Jacques Lassaigne

Champagneproducent Jacques Lassaigne is gevestigd in Montgeux, een speciaal champagnedorp in het zuidelijke deel van de Champagne, de Côte des Bar. Het dorp ligt op een kleine kalkachtige heuvel, 12 kilometer ten noorden van de historische stad Troyes. Het dorp heeft als bijnaam Montrachet van Champagne, verwijzend naar de Puligny Montracet Grand Cru wijngaard in de Bourgogne waar één van de duurste witte wijnen vandaan komen. Montrachet is afgeleid van het Romeinse Mons Rachicensis, wat kale heuvel betekent en duidt op de afwezigheid van bomen.

Jacques Lassigne en vooral zijn zoon Emmanuel heeft de champagne van dit specifieke Montgueux-terroir op de kaart gezet, dankzij hun originele Blanc de Blancs, rijk aan mineralen en verfijning. Deze champagnes onthullen vaak nuances, die meer doen denken aan die van Mesnil-Sur-Oger dan aan de lokale champagne.

Emmanuel is nu één van de cult wijnmakers in de Champagne mede doordat hij geconcentreerd op elk detail en volgens de meest natuurlijke methoden, biologisch en volgens de principes van het huis, werkt. Zo wil het domein zijn twee hoofdrolspelers beschermen: wijnstokken en de aarde. Alle wijnen hebben een lage dosering zodat hun terroir zich volledig kan ontwikkelen en een compleet boeket kan bieden.