Champagnehuizen

Familie Aspasie – Ariston et fils
Al ruim twee eeuwen maakt deze familie champagne en door mevrouw Aspasie in 1794 opgericht. Een vrouwelijke ondernemer die het aandurfde in die tijd een champagnehuis te starten. Pas de vierde generatie stond er voor het eerst een man aan het hoofd. En nu is de vijfde generatie aan zet met Paul-Vincent en Caroline Ariston.

Brouillet
De familie Ariston, het huis Aspasie, bevindt zich in het dorpje Brouillet. Dit ligt even ten westen van Reims in de Vallée de l’Ardre, naar de gelijknamige rivier boven Vallée de la Marne. Aspasie produceert uitsluitend van zijn eigen land (12 hectare) en heeft het volledige proces van druif tot oogst in eigen hand. De champagnes van Aspasie staan op de kaart in verschillende vooraanstaande restaurants, zoals het 3* restaurant van Arnoud Lallement in de Champagne.

Het geheim waar 15 jaar aan is gewerkt!
Dit geheim was alleen bekend bij de huidige eigenaren en oenoloog. Zo wist het personeel vijftien jaar van niets en maakte vooral opmerkingen over deze vreemde druiven. Zoals ‘veels te klein’ en ‘rare bladeren’ en ‘veels te hoge zuurgraad’. Tijdens deze periode is zorgvuldig gezocht naar het juiste terroir, de juiste samenstelling en vinificatie. De vele handmatige oogsten, de assemblages en tomeloze inzet hebben nu geleid tot deze uitzonderlijke Cépages d’Antan.
Het is een champagne gemaakt van de 'druiven van weleer'.

Precies de reden waarom wij met Aspasie samenwerken omdat zij hele bijzondere champagnes maken.

Krachtige champagne met krachtige Madame Lilly Bollinger als voorouder
'Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.' Dat zegt het huis Bollinger.

Ze zijn een sterk champagnehuis al sinds 1829 die prachtige champagne weet te maken. Van de eigen wijngaarden komt 80% van de druiven voor de gehele productie. Dit betreft Pinot Noir en Chardonnay uitsluitend van Grand Cru en Premier Cru gemeentes. Het overige deel wordt ingekocht van wijnboeren uit de regio. Bijzonder is dat ze per druivenras en per wijngaard deze apart laten vergisten in houten vaten. Op die manier heeft de wijnmaker een enorm assortiment aan stille wijnen waarmee hij kan assembleren. Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger is gelegen in het Grand Cru dorpje Ay. Het huis heeft veel bekendheid gekregen door dé champagne te zijn van James Bond in de 007 films. Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de krachtige elegante champagnes op hout gerijpt. En daarnaast het feit dat ze de zogenaamde 'vin de reserve' op Magnum flessen laten rijpen met 'liège en agrafe'. Wederom vanwege de visie dat op deze manier de wijnen nog beter ouderen en extra complexiteit meegeeft aan de champagne.

De zeldzame wijngaarden Chaudes Terres en Clos St Jacques voor Veilles Vignes Françaises
Deze wijngaarden zijn bespaard gebleven van de destructieve ziekte phylloxera. Deze heeft in heel Europe de wijnranken aangetast met als gevolg dat bijna alle planten zijn herplant met Amerikaanse onderstokken. Deze bleken resistent te zijn. En juist hierom is het zo bijzonder dat deze twee genoemde wijngaarden wonderbaarlijk niet zijn aangetast en nog altijd de originele Franse wijnranken zijn. Ze worden ook nog steeds op traditionele wijze bewerkt en soms ook met hulp van een paard voor het ploegen.
De champagne van deze twee wijngaarden is de wereldberoemde Vieilles Vignes Françaises . Een zo intense champagne die je minimaal ééns in je leven als wijnliefhebber moet hebben geproefd. Het is een sensationele ervaring met zoveel diepgang en complexiteit.

Charles Heidsieck was een onvermoeide reiziger en entrepreneur met een grote liefde voor mousserende wijnen. Hij smeedde de basis van een grote lijn van champagnes die stuk voor stuk uniek maar toch herkenbaar zijn. In 1862 besloot Charles-Camille Heidsieck te focussen op grote kelders en niet op de wijngaarden. Volgens hem zijn in de champagne-industrie de kelders de sleutel tot succes. Hij liet het opkweken, onderhouden en oogsten over aan de boeren die met contracten aan zijn bedrijf werden gebonden. Zelf legde hij zich toe op het persen van de druiven en de vinificatie. Het bedrijf bezit nog steeds kilometerslange gangen in de krijtrotsen ‘Crayeres’ onder Reims. Sinds 2015 staan deze krijtkelders zelfs op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Zijn ongewone manier van werken ging niet onopgemerkt voorbij.

