Champagne! Welke kies jij?

De meesten van ons drinken in deze tijd wel een heerlijk bruisend glas. Er zijn veel champagnes te krijgen. En welke kies je dan? Stap je snel de wijnwinkel binnen en ga je af op de prijs? Of de naam? Of ben je in voor een smaakavontuur? Maar hoe weet je nu welke jou bevalt? Natuurlijk kun je verschillende proeverijen bezoeken, dan heb je ongetwijfeld een beter beeld van wat je bevalt en weet je sneller je keuze te maken. In dit blog laat ik je graag via het scherm wat meer ‘proeven’.

Champagne: Brut, Demi-Sec of Non-Dosé?

Zo is de meeste champagne die wordt verkocht een Brut. Een Brut is een droge champagne waar tot maximaal 15 gram suiker per liter aan toegevoegd is. Maar er zijn ook Demi-Sec champagnes te krijgen voor degenen die de Brut te droog vinden. Deze Demi-Sec champagne heeft een suiker toevoeging van 35 tot 50 gram per liter. Ook een champagne die goed samen gaat met bijvoorbeeld een taartje of zo’n heerlijke makaron. Maar ook met een dessert gaat een Demi-Sec champagne perfect samen.

Of ben je iemand die gaat voor de meest pure versie van de Champagne, dan is een Non-Dosé de aanrader! Een champagne waaraan helemaal geen suiker is toegevoegd en heeft dus de pure smaak van druiven zoals deze zich hebben ontwikkeld. Voor mij is deze champagne zeer geschikt met een oester zonder toevoegingen.

De smaakmakers!

En dan de druiven… Chardonnay, Pinot Noir en Meunier zijn de bekendste smaakmakers en meest gebruikte druiven voor de champagne. Er zijn ook nog een paar andere druiven die gebruikt mogen worden voor deze streng gereguleerde heerlijkheid, maar dat is wellicht een onderwerp voor een volgend blog.

De Chardonnay zorgt voor de frisse, citrusachtig en mineralen smaak. De Pinot Noir zorgt voor elegantie en rijpheid. En de Meunier druif is een fruitige druif en geeft de meer rode fruitsmaken mee aan de champagne. Kortom, als je weet wat jouw voorkeur is, ben je alweer een stap verder. En ja naarmate een champagne ouder is, raakt deze voller en ook wel ‘ronder’ van smaak. De verschillende smaaktonen zijn dan verder geharmoniseerd. Een zogenaamde ‘Blanc de Blancs’ is alleen samen gesteld met de Chardonnay druif. En een ‘Blanc de Noirs’ alleen samengesteld van de blauwe druiven Pinot Noir en Meunier. De laatste is een wat zwaardere wijn.

Mocht je niet kunnen kiezen, dan adviseer ik je voor de Prestige Brut te kiezen. Over het algemeen een mooie champagne van het huis en iets langer gerijpt met een fraaie samenstelling. Maar let op aan dit advies kunnen geen rechten worden ontleend, want smaak is én blijft een persoonlijke kwestie. Met dit blog hoop ik je iets meer op weg te hebben geholpen in je keuze. Nu ben jij aan zet!

Vragen? Neem gerust contact met ons op.