Champagnerecept in het Mosselseizoen: Gegratineerde mosselen met salade

Champagne is een feestelijke drank die perfect geschikt is om een bijzondere gelegenheid mee te vieren. Wat veel mensen echter niet weten is dat champagne ook een heerlijke smaaktoevoeging kan zijn op een diner. Er bestaan veel verschillende typen champagnewijnen die elk weer bij andere typen ingrediënten passen. Voor inspiratie, geven wij u hier bijzondere recepten in combinatie met een heerlijke en bijpassende champagne.

Zeeuwse lekkernij met Blanc de Blancs champagne

In het volgende recept kiezen wij voor een heerlijk seizoengerecht: gegratineerde mosselen met een frisse, gemengde salade en daarbij een glas van een van onze Blanc de Blanc champagnes.

Mosselen zijn een van Neerlands heerlijkste lekkernijen en je kunt er echt alle kanten mee op. Hoewel vaak wordt gezegd dat je mosselen alleen kunt krijgen als er een ‘r’ in de maand zit, begint de vangst meestal al in juli. Dat betekent dat je een volle periode van 9 maanden (tot april) kunt genieten van dit tweekleppige schelpdier. Ook zijn mosselen heerlijk te combineren met champagne! Kies er dan voor om ze te grillen, te gratineren of te frituren.

In dit smakelijke recept worden de mosselen gekookt en vervolgens gegratineerd met room, paprikapoeder, broodkruim en peterselie. De combinatie met een frisse salade en een verfijnde champagne maakt het tot een verrassend geheel. Proost!

Ingrediënten voor 4 personen:

2 kilo gekookte mosselen
1 prei
1 ui
Enkele takjes bladselderij
1 laurierblaadje
1 glas droge witte wijn, water of bier
Circa 1 dl room
2 takjes peterselie
2 el vers wit broodkruim of paneermeel
75 gram gemengde sla
Paprikapoeder
Olijfolie
Balsamicoazijn
Blanc de Blancs champagne

Bereidingswijze

Kook als eerste de mosselen in een brede en lage pan met een dunne bodem. Zorg dat de pan groot genoeg is voor de schelpen om te kunnen openen. Verwarm vervolgens de oven op 200 graden en zet eventueel de grillfunctie aan.

Verwijder de bovenste dekselschelp van de mosselen. Snijd de mosselen los en plaats ze in de onderste schelp. Leg de mosselen met schelp op de bakplaat. Schep een lepeltje room bovenop elke mossel. Bestrooi ze vervolgens met paprikapoeder, broodkruim en de peterselie. Je kunt het broodkruim gemakkelijk maken door bijvoorbeeld een pistoletje fijn te wrijven in een bolzeef óf twee witte boterhammen zonder korst fijn te hakken in de keukenmachine.

Gratineer de mosselen ongeveer 2 minuten in de oven tot de room kookt en het broodkruim kleur krijgt.

Leg in het midden van elk bord een bergje gemengde sla en besprenkel het met olijfolie en balsamicoazijn. Plaats de gegratineerde mosselen in een cirkel rondom de salade. Het gerecht is nu klaar om te serveren! Schenk een bijpassend glas Blanc de Blancs in en genieten maar!

Blanc de Blancs suggestie

Mosselen kun je heerlijk combineren met een verfijnde Blanc de Blancs champagne. Deze champagnes zijn volledig van de Chardonnay druif gemaakt en kenmerken zich door frisse tonen. Kies bijvoorbeeld voor de verfijnde Grand Cru Millésime ’04 van Corbon. Een mooie en gerijpte champagne uit een uitmuntend jaar van Corbon. Het is een typische Chardonnay met citrusaroma die vanwege haar klasse ook in sterrenrestaurants wordt geserveerd. Daar kan je niet mis mee gaan!

Blanc de Blancs champagne bestellen? Je vindt ze in de webshop!