In de afgelopen twee decennia hebben keldermeesters van Charles Heidsieck maar liefst 12 keer de prestigieuze titel “Best Sparkling Winemaker of the Year” gekregen tijdens de London International Wine Challenge! Hun immense expertise en talent hebben internationale erkenning gekregen. Iedere keldermeester verklaart geïnspireerd te zijn in hun wijnbereiding door de moed van Charles en zijn gedurfdheid om buiten de kaders te denken.

De wijnen van Charles staan voor elegantie en zijn erg smaakvol. Ze zijn perfect gebalanceerd en hebben een betoverende complexiteit. Om de kwaliteit van de wijnen te garanderen en te behouden is het nodig om nauwlettend om te gaan met alle facetten van het proces en altijd veeleisend te zijn. Iedere wijn heeft dan ook zijn eigen handtekening: een sterke persoonlijkheid en een rijkelijke toon.

Bij Charles Heidsieck ligt de nadruk op de techniek, niet op de herkomst van de druiven. Het champagnehuis vermeldt op de etiketten in welk jaar de dégorgement plaatsvond. Ook het jaar van de “prise de mousse”, het lageren van de geassembleerde wijn in de kelders, wordt vermeld. Het accent ligt op de assemblage van de wijnen en de vinificatie door de keldermeester. Zo bevat een Brut Reserve-cuvée een extreem percentage reservewijnen (40%) van gemiddeld 10 jaar oud. Dit is erg uitzonderlijk en levert een assemblage op met een onvergelijkbare textuur, in een typische Charles-stijl.

Ook is er constante focus op het milieu. Zo wordt er veel aandacht besteed aan het behoud van de natuur en de bescherming van het ecosysteem. Dit heeft geleid tot een erkenning van hun wijngaarden als duurzame wijnbouw en zijn ze gecertificeerd als “High Environmental Value” (HVE).

Inmiddels leeft de familie Corbon al vier generaties lang in Avize, één van de 17 ‘Grand Cru’ dorpen in de Champagne. Eigenzinnige Agnès is de wijnmaker en heeft het overgenomen van haar charmante vader Claude Corbon. Zij heeft na haar studie in Parijs een tijd in het bedrijfsleven gewerkt en een paar jaar terug besloten het champagnehuis over te nemen van haar vader. Samen zetten ze nu de familietraditie voort van dit champagnehuis.

Het huis Corbon staat bekend als een klasse apart voor wat betreft de Chardonnay champagne en heeft zich hierin sinds 1971 gespecialiseerd. De champagne van dit huis wordt onder andere in Parijse restaurants en ook in het 3*** restaurant Eleven Madison Park New York geschonken.

Grand Cru
Corbon mag met recht de hoogste kwaliteitstypering ‘Grand Cru’ aan de meeste van haar champagnes geven. De champagne wordt internationaal verkocht. Maar ook dicht bij huis in de restaurants van Parijs. Vanwege de klasse en originele verpakking is deze champagne ook een geliefd cadeau aan relaties.

Dom Pierre Pérignon nam in 1668 de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Hij zag bijvoorbeeld dat hij met zachte en fractionele druk op de blauwe druiven witte wijn kon maken. Het mengen van verschillende cru’s en druivenrassen gaf hem de beste wijnen. Dom Pérignon wordt alleen gemaakt van de beste druiven en mag slechts worden uitgebracht in de meest uitzonderlijke jaren.

Dom Pérignon zag het als zijn persoonlijke missie om ‘de beste wijn ter wereld te maken’. Dom Pérignon is een wijn als geen ander. Omdat Dom Pérignon een hartstochtelijke werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en prestigieuze wijn te maken die van de twee druivenrassen Chardonnay en Pinor Noir druif gemaakt werd.

Etienne is een jonge en zeer gedreven producent. Hij is zich zeer bewust van de natuur en cultuur waarin hij zich begeeft en probeert zo duurzaam mogelijk om te gaan met zijn bezit. Hij zorgt ook voor de wijngaarden van zijn moeder, die haar druiven verkoopt aan Veuve Clicqout.

