Champagne is een feestelijke drank die perfect geschikt is om een bijzondere gelegenheid mee te vieren. Wat veel mensen echter niet weten is dat champagne ook een heerlijke smaaktoevoeging kan zijn op een diner. Er bestaan veel verschillende typen champagnewijnen die elk weer bij andere typen ingrediënten passen. Voor inspiratie, geven wij u hier bijzondere recepten in combinatie met een heerlijke en bijpassende champagne.
In het volgende recept kiezen wij voor een heerlijk fris hoofdgerecht: gebakken zeewolf met citrus-basilicumsaus en peultjes en daarbij een glas Grand Cru Blanc de Blancs. De combinatie van een smaakvolle witvis, knapperige peultjes, een verfrissende, aansluitende saus en een verfijnde, soepele Blanc de Blancs champagne met fruitig aroma geeft een culinaire smaakimpuls. Het is een heerlijk lenterecept, waarvan u zult smullen en tegelijkertijd uw dagelijkse dosis vitamine binnenkrijgt!
4 zeewolf filets van 120 gram per stuk
300 gram peultjes
3 el fijngehakte basilicum
Peper en zout
Sap van 2 sinaasappels
Sap van 1 roze pompelmoes
Sap van 2 citroenen
Geraspte zeste (schil) van 1 sinaasappel en 1 citroen
3 dl groentebouillon
Boter
Fles Grand Cru Blanc de Blancs
Voeg het citrussap, de bouillon en 100 g boter samen in een pan. Breng het aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg de zestes toe en kruid het geheel naar smaak met peper en zout. Roer de basilicum er vlak voor het serveren doorheen.
Kook de peultjes beetgaar in kokend water met een snufje zout. Giet het af en laat de peultjes goed uitlekken. Stoof ze vervolgens nog 3 minuten in boter met wat peper en zout.
Bak de zeewolf filets net gaar in boter met peper en zout naar smaak.
Nu bent u klaar om het gerecht op te dienen! Plaats de zeewolf met de gestoofde peultjes in het midden van het bord en drapeer de citrussaus over het gerecht heen. Serveer het gerecht met een bijpassend glas Blanc de Blancs.
Kies bijvoorbeeld voor de verfijnde Grand Cru Blanc de Blancs van F. Barbier. Deze champagne heeft een verfrissend appelaroma en een heerlijk lichte afdronk. Hij is 4 jaar gerijpt en bestaat voor 100% uit Chardonnay druiven. Deze champagne is mede door een lichte suiker dosage een absolute smaakmaker en wordt breed gewaardeerd. De Grand Cru zal zeker niet misstaan bij dit heerlijke gerecht.