Champagne Antoine Chevalier
Antoine introduceert als derde generatie Chevalier biodynamische principes in het familiebedrijf. Gecombineerd met zijn gedegen kennis over wijnbouw en zijn internationale ervaring met wijnmaken, vormt dat de succesformule van Champagne Antoine Chevalier. Met uitsluitend Chardonnay maakt hij champagne, coteaux champenois en ratafia in een (nog) relatief onbekend en tegelijkertijd het fascinerende Vitryat gebied.
Grondlegger Guy was de eerste wijnmaker van de familie Chevalier. In 1925 koos hij twee kleine wijngaarden, Le Jardin de Meunier en Le Bas du Mont de Fourche, om Chardonnay aan te planten. Een goede keuze van Guy, want de bodem in die wijngaarden, allebei bij het dorp Vitry-en-Perthois, is rijk aan kalksteen. Perfect voor de witte druiven! Zijn oudste zoon Dominique werd zijn opvolger, na een opleiding aan de landbouwschool en zijn diensttijd ging hij op het familiebedrijf werken. Dat was toen nog een gemengd bedrijf, maar Dominique en zijn echtgenote Marie-Pierre besloten zich volledig op wijnbouw te richten. Ze kochten stukken wijngaard waar ze potentie in zagen. Het bedrijf groeit flink: in 1973 bezaten ze slechts een paar are wijngaard, in 2010 zwaaiden ze de scepter over vier hectare.
Ondertussen liep de volgende generatie al warm om het bedrijf over te nemen. Na zijn technische opleiding studeerde Antoine (1983) wijnbouw aan Lycée Viticole d’Avize. Aan het begin van dit millennium kreeg hij, om alvast te oefenen, een klein stukje wijngaard van zijn ouders in beheer. Om meer ervaring op te doen, verliet hij de Champagnestreek om te gaan werken in de Bourgogne, Languedoc, Normandië en de Ardèche. Daarna trok hij de wijde wereld in, hij keek rond bij wijnbedrijven in Nieuw-Zeeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Spanje, Portugal en België. Maar zijn geboortestreek bleef trekken. In 2011 kwam hij terug om te werken bij het overkoepelende orgaan van wijnmakers in de Champagne (CSGV). In 2014 nam hij het bedrijf van zijn ouders over.
Antoine is ervan overtuigd dat duurzaamheid belangrijk is als je druiven verbouwt en champagne maakt. Weg met chemische onkruidbestrijding en andere kunstgrepen, als eerste in dit deel van de Champagne doet Antoine alles milieuvriendelijk en werkt nu biodynamisch. Hij heeft wijngaarden in Vitry-en-Perthois, Couvrot and Valde-Vière.
Alle aandacht voor Chardonnay
Zijn opa plantte alleen Chardonnay en ook Antoine werkt alleen met de witte druif. Terroir speelt een hoofdrol in het bedrijf. Samen met de oenoloog Geoffrey Orban heeft Antoine zijn tien wijngaarden gedetailleerd in kaart gebracht. De druiven van elk perceel wordt apart geoogst en verwerkt, zodat hun individuele karakter tot z’n recht kan komen. In de kelder werkt hij niet alleen met de grote traditionele vaten, maar ook met keramische kuipen. Keramiek is een beetje poreus en geeft geen geur of smaak aan de wijn, dus het sap behoudt in de kuipen z’n frisheid en complexiteit. Door de ronde vorm is er veel contact tussen de lee en de vergistende wijn. De wijn rijpt verder in kleinere houten vaten, zorgvuldig uitgezocht door Antoine omdat hij wil dat ze zijn Chardonnay aanvullen, maar niet overvleugelen. Een beetje tannine en structuur, maar Antoine houdt het bescheiden. Zijn champagnes delicaat en hebben een romige smaaksensatie met exotische tonen.
De regio: Vitryat
De heuvelachtige en het rustige groene landschap van de Vitryat streek heeft een lange geschiedenis van wijnbouw. De Romeinen kenden de kracht van deze specifieke bodem, en plantten hier rond het jaar 300 al wijngaarden, zo blijkt uit archeologische vondsten. Toen de Romeinen vertrokken, werd de wijnbouw overgenomen door de kerk. Op enig moment was deze regio zelfs de op één na grootste subregio in de Champagne wat betreft de wijnproductie. In 1738 was er 3.000 hectare wijnbouw, waarvan het grootste deel, 600 hectare, in Vitry-en-Perthois. En 100 jaar later zelfs 4.000 hectare van de totaal 22.000 hectare wijnbouw in de Champagne. Vanwege de phylloxera (bladluis) kwam eind 19’e eeuw, aan deze expansie een einde.
Op dit moment betreft Coteaux Vitryat 450 hectare wat sinds 1971 officieel onderdeel is van de AOC Champagne, (Appellation d’Origine Contrôlée), mede dankzij de grootvader van Antoine. Krijt vormt het grootste deel van de ondergrond van Vitryat. Ideaal voor Chardonnay. Daarnaast kunnen wijnboeren hier nog profiteren van koel voorjaar, voldoende neerslag om de warmte van de zomer te overleven en een lange, rustige nazomer – uitzonderingen daargelaten. Dit deel is nu al heel interessant en zal gezien het wijzigende klimaat in de toekomst zeker belangrijker worden voor de productie.
Certificeringen
In 2016 heeft het bedrijf de certificering van HVE (High Environmental Value) en VDC (Sustainable Viticulture in
Champagne), wat betekent dat het bedrijf een hoge milieuwaarde heeft en volgens duurzame wijnbouw werkt. Het heeft hem aangemoedigd om een stap verder te gaan. Sinds 2017 werkt hij daarom volledig biodynamisch.
In 2020 heeft de wijngaard het label AB van biologische landbouw gekregen. De wijn met dit label is vanaf 2024 op de markt.
Sinds 2021 heeft hij ook de officiële certificering van Demeter gekregen voor de biodynamische landbouw.
De stand van de maan bepaalt welke werkzaamheden hij uitvoert in de wijngaard of de kelder en hij brengt balans in de bodem met kruidenpreparaten (500P en 501). Een label waarvan de missie is om mens en natuur harmonieus te laten leven: natuurlijk ritme van de seizoenen, bodemvruchtbaarheid, zorg voor fauna en flora, respect voor de levenswetten, het bouwen en onderhouden van harmonieuze landschappen. De wijn met dit label is vanaf 2025 op de markt.
Op dit moment beschikken ze over onderstaande certificaten.