deel van de Champagnestreek aan de lijst toegevoegd vanwege de bijzondere ontwikkeling van kleinschalige artisane productie naar een invloedrijke agro-industriele productie. Hierdoor kan de Champagnestreek in de toekomst beter beschermd worden en eventueel aanspraak doen op internationale financiele steun. Ook zullen er door de benoeming veel meer toeristen op de streek afkomen en kunnen de producten meer vragen voor hun grondprijzen. Zo wordt de toekomst van de Champagnestreek en de heerlijke champagnes die hier geproduceerd worden veiliggesteld! Lees hier meer.

Zelf heerlijk genieten van het Werelderfgoed Champagne!

Brouzje is hartstikke blij met dit geweldige nieuws! Door deze geweldige ontwikkeling zullen authentieke Champagnehuizen niet alleen beter beschermd worden, maar zullen er ook nog meer mensen de kans krijgen om échte champagne uit de Champagnestreek te proeven. Brouzje importeert enkel van kleinschalige Champagnehuizen waarbij er veel persoonlijke aandacht wordt besteed aan de productie van heerlijke champagnes. Zin gekregen in een mooie authentieke champagne? Proef dan bijvoorbeeld onze heerlijke Brut d’Autrefois van Champagnehuis Corbon Grand Cru!

Reizen naar de Champagnestreek

Champagne Travel organiseert ook geregeld bijzondere reizen naar de Champagnestreek waarbij je kennis kan maken met het productieproces en kan genieten van verschillende champagnes tijdens proeverijen in kleine champagnehuizen. We hebben arrangementen en kunnen volledig op maat gemaakte reizen voor je samenstellen. Je bezoekt verschillende wijngaarden, wijnkelders en authentieke champagnehuizen. Lees hier meer over de reizen naar de Champagne!