Champagne in Nederland 2015: de cijfers!

Het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne en het Bureau du Champagne Benelux hielden op 9 november een presentatie in de Amsterdamse Kookfabriek. Het onderwerp was de verkoop en de oogst van afgelopen jaar.

Daar was Hinke uiteraard aanwezig als Nederlandse Ambassadeur van Champagne 2016. Samen met de voormalige Champagne Ambassadeurs genoot ze van de presentatie en hebben ze samen 6 verschillende champagnes toegelichtt tijdens een culinaire wandeling.

Een goede oogst in 2015

Uit de presentatie van het comité kwam naar voren dat de oogst 2015 heel geslaagd was voor de champagneproductie. De excellente oogst bleek ook al uit de resultaten van onze champagneproducenten. Door de hete en droge zomer konden de druiven perfect rijpen en zullen ze met grote waarschijnlijkheid mooie champagnes voortbrengen.

De Nederland champagne markt – nummer 1 wat betreft groei!

In ons land, de 11de champagne markt ter wereld, was er dit jaar een sterke groei in de vraag naar champagne. Na enkele moeilijke jaren door de economische crisis, herpakte de markt zich in 2014 en werd er maar liefst 20,6% meer verkocht. Dat betekent dat Nederland in 2014 op nummer 1 staat wat betreft de groei. De Verenigde Arabische Emiraten groeide met 14,9% en Canada staat op nummer 3 met 2,3%. De winst en de groei in Nederland is nu vooral merkbaar in de bijzondere champagnes.

De verkoop van millésime champagne, gemaakt van één oogstjaar, steeg met 42%. De tweede succesvolste soort zijn de champagnes die weinig of geen suiker toegevoegd krijgen: extra brut en brut nature. Een trend die wij zeker ook herkennen! Samen zorgen zij voor een groei van meer dan 30%. De brut non-millésime kent een groei van 23%.

Ook de iets zoetere variant, demi-sec (8,6% van de markt) blijft populair bij Nederlanders. De champagne kent een groei van 19%. Verder is de vraag naar rosé, die goed is voor 7,4% van de Nederlandse markt, toegenomen met 3%. Tot slot is de markt van de magnums bijna verdubbeld in volume.

Ontdek ook de internationale champagne cijfers 2015!

Een geslaagd 2015!

Kortom, een zeer geslaagd jaar tot nu toe! Met de aankomende feestdagen zal de vraag naar champagne wellicht alleen maar toenemen. Heb jij al een mooie fles in huis?