Etienne wil echter zelf graag wijn maken van zijn oogst en heeft een duidelijke visie die leidt tot prachtige champagnes. Net als de aarde is wijn een levend product. Het ploegen van de grond en de techniek van bewerken van de wijngaard, is waardoor het terroir zich het best kan uiten. De wortels van de wijnstokken dalen diep in de aarde om te zoeken naar de elementen die de druiven hun unieke karakter geven. De percelen worden afzonderlijk gevinifieerd om het verschil tussen de crus te benadrukken en om ze harmonieus samen te laten mengen.

De wijngaarden zijn verspreid over 2,80 hectare in drie dorpen: Avize en Grauves in de Côte de Blancs en Bisseuil in de Marne-vallei. Het domein bezit ook een Clos in Avize, wat zeldzaam is in Champagne. Het merendeel van de wijnstokken is meer dan dertig jaar oud, en de wijngaard is uitsluitend beplant met Chardonnay-wijnstokken op kalksteen en kleikalksteengronden.

In 1911 is Floriment Barbier op een prachtig land zijn champagnehuis gestart. Barbier heeft zijn bedrijf goed op de kaart kunnen zetten door altijd kwaliteit te bieden. En tot op de dag van vandaag is dit dan ook een Grand Cru champagne huis en voldoet aan de hoogst verkrijgbare klasse.

Champagnehuis is nu familiebedrijf
De kleinkinderen van Floriment Barbier, Fabien, Floriane, Flaviènne en Florys hebben inmiddels het bedrijf overgenomen. Fabien is degene die de dagelijkse leiding heeft. Met plezier en humor weet hij dit champagnehuis kleur te geven. Zo heeft hij ook ooit een gastrol gehad in de film ‘L'Aile ou la cuisse’ (De vleugel of de dij) met de beroemde Louis de Funès. , een Franse film uit 1976. De film is een satire en parodie op de houding van Fransen tegenover hun keuken en restaurants.

De wijngaarden
De Chardonnay wijngaarden liggen in Avize, Oger, Cramant, Chouilly, Oiry en Vindey, allen in de Côte de Blancs. En in de Côte des Bars heeft Barbier één wijngaard in Neuville sur Seine. De Pinot Noir haalt Barbier uit Mailly.

Champagne van de Franse Chateaus
Barbier heeft inmiddels een breed publiek. Zo schenkt een Japanse producent van gecultiveerde parels deze champagne internationaal aan haar klanten. Ook in de gracieuze Franse 'chateaus' rondom Parijs wordt deze champagne graag geschonken.

Dit is een producent in Vallée de la Marne en het familieverhaal speelt zich volledig af in het dorpje Damery. Er zijn drie families die het huidige Goutorbe Bouillot op de kaart hebben gezet en bestaat sinds 1911. De huidige wijnmaker is Bastien Papleux, zijn grootvader is getrouwd met Goutorbe. Door het overlijden van zijn vrouw is hij later opnieuw getrouwd met de grootmoeder van Bastien. Met veel liefde en overtuiging zorgen zij nog altijd goed voor de wijngaarden en produceren prachtige champagne.

Bastien heeft rechten gestudeerd en daarna bedrijfskunde en marketing. Door studie en werk is hij terecht gekomen in Italië en Engeland. Zo heeft hij onder andere voor LVMH gewerkt. Door zijn werk bij Harrods op de wijnafdeling in Londen krijgt hij nog interesse in wijn en besluit hij uiteindelijk met zijn vrouw terug te gaan naar de Champagne en het bedrijf over te nemen. Al zijn ervaringen zet hij in voor Goutorbe Bouillot en is een zeer geëngageerd wijnmaker.

Kenmerkend voor dit huis is dat ze als sinds 1989 gebruik maken van Methode Perpetuelle voor de cuvées. Ze zijn overtuigd van de kracht van deze wijn voor het maken van hun cuvées. Het produceren is een combinatie van wiskunde en gevoel zoals ze zelf zeggen. Ze bezitten 8 hectare in Damery en 0,4 hectare in Boursault. Hiervan maken ze in totaal 6 verschillende champagnes en een klein deel van de druiven worden verkocht aan Krug en Moët. Er wordt duurzaam gewerkt en ze zijn in bezit van het HVA certificering.

