Bollinger

Krachtige champagne met krachtige Madame Lilly Bollinger als voorouder
‘Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.’ Dat zegt het huis Bollinger.

Ze zijn een sterk champagnehuis al sinds 1829 die prachtige champagne weet te maken. Van de eigen wijngaarden komt 80% van de druiven voor de gehele productie. Dit betreft Pinot Noir en Chardonnay uitsluitend van Grand Cru en Premier Cru gemeentes. Het overige deel wordt ingekocht van wijnboeren uit de regio. Bijzonder is dat ze per druivenras en per wijngaard deze apart laten vergisten in houten vaten. Op die manier heeft de wijnmaker een enorm assortiment aan stille wijnen waarmee hij kan assembleren. Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger is gelegen in het Grand Cru dorpje Ay. Het huis heeft veel bekendheid gekregen door dé champagne te zijn van James Bond in de 007 films. Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de krachtige elegante champagnes op hout gerijpt. En daarnaast het feit dat ze de zogenaamde ‘vin de reserve’ op Magnum flessen laten rijpen met ‘liège en agrafe’. Wederom vanwege de visie dat op deze manier de wijnen nog beter ouderen en extra complexiteit meegeeft aan de champagne.

De zeldzame wijngaarden Chaudes Terres en Clos St Jacques voor Veilles Vignes Françaises
Deze wijngaarden zijn bespaard gebleven van de destructieve ziekte phylloxera. Deze heeft in heel Europe de wijnranken aangetast met als gevolg dat bijna alle planten zijn herplant met Amerikaanse onderstokken. Deze bleken resistent te zijn. En juist hierom is het zo bijzonder dat deze twee genoemde wijngaarden wonderbaarlijk niet zijn aangetast en nog altijd de originele Franse wijnranken zijn. Ze worden ook nog steeds op traditionele wijze bewerkt en soms ook met hulp van een paard voor het ploegen.
De champagne van deze twee wijngaarden is de wereldberoemde Vieilles Vignes Françaises . Een zo intense champagne die je minimaal ééns in je leven als wijnliefhebber moet hebben geproefd. Het is een sensationele ervaring met zoveel diepgang en complexiteit.

Certificering
Bollinger was het eerste champagnehuis dat een Haute Valeur Environnementale certificaat (HVE – High Environmental Value) heeft behaald, wat de kracht onderstreept van de inzet voor de bescherming van de wijngaard. Een opsomming, zo laten ze gras groeien in de wijngaarden, gebruiken biologische ongediertebestrijding, minimaal gebruik van herbiciden, hergebruik van snoeiafval, planten van hagen en boomgaarden geplant ten behoeve van behoud van de biodiversiteit, de wijngaard Côte aux Enfants(4 hectare) is biologisch.