Champagnehuis Lelarge Pugeot back to the roots

De familie van Lelarge Pugeot besloot in 2010 om terug te keren naar de ‘good old times’. Zij brachten paarden terug op de wijngaarden! Elk jaar van maart tot oktober worden de edele dieren ingezet om de velden te ploegen. Volgens de wijnboeren geen marketing tool, maar een onbetwistbaar voordeel bij het maken van champagne.

7 generaties champagne

Champagnehuis Lelarge Pugeot verbouwt al 7 generaties lang wijn in de regio Champagne. De wijngaard van de familie is gelegen in het prachtige Montagne de Reims. Deze heuvel, door de Fransen ook wel de ‘grote berg van Reims’ genoemd, is een bosrijk regionaal natuurpark vol met wild. Langs de helling van de heuvel worden de druiven voor champagne verbouwd.

De champagne van Lelarge Pugeot krijgt zijn specifieke smaak van het bijzondere terroir: de unieke blend van kalk en klei in de bodem van Vrigny. In de wijnen proef je levendige fruitaroma’s, de liefde voor een natuurlijke wijnproductie en de kracht van geheime familierecepten. Het champagneproces kent echter nog een uniek aspect: de velden worden geploegd door paarden.

Paarden in plaats van tractors op de wijngaard

Paarden op wijngaarden, dat levert natuurlijk prachtige beelden, een authentiek verhaal en goede marketing op. Daar is de familie zich van bewust, toch is dit zeker niet de reden voor deze keuze. Het gebruik van paarden heeft naar eigen zeggen een aantal onbetwistbare voordelen bij het ploegen.

De grillen van Moeder Natuur

Volgens Lelarge werk je bij het vervaardigen van champagne samen met de natuur en kun je met Moeder Natuur niet twisten over de manier waarop zij delen van het land besluit te verhogen. De paarden komen hier dus handig van pas. De sterke dieren kunnen zonder problemen verschillende hoogtes aan en betreden moeiteloos oude percelen waar tractors nauwelijks of soms helemaal niet kunnen komen.

Diepe wortels = geweldige wijnen

Ook voorkomen de paarden de samendrukking van de aarde, waardoor het microbiële leven de ruimte heeft om te ademen. Ook worden hierdoor de wortels van de wijnstokken gestimuleerd om dieper te gaan groeien. En diepere wortels betekent geweldige wijnen.

Champagne door mens en natuur

Het voornaamste doel van het champagnehuis is om hun wijnen een beter en langer leven te schenken en daar helpt het inzetten van de paarden ook bij. Daarnaast geniet de familie ook enorm van hun dierlijke metgezellen. Ursulle en Samba, hun favoriete paarden, brengen vele tedere momenten van gezelligheid en vriendschap en nog belangrijker, leveren zij een productieve en gelijkwaardige samenwerking van mens en natuur.