Champagneproducent Jacques Lassaigne is gevestigd in Montgeux, een speciaal champagnedorp in het zuidelijke deel van de Champagne, de Côte des Bar. Het dorp ligt op een kleine kalkachtige heuvel, 12 kilometer ten noorden van de historische stad Troyes. Het dorp heeft als bijnaam Montrachet van Champagne, verwijzend naar de Puligny Montracet Grand Cru wijngaard in de Bourgogne waar één van de duurste witte wijnen vandaan komen. Montrachet is afgeleid van het Romeinse Mons Rachicensis, wat kale heuvel betekent en duidt op de afwezigheid van bomen.

Jacques Lassigne en vooral zijn zoon Emmanuel heeft de champagne van dit specifieke Montgueux-terroir op de kaart gezet, dankzij hun originele Blanc de Blancs, rijk aan mineralen en verfijning. Deze champagnes onthullen vaak nuances, die meer doen denken aan die van Mesnil-Sur-Oger dan aan de lokale champagne.

Emmanuel is nu één van de cult wijnmakers in de Champagne mede doordat hij geconcentreerd op elk detail en volgens de meest natuurlijke methoden, biologisch en volgens de principes van het huis, werkt. Zo wil het domein zijn twee hoofdrolspelers beschermen: wijnstokken en de aarde. Alle wijnen hebben een lage dosering zodat hun terroir zich volledig kan ontwikkelen en een compleet boeket kan bieden.

Jean Marie vertegenwoordigt de derde generatie Goulard die werkzaam is in de champagne. J.M. Goulard Champagne is gevestigd in Prouilly, even ten westen van Reims. In de ‘Massif de Saint Thierry’ waar de meest noordelijke wijngaarden van de Champagne liggen.

Samen met zijn vrouw en Damien, één van zijn drie zoons produceert Goulard een unieke champagne. Hij produceert uitsluitend van zijn eigen land (ca. 7 hectare) en heeft het volledige proces van druif tot oogst in eigen hand. Het terroir van de familie heeft zand-klei grond en klei-kalksteen grond. En er wordt duurzaam gewerkt.

Gastvrije charme van Goulard
Dit kleine champagnehuis ademt de typische Franse sfeer van persoonlijke aandacht en gedetailleerde productkennis. De familie Goulard is ook zeer gastvrij, of er nu drukte is of niet.
Tegelijkertijd kenmerkt Goulard zich door zijn bescheiden karakter.
Misschien wel onterecht aangezien hij groot is in zijn daden: met regelmaat valt dit champagnehuis in de prijzen.

De champagne heeft een soepel karakter en is daardoor een liefhebber van velen. Zelfs mensen die zelden champagne drinken, laten zich nogal eens door dit bruisend goud van Goulard verleiden.

Voor Joseph Krug was plezier de essentie van champagne. Zijn droom: ieder jaar dezelfde champagne van de allerbeste kwaliteit maken, ongeacht de weersomstandigheden. In zijn kersenrode notitieboekje schrijft hij vanaf 1843 zijn kennis en unieke aanpak op voor zijn zoon Paul en alle generaties na hem, met vandaag de dag Olivier Krug als zesde generatie.

Krug is het eerste huis om enkel Cuvée de Prestige champagnes te maken. De oogst wordt per zorgvuldig geselecteerde wijngaard apart geproefd, vergist en gerijpt – deels op eikenhouten vaten. Dit biedt het huis een ongeëvenaard palet aan reservewijnen om mee te assembleren. Er is geen hiërarchie tussen de zeven champagnes van Krug. Het zijn zeven verschillende expressies van de natuur, allen van onbetwiste kwaliteit en zonder onderlinge hiërarchie. Het enige verschil is de relatieve schaarste.

Krug is onderdeel van LVMH.

Biologisch – Biodynamisch – Veganistisch

De vijf opeenvolgende generaties van Leclercs waren echte innovators en worden gerekend tot de pioniers van de biologische en biodynamische wijnbouw in Champagne. Het bedrijf werd in 1872 opgericht door Lucien Leclerc in het dorp Cumières en verhuisde in 1955 naar het pand dat het vandaag nog steeds in Epernay inneemt.

