Champagnes van Brouzje stralen in De Grote Hamersma 2015

Begin dit jaar lieten we weten dat De Grote Hamersma, ofwel wijnjournalist & schrijver Harold Hamersma, enkele van onze champagnes een prachtige review gaf. In zijn nieuwe boek De Grote Hamersma 2015 beoordeelt hij maar liefst 9 van onze champagnes met hoge cijfers.

De opmars van de kleine champagnehuizen

In zijn artikel ‘Champagne plus, Champagne min’ dat op 6 februari 2014 gepubliceerd werd op NRC.nl, schreef Hamersma dat de kleine champagnehuizen in opkomst zijn. Vooral hun aandacht voor het product en onderscheidend vermogen maakt hen steeds populairder ten opzichte van de grote merken. Nu gaat het hier uiteraard niet alleen om de prachtige geschiedenis van deze huizen, maar vooral ook om de kwaliteit van de champagnes.

De Grote Hamersma 2015 beloont de champagnes van Brouzje

Brouzje kan het alleen maar eens zijn met de argumenten van Hamersma en werkt sinds haar oprichting in 2011 ook uitsluitend met kleine champagneproducenten. De redenen hiervoor liggen onder andere in het persoonlijk contact, de kwaliteit en de aandacht voor het product. Brouzje’s producenten hebben het gehele productieproces namelijk zelf in de hand, vanaf de pluk van de druif tot aan het labelen van de fles, dit gebeurt allemaal onder eigen supervisie. En dat wordt beloond door Hamersma in zijn onlangs uitgekomen boek De Grote Hamersma 2015 met beoordelingen van minimaal een 8.

Uitstekende reviews voor champagnes van Lelarge, Corbon & Goulard

Waar Hamersma op NRC.nl champagnes van Lelarge Pugeot voorzag van prachtige reviews, worden in De Grote Hamersma 2015 maar liefst 3 van onze champagnehuizen genoemd. In totaal ontvingen 9 champagnes van Lelarge Pugeot, Champagne Corbon en J.M. Goulard een vermelding. De beoordelingscijfers liepen van een 8 voor de Tradition Brut van J.M. Goulard tot een 9- voor de Blanc de Blancs 2004 van Champagne Corbon Grand Cru. Dat zijn prachtige cijfers en daar zijn we uiteraard erg trots op.

De beoordelingen van Hamersma

Het gaat natuurlijk niet alleen om cijfers, want bij het proeven en genieten van champagne telt vooral de smaak en beleving. En die weet Hamersma als geen ander te beschrijven, op zijn eigen unieke wijze. Lees hieronder al zijn reviews van onze champagnes.

Hamersma 9- Champagne Corbon Blanc de Blancs 2004 Grand Cru

Champagne Corbon Blanc de Blancs 2004 Grand Cru 9-

Tien jaar op de teller en opmerkelijk levendig. Prachtig vintagejaar. Van een familie die al vier generaties doende is in Avize, een van de zeventien ‘grand cru’ dorpen. Grote Grand Cru dit. De frisse romigheid van honderd procent chardonnay, specialiteit van het huis. Beschaafd wit en geel fruit. Milde meloen. Peer op zijn rijpste kunnen. Amandeltjesbitterzoet. Een mooie ‘mistige’ mousse. Een en al beschaving.

Hamersma 8,5 Champagne Corbon Grand Cru Absolument Brut

Champagne Corbon Grand Cru Absolument Brut – 8,5

Etiket meldt Brut, maar is non-dosage. Geen korreltje suiker toegevoegd. Aan de smaak is echter geen gebrek. Opwaaiend wit zomerjurkjesfruit. Verlegen mousse. Mild gistig. Beschaafd droog zonder zuinig te worden. Absolute aanrader.

Hamersma 8,5 Corbon Grand Cru Prestige Brut

Champagne Corbon Grand Cru Prestige Brut – 8,5

Levendig, koket en krokant. Schoon, strak en zuiver. Appelrondingen, citruszin. Fijne witte stijl. En omdat het oog ook wat wil: mooie fles. Hoe dan ook: de glasbak is geduldig.

Hamersma 8,5 Lelarge-Pugeot Quintessence 2004

J.M. Goulard Prestige Brut – 8,5

De Tradition Brut goed en smakelijk. Deze ronder, zachter en wulpser. Het zal de chardonnay zijn. Of de wat hogere dosering rietsuiker. Of lijkt het nu gekonfijt geel fruit dat ik proef? Rijke buit. Ster in de Guide Hachette. Medaille bij Challenge International du Vin.

Hamersma 8,5 Lelarge-Pugeot Quintessence 2004

Lelarge-Pugeot Quintessence 2004– 8,5

Familiebedrijf. Zevende generatie. Biologisch. En nog goed bovendien. Is typisch weer een van die leuke vondsten die steeds regelmatiger in Champagne opduiken. Voor wie goed zoekt is in dit geval de beloning: fijne mousse, discrete notigheid, Manzanilla-zweempje en een chique fraîcheur. Vintage Champagne met een non vintage prijskaartje. Applausje voor Brouzje.

Hamersma 8,5 Lelarge-Pugeot Quintessence 2004

J.M. Goulard Rosé Orphise Brut – 8,5

Vondst voor dit geld. In alles buitengewoon verzorgd. Om te beginnen: prachtige fles. Facet geslepen helder glas. En een Champagne die nog meer facetten kent. Rosé, romig en rondborstig. Rozenperk. Zonnig zomerfruit. Aarbeienaandacht. Frambozenfeest. Kersenkraam. Zacht zonder zoet te worden. Smeuïg tot op de bodem. Maakte al indruk op vele wijnproefessionals. Volle prijzenkast plus complimenterende woorden in het blad Perswijn.

Hamersma 8+ Lelarge-Pugeot Premier Cru Brut Réserve

Lelarge-Pugeot Premier Cru Brut Réserve – 8+

Zie ook hun Quintessence. Maar proef vooral ook hun Premier Cru. Beschaafde biobruis. Elegant droog. Zuiver en verkwikkend. Jodium zonder dat er stukke knietjes voor nodig zijn. Wekt zieltogende smaakpapillen weer tot leven dankzij krokante zuren en trippelend wit fruit.

Hamersma 8+ Lelarge-Pugeot Premier Cru Brut Rosé

Lelarge-Pugeot Premier Cru Brut Rosé – 8+

Wat stoere rosé Champagne. Opvallend droog. Gistig. Milde bitters. Kersen uit de kist. Aarbeien uit de mand. Gedroogd geel fruit. Ronde mousse.

Hamersma 8 J.M. Goulard Tradition Brut

J.M. Goulard Tradition Brut – 8

Niet beendroog. Glooiend geel fruit. Discrete witte vruchten. Nootscenario. Fijn-gistig. Vieve, gesoigneerde Champagne. En zo veel karaktervoller dan veel van de instapmodellen van De Grote Merken.