In die periode heeft Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Jacqueline Briant, het bedrijf de status veranderd van R.M. (Récoltant Manipulant) in N.M. (Négociant Manipulant) waardoor zij ook druiven mochten inkopen van andere wijnboeren voor de eigen productie. In 1947 ging men terug naar biologische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werd de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd. Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB keurmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter). Bovendien zijn alle champagnes die op de markt zijn, veganistisch gecertificeerd.

Tot 2010 onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc. Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer. In 2012 werd Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré, een Amerikaans echtpaar dat grote enthousiasme heeft voor het Franse ‘Art de Vivre’ en verliefd werd op het non-conformistische karakter van het huis.

Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar – voormalige – wijngaarden. Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.

Clos wijngaard

Ze bezitten een heel speciale Clos wijngaard, La Croisette genaamd, in het hart van Epernay. Het wordt verzorgd met de zorg en aandacht die meestal alleen wordt gegeven aan een zeer geliefde tuin en is één van de meest opvallende champagnes in het assortiment van het huis.

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het pand en de kelder. Hier zijn alleen positieve trillingen toegestaan ​​ waar een reeks vaten in alle vormen en materialen staan. Er wordt wijn gemaakt in inox, hout, beton en zelfs een vat waarbij de binnenkant een laagje goud heeft! Elk heeft zijn eigen invloed op de wijnen en speelt een rol bij het zoeken naar harmonie. De wijnmaker Hervé Jestin, œnoloog die gespecialiseerd is in biodynamica, werkt al enkele jaren nauw samen met Leclerc Briant.

Wijngaarden

Ze bezitten 14 hectare, waarvan de meeste zijn geclassificeerd als Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) en Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand en Trépail). Op de hellingen met uitzicht op La Montagne de Reims en Vallée de la Marne, cultiveren ze  Pinot noir, Meunier en Chardonnay.

Daarnaast koopt Leclerc Briant druiven van in totaal 15 hectare, al deze leveranciers zijn gecertificeerd als biologisch of biodynamisch.

Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen per jaar. Ze maken 6 verschillende cuvées waarvan er 5 wit zijn.

De biodynamische champagneproducent met een prachtige Clos wijngaard!

In 1999 is Dominique Person gestart met het maken van zijn eigen champagne. Hij is de vierde generatie in de Champagne die zich bezighouden met de productie. De grote omslag was dat zijn ouders tot dan toe wijnboeren waren die de druiven verkochten aan champagnehuizen. Dominique wilde echter zijn droom waarmaken en is gestart met eigen productie in Vertus, de Côte de Blancs. Kenmerkend voor dit terroir is de grote hoeveelheid krijt en kalk wat bijzonder goed werkt voor de Chardonnay.

Dominique heeft 13 hectare Chardonnay en 2 hectare Pinot Noir grotendeels in Grand Cru en Premier Cru gemeentes en een kleine wijngaard in de Aube. Hij produceert per jaar 20.000 flessen en werkt biologisch dynamisch. Dat betekent dat hij geen gebruik maakt van chemische middelen en daarnaast ook werkt conform de stand van de zon en de maan. Hij gelooft erin dat dit de kwaliteit van zijn champagne nog meer ten goede komt.

En daar denk hij niet alleen zo over. Want Roederer en Krug kopen ook graag zijn druiven.

Clos des Belvals

Bijzonder is dat Person een Clos wijngaard heeft. Dat is een ommuurde wijngaard, prachtig gelegen voor de ontvangstruimte van het huis. De Clos was vroeger van de nabij gelegen Abdij en later van de familie Geoffrey, de huidige wijnmaker van Dom Pérignon van wie Person het in 2006 heeft gekocht.

De Clos wijngaard is meer dan 45 jaar oud. Sommige planten zijn zelfs 65 jaar oud. De Clos zelf bestaat meer dan 100 jaar en betreft 1,2 hectare. Voor deze uitzonderlijke champagne worden de allerbeste druiven geselecteerd. De familie Geoffrey heeft er altijd biologisch dynamisch gewerkt wat Person heeft voortgezet. De wijngaard wordt bewerkt met behulp van paarden en kippen. En zelfs kruidenthee wordt voor de wijngaard gebruikt.

Deze producent is zeer ervaren en een brede achtergrond in de Champagne. Toch maakt hij pas kort zijn eigen champagne. Na het proeven waren we onder de indruk van zijn champagne. Petiteaux zit in Landreville in Côte des Bar, het zuidelijke deel van de Champagne. De grond bestaat hier uit klei en kalksteen. De wijngaarden van Petiteaux liggen op zuid-oostelijke gerichte hellingen.

Hij mocht één van de laatst toegekende AOC Champagne gebieden beplanten. Daarvoor moest hij op deze helling de bomen ruimen om vervolgens zijn Pinot Noir en Chardonnay te kunnen planten. De wijngaard is 0,5 hectare waarvan hij 0,2 hectare gebruikt voor zijn eigen Cuvée Mobline (2000 flessen per jaar sinds 2010). Het overige deel van de druiven wordt verkocht om de productie te bekostigen. Deze productie wordt langzaam vergroot. Doordat de helling zo schuin is doet hij al het werk in de wijngaard zelf en met de hand.

Pierre Mignon is een champagneproducent in de Vallée de la Marne en gevestigd in Le Breuil. Vooral bekend van de Meunier druiven. Ze hebben een rijke historie in de Champagne en reeds vijf generaties van wijnboeren en nu dus ook zelfstandig producerend. De huidige eigenaren Pierre en zijn vrouw Yveline Mignon werken samen met de twee kinderen Céline en Charles.

Ze bezitten 17 hectare wijngaarden in de Vallée de la Marne en Côte des Blancs.
Het totaal aan druiven is als volgt verdeeld; Meunier (60%), Chardonnay (30%), Pinot Noir (10%).

De Mignon familie hanteert een streng beleid in de selectie van de druiven en het persen waardoor uitsluitend het beste sap wordt gebruikt voor de champagnes. Ook zorgt het ervoor dat ze beperkt filteren waardoor de aroma’s en smaken maximaal worden behouden voor de cuvées.

Rémi Leroy is een nieuwe jonge champagne producent. Hij is oenoloog en landbouwkundig ingenieur, opgeleid in Bordeaux. Na deze studie raakte hij verslingerd aan het wijn maken en besloot het bedrijf van zijn vader over te nemen in 2009. Zijn vader en generaties daarvoor waren champagneboeren die de druiven verkochten aan de grote champagnehuizen.

Met de 8 hectare gelegen rondom Meurville in Côte des Bar, het zuidelijke deel van de Champagne is hij de uitzondering in deze regio als nieuwe producent. De grond bestaat hier uit klei en kalksteen. De wijngaarden van Rémi liggen op hellingen met kimmeridgien, grond met resten van fossielen. De wijnstokken moeten hier moeite doen om te kunnen groeien wat de kwaliteit van de druiven juist ten goede komt.

Van de gehele productie bestaat 72% uit Pinot Noir, de koning van de druiven in Côte des Bar, 20% Chardonnay en 8% Meunier. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 23 jaar. Er wordt zo duurzaam als mogelijk gewerkt. De gisting vindt plaats in kleine inox vaten en eiken vaten uit de Bourgogne. Waarbij elk perceel apart wordt gevinifieerd voor een optimale assemblage. Er vindt geen filtering plaats. De stijl van het huis is een lange rijping te geven en een zo laag mogelijke dosage toe te voegen.

Champagne Taittinger behoort tot de grote internationale merken (Grandes Marques) van de champagnestreek en wordt verkocht in meer dan 130 landen. Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat.

In 1734 heeft Jacques Fourneaux het champagnehuis opgericht en is daarmee één van de oudste champagne handelshuizen in de Champagne. In 1932 heeft Pierre Taittinger het huis overgenomen en is het de naam Taittinger gaan voeren. Stap voor stap verwierf Taittinger naam en faam tussen de grote champagnehuizen door zich innovatief op te stellen en te focussen op de hoogwaardige Chardonnay.

Francois Taittinger, innovator en visionair, voorzag dat de consument van de toekomst de Chardonnay zeer zou waarderen door zijn lichte stijl, finesse en elegantie. Dit leidde in 1952 tot de eerste productie van de Comtes de Champagne Blanc de Blancs, een uitzonderlijke champagne van de Grand Crus wijngaarden gelegen op de Côtes de Blancs.

In 2005 heeft Taittinger het champagnehuis verkocht aan een investeringsmaatschappij, maar al snel constateerde de familie dat de waarden en de kwaliteit van de champagne niet gegarandeerd konden worden. Daarom heeft de familie het champagnehuis in 2006 teruggekocht. Nu werken zij met een jong en enthousiast team, onder leiding van zeer ervaren mensen, er hard aan om liefhebbers kennis te laten maken met de kwaliteit en de familiewaarden om zo het champagnemoment of ook wel het “L’instant Taittinger” te delen.

Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare wijngaarden in eigen bezit gelegen op de beste locaties in en om Reims. Ze leveren ongeveer de helft van de jaarlijkse behoefte aan wijn. Hierdoor is Taittinger minder afhankelijk van de fluctuerende prijzen op de druivenmarkt en dragen zij zorg voor een constante kwaliteit. De resterende druiven worden op contractbasis gekocht van lokale boeren, met relatief veel Chardonnay-druiven uit de Côte des Blancs, waar de mooiste Chardonnay vandaan komt.

Een sprookjesverhaal wat echt is. Dat is het verhaal van Maxime Ullens de Schooten (1985), een Belg die sinds 2018 champagne maakt. Maxime was op pad met zijn vader in de Champagne met beide een liefde voor historische panden. Zo ontdekten ze in 2012 het vervallen Château de Marzilly in het meest noordelijke deel van de regio Massif de Saint-Thierry, vlakbij Hermonville, omgeven door een park en een bos (32 ha) en hoewel het de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd was het verwaarloosd. Alsof het zo moest zijn dat deze familie van Belgische adel zijn eigen kasteel ontdekte. Deze streek heeft een rijke historie wat betreft het maken van wijn mede door de nabijgelegen Abdij van Saint-Thierry.

Maxime die is opgeleid als bouwkundig ingenieur, besluit het te renoveren samen met zijn vader. En gezien de staat was dat een flinke klus. Door zijn ervaring als renovatiedeskundige en aandacht voor de historie van het pand en het gebied, is het kasteel met kenmerkende details in ere hersteld. Het was echter een grote verrassing toen de zeer gerespecteerde bodemonderzoeker Claude Bourguignon ontdekte dat er op het landgoed een klein stuk was met wijnstokken dat gespaard was door de phylloxera-crisis aan het begin van de 19e eeuw. Inmiddels volledig overwoekerd door het bos. Echter dit kleine perceel was het begin van een nieuw hoofdstuk.

Maxime was zo enthousiast dat hij de benodigde studie aan Lycée Viticole in Avize succesvol heeft afgerond. En vervolgens met het nodige doorzettingsvermogen en overtuigingskracht heeft Maxime, een week voor de allereerste oogst in 2018, van Comité Champagne toestemming gekregen voor een nieuw champagnehuis. Extreem bijzonder aangezien er sinds 1999 geen aanvraag meer is geautoriseerd. Sinds 2019 is zijn eerste cuvée op de markt, gemaakt van ‘vin clair’ die hij heeft aangekocht. Dit komt van de percelen waar hij nu zelf bewerkt. En direct in dat jaar is Maxime Ullens door Gault Millau tot ‘Winemaker of the year 2020’ uitgeroepen. Een prijs voor het zijn werk en visie op het geheel. Samen met zijn vrouw Anna gaat hij de productie en cuvées verder uitbreiden.

Zij is geboren en getogen in Rusland en kreeg na haar studie een baan in Brussel als relatiemarketeer voor een modemerk. Zij was reeds geïnteresseerd in champagne en met de ontmoeting met Maxime viel alles op z’n plek. Nadat Maxime zijn wijnstudie had afgerond heeft zij de studie International Wine Trade gedaan aan de Universiteit van Reims. Hoewel ze samen het bedrijf runnen, vertaalt ze ook nog wijnboeken in het Russisch zoals Wine Folly van Madeline Puckette en Wine Simple van Aldo Sohm.

Maxime hecht veel waarde aan traditionele wijnbereidingsmethoden waarbij er champagne wordt gemaakt van druiven van de lokale wijngaarden met de typische zand en kalkrijke grond, waaronder de Clos de Marzilly. Hij maakt gebruik van een houten Coquard pers, rijpt de wijn in eikenvaten, gemaakt van het hout van het domein. De productie is biologisch en heeft veel aandacht voor biodiversiteit. Zo houdt hij de oorspronkelijke zwarte bijen en scharrelen er Faverolles, een Frans kippenras. Ullens beschikt over 80% Meunier, 17% Chardonnay en 3% Pinot